Yazı İçeriği

Safra taşı kadınlarda daha çok görülüyor

Ameliyata geç kalınırsa...

Laparoskopik yöntemle alınıyor

Safra taşı kadınlarda daha çok görülüyor

Safra kesesinde oluşan taşların gelişiminde yaş ve cinsiyet önemli faktörleri oluşturur. Kadınlarda özellikle 30 yaşından sonra erkeklere göre 2 kat daha fazla görülür. Bunun hamilelik, beslenme ve hormonal nedenlere bağlı olduğu düşünülüyor. Ayrıca şişmanlık, çeşitli ilaçlar, hormon tedavisi, beslenme şekli, iltihabi bağırsak hastalıkları, mide ameliyatı ve bazı kan hastalıkları da riski artırır.

Safra kesesi taşlarının yüzde 70-80’i belirti vermez ve bu nedenle tesadüfen başka sağlık sorunları için yapılan tetkiklerde tespit edilir. Safra kesesi taşının oluşturduğu belirtiler değişiklik gösterse de, en tipik belirtisini, hastanın yaşam kalitesini ciddi boyutlarda düşüren ve ani başlayan şiddetli karın ağrısı oluşturur. Ağrı karnın sağ üst veya orta bölümünde duyulur, sağ omuza ya da sırta yayılım gösterir, 2-3 saat içinde de kaybolur. Bazen ağrıya bulantı da eşlik edebilir. Eğer bu durum uzayıp iltihabi süreç başlarsa o zaman ağrıya ateş de eşlik edebilir. Bazı hastalarda ise ağrı olmaksızın, sadece hazımsızlık, şişkinlik, bulantı ve kusma gibi yakınmalar görülür.


Ameliyata geç kalınırsa...

Safra kesesi taşından kurtulmanın tek çözümü ise ameliyat. Safra kesesi taşlarında operasyona geç kalındığında şu sorunlar oluşabilir:

Taşlar safra kesesinin çıkışını tıkayarak ‘safra kesesi iltihabına’ ve buna bağlı olarak hayati risk oluşturabilen safra kesesinin delinmesi ve safra kesesi çevresinde abselere yol açabilir. Safra kesesinden bağırsağa geçerek bağırsak tıkanıklığı gelişebilir. Bunların yanı sıra safra kesesindeki küçük taşların safra kanalına düşmesi ya da safra kanalında gelişen taşların kanalı tıkaması sonucu vücutta safranın birikmesiyle karakterize olan tıkanma sarılığı, pankreas bezinin iltihabı ya da safra kanallarının enfeksiyonu gibi ölümcül tablolar oluşturabilir.

Laparoskopik yöntemle alınıyor

Safra kesesi taşları günümüzde “tek port” yöntemiyle, ciltte iz bırakmadan tedavi edilebilir. Ana prensibi laparaskopik operasyona dayanan “tek port” yönteminde göbekten uygulanan tek bir kesiyle safra kesesi alınabilir. Tek port yönteminin en önemli avantajı, kesi izi olmaması nedeniyle çok daha iyi kozmetik sonuçlar alınması. Bunların yanı sıra daha az ağrı, 12-24 saat içinde taburcu olma ve 4-5 gün içinde normal günlük işe dönebilme gibi pek çok avantaj sunar. Ayrıca hastada safra kesesindeki sorunlara eşlik eden göbek fıtığı da varsa, onarılması daha kolay olur.