Yazı İçeriği

Romatoid Artrit Egzersizleri

Yüzme

Tai Chi

Bisiklet

Yürüyüş

Yoga

Esneme Hareketleri

Kuvvet Egzersizleri

Romatoid Artrit Egzersizleri

Romatoid artrit, kronik ve ağrılı bir hastalıktır. İltihaplı romatizma ve eklem romatizması olarak da bilinen romatoid artrit, bazı dönemlerde daha fazla ağrı hissettirir. Özellikle alevlenme dönemleri olan bu zamanlarda her gün egzersiz yaparak romatoid artrit ağrılarını hafifletebilirsiniz. Sert ve ağrılı eklemlerle karakterize bu hastalığa karşı mücadele verirken egzersizin önemi büyüktür. Zamansızlık ve enerjisizlikten dolayı hareket etmekten kaçsanız da egzersizin kronik bu hastalıkta uzun vadede ne kadar faydalı olduğunu anlayacaksınız. Egzersizin romatoid artrit hastalarına faydaları şöyle sıralanabilir:

  • Ağrıyı azaltır.
  • Eklem fonksiyonunu geliştirir.
  • Artritli eklemin etrafındaki kasları güçlendirir.
  • Enerji verir.
  • Ruh halini iyileştirir.
  • Günlük hayatı kolaylaştırır.

Peki romatoid artrit hastaları nasıl egzersizler yapabilir? Bu kişiler bu hastalıkla yaşamayı öğrenirken egzersizi hayatlarına nasıl dahil edebilirler? Romatoid artrit egzersizleri nelerdir? Romatoid artrit hastaları için faydalı egzersizler şöyle sıralanabilir:


Yüzme

 

Araştırmalara göre, romatoid artrit hastalarında hidroterapiden veya ılık suda egzersizden sonra gelişim gözlendi. Bu kişilerin ağrılarında hafifleme ve eklem hassasiyetlerinde gelişim kaydedildi. Suyun ruh haline de katkısı olduğu belirtildi. Yüzme ve su aerobiği gibi sporlar eklem kullanımında iyileşme yaratırken ağrıların hafiflemesini sağlayabilir.

Tai Chi

 

Hareketli meditasyon olarak da bilinen Tai Chi, aslında bir tür Çin dövüş sanatıdır. Yavaş ve nazik hareketlerle zihinsel odaklanmayı bir araya getiren Tai Chi hareketleri, romatoid artrit hastalarında ağrı ve stres seviyelerini azaltırken kas fonksiyonunun ve sertliğini geliştirir. Motivasyonu yükseltirken kaygı ve depresyonu azalttığı araştırmalarda belirtilmiştir.

Bisiklet

Genellikle çocukluktan sonra binmediğimiz bisikletin ne kadar değerli olduğu bilinmeli. Bisiklet romatoid artrit egzersizleri arasında önemli bir yere sahiptir. Romatoid artrit hastaları kalp sağlığı açısından daha da dikkatli olmalıdır. Bu kişiler için kalbin sorunsuz çalışması son derece önemlidir. Romatoid artrit hastaları kardiyovasküler hastalıklar anlamında daha büyük risk altındadır. Bisiklet, kalp sağlığı için mükemmel bir egzersizdir. Aerobik egzersizlere kıyasla daha kolaydır. Kardiyovasküler sağlığın korunmasının yanı sıra romatoid artrit hastalarında bacak gücünün artması ve sabah sertliğinin giderilmesi için fayda sağlar. Evinizde bisiklet egzersizi yapabilirken dışarıda başkalarıyla bu egzersizi yapabilirsiniz.

Yürüyüş

Yürüme en basit ve yapılabilir egzersizdir. Ama bazen yürüyüş bile es geçilir. Yürüyüş kalp atışınızı artırırken, eklemlerinizi gevşetir ve ağrıları azaltmaya yardımcı olur. Günde 30 dakika yürüyüş modu yükselttiği araştırmalarla kanıtlanmıştır. Denge sorunlarıyla nedeniyle yürüyüşten kaçıyorsanız baston kullanın. Dışarıda yürüyemiyorsanız koşu bandı kullanabilirsiniz.

Yoga

 

Nefes ve gevşeme üzerine dengeli bir şekilde birleştiren yoga, romatodis artrit hastalarının şikayetlerinin azalmasında etkili kabul edilir. Araştırmalara göre, yoga ağrıların hafiflemesinde ve ruh halinin iyileştirir. 2015’te yapılan bir araştırmada, düzenli yoga yapan romatoid artrit hastaları daha az şiş ve ağrılı eklemlere sahip olduğu belirtildi. Yoga ve esneme hareketleri esnekliği ve hareket kabiliyetini geliştirir.

Esneme Hareketleri

Uzmanlar, romatoid artrit hastalarının esnemesini önerir. Esneme hareketleri kol kaslarınız, sırtınız, kalçanız, uyluklarınız ve baldırlarınızı kapsayacak şekilde yapılmalıdır. Sabah uyandığınızda esneme hareketlerini yapabilirsiniz, gün içinde kahve molası verdiğinizde de yine esnemeniz fayda sağlayacaktır. Romatoid artrit ağrılarına karşı parmaklarınızı kıvırmanız, bileğinizi bükmeniz ve başparmağınızı esnetmeniz de rahatlama sağlar.

Kuvvet Egzersizleri

 

Romatoid artrit eklem ağrılarını kötüleştiren güçsüz kaslara neden olur. Bu yüzden kasların güçlendirilmesi çok önemlidir. Güçlü kaslar eklemlerinizi destekler bu da ağrıları hafifletirken gündelik aktivitelerin daha kolay yapılabilmesini sağlar. Kuvvet egzersizleri için haftada 2-3 kez evde ağırlık kaldırabilirsiniz. Bunun yerine direnç bantları kullanabilirsiniz.

 

Hastalığın tutulum yeri ve şekline göre yapılabilecek egzersiz türünü yapmaya başlamadan önce doktorunuza danışınız. Romatoid artrit fizik tedavi egzersizleri arasından hangisini yaparsanız yapın, yaptığınız egzersizi kalıcı hale getirin. Egzersize yeni başladığınızda kas ağrınız olabilir. Ama pes etmeyin. Ağrı hissetseniz bile düşük yoğunluklu egzersizle ertesi gün devam edin. Yürüyüş her zaman yapılabilir bir egzersizdir. Mutlaka yürüyün.