Yazı İçeriği

Sağlıklı kalplerin sırrı…

Sigarayla vedalaşın ve barışmayın

Düzenli yürüyün

Fazla kilolarınızdan kurtulun

Kalp kontrolünden geçin

Sağlıklı kalplerin sırrı…

Kalp damar hastalıklarından korunmak mümkün olabilir. Araştırmalara göre yaşamınızda yapacağınız değişiklikler ile kalp damar hastalıklarına yakalanma riskinizi yaklaşık yüzde 82 oranında azaltabilirsiniz. Sağlıklı bir kalp damar sistemi için dikkat etmeniz gerekenler…


Sigarayla vedalaşın ve barışmayın

Sigarayı bırakın, bırakmışsanız yeniden başlamayın. Kendi başınıza sigarayı bırakamıyorsanız, danışmanlık merkezlerinden yardım alın.

Düzenli yürüyün

Günde 30-60 dakika hızlı yürüyüş gibi orta tempolu egzersiz yapın. Toplam haftalık egzersiz süreniz en az 150 dakika olsun. Bunun için her gün 30 dakika, haftada 5 gün yürüyüş yapabilirsiniz. Fazla kilolarınız varsa her bir seansın süresini 60-90 dakikaya kadar uzatabilirsiniz.

Fazla kilolarınızdan kurtulun

Fazla kilo, koroner kalp hastalığı için önemli risk faktörlerinden biri. Sadece kalp hastalığı için değil, aynı zamanda kalp hastalığına da zemin hazırlayan diyabet ve hipertansiyon için de önemli risk sayılır. Bilimsel araştırmalarda yüzde 5 kilo vermeyle bile yaşam kalitesinin arttığı, diyabet riskinin azaldığı, kan yağlarının profilinin olumlu etkilendiği ortaya çıkar. Yağın karın bölgesinde toplanmasıyla karakterize olan yağ birikimi, koroner arter hastalığı riski açısından çok önemli. Beden kitle indeksi ile mortalite (ölüm) arasında doğrusal bir ilişki bulunur. Beden kitle indeksinin 25 kg/m2 altında olması normal, 25-30 kg/m2 arası kilo fazlalığı ve 30 kg/m2 üzeri ise obezite kabul edilir. Ayrıca, artmış bel veya kalça oranı yani abdominal obezite, koroner arter hastalığı riskini özellikle artırır. Erkeklerde 0.9, kadınlarda 0.8 altındaki bel kalça oranı normal kabul edilir. Toplam 3-5 kilo vermeniz bile kan basıncınızı belirgin ölçüde kontrol altına almanıza yardımcı olur. Gerekirse diyetisyene başvurun.

Kalp kontrolünden geçin

Erkeklerde 40 yaşından sonra, kadınlarda ise 50 yaşından sonra kalp kontrolü yaptırmak gerekir. Bu kontroller düşük riskli kişilerde her 2 yılda bir, yüksek riskli kişilerde ise her yıl yapılmalı. Çünkü bu süre zarfında metabolizma değişebilir ve bazı hastalıklar başlayabilir. Ancak kişinin ailesinde ve birinci derece yakınında erken bir kalp hastalığı hikayesi, diyabet, hipertansiyon ve yüksek kolesterol değerleri varsa bu kontrollerin 30’lu yaşlarda yaptırılması önemli.