Yazı İçeriği

Ramazan’da ağız kokusunu gidermenin yolları

Dişlerinizi birkaç saniye değil, 2 dakika fırçalayın

Yanak içlerini de fırçalayın

Ağzınızdan mı nefes alıyorsanız…

İyi bir sindirim ağız kokusunu önler

Oruçluyken ağız kokusu nasıl giderilir?

Ramazan’da ağız kokusunu gidermenin yolları

Oruç tutarken uzun süren açlık saatleri, dikkat edilmediği takdirde pek çok sağlık sorununu beraberinde getirebilir. Ramazan’da oruç tutan pek çok kişi ağız kokusundan çekinir. Ramazan’da özellikle iş hayatı ve sosyal hayatta çevresine karşı mahcubiyet hissetmeleri nedeniyle zorunlu olmadıkça ağız kokusu yüzünden konuşmaktan bile kaçınabilir. Pek çok kişi bir şey yemediğini düşünüp ağız bakımını yapmaz.

İftar ve sahur arasında bol su tüketin

Ramazan’da ağız sağlığı, oruç nedeniyle uzun açlık ve susuzluk süreleri göz önüne alındığında ayrı bir önem taşır ve çok daha özel bakım gerektirir. Yeterli süre diş fırçalama ve diş ipi kullanım alışkanlığı yoksa sorun daha da büyüyebilir. Bu hem sağlık açısından tehlikeye yol açar hem de ağız kokusunun artmasına neden olur. Ramazan’da iftar ile sahur arasında yeterli su tüketimi son derece önemli. Lifli gıdalar da dişler üzerinde ve ağız dokularında temizliğe katkı sağlar. Örneğin; elma, armut gibi katı meyvelerin ısırılarak yenilmesi diş sağlığı açısından da faydalı. Ramazan’da ağız kokusuyla ilgili uyarılar ve öneriler…


Dişlerinizi birkaç saniye değil, 2 dakika fırçalayın

Ramazan’da iftar ile sahur arasındaki zamanda şekerli gıdalar tüketmek en çok yapılan hatalardan biri. Bu sürede dişlerin mutlaka fırçalanması, sadece fırçalama ile yetinmeyip diş ipi kullanılması hatta yanakların içinin de yumuşak dokunuşlarla fırça ile temizlenmesi son derece önemli. Hatta oruç esnasında, diş macunu kullanmadan sadece su ile fırçalama yapılması ve suyun yutulmaması halinde diş fırçalamak orucu bozmaz. Diş fırçalamanın birkaç saniye içerisinde sonlandırılması ağız içinin yeterli hijyenin sağlanamamasına neden olur. Dişlerin iftar ve sahurda en az 2 dakika özenle fırçalanması, fırçalama esnasında diş etine masaj yapılarak yuvarlak hareketler uygulanması gerekir. Sadece fırçalamak, ağız hijyeninin yarısı anlamına gelir.

Yanak içlerini de fırçalayın

Özellikle oruç sırasında dil üzerinde pas oluşurken, dilin pütürlü yapısı bakterinin tutunmasına neden olur. Bunların da fırça ya da özel dil temizleme aparatlarıyla uzaklaştırılması şart. Diş ipi olmadan dişlerin ara yüzeylerini başka türlü temizlemek mümkün değil. Ara yüzlere yapışan yumuşak gıdaların temizlenmemesi halinde hem çürük oluşur hem de ağız kokusu sorunu ile karşılaşılır. Yanakların içinin temizliği de ihmal edilmemeli, yumuşak dokunuşlarla zedelemeden yanakların içi fırça yardımı ile temizlenmelidir. Fırçalama ve diş ipi kullanımı sonrası kullanılacak ağız gargaralarının içindeki antiseptik ve flor da ağız sağlığının korunması açısından önemli.

Ağzınızdan mı nefes alıyorsanız…

Ramazan’da artan ağız kokusunun sebeplerinin başında, diş çürükleri ve diş eti hastalıkları gelir. Gece ağzınızdan nefes alırsanız; yani burun tıkalı olduğundan ağızdan nefes alır ve ağzınız açık uyursanız; bu durum kuruluğa yol açar ve bakteri oluşumu ile kokuyu beraberinde getirir. Yetersiz ağız temizliği ile baharatlı, sarımsaklı ve soğanlı yiyecek tüketimleriyle de katlanır. Ramazan’da tükürüğün azalması, sigara tüketimi, mide problemleri ve geniz akıntısı gibi diğer faktörler de ağız kokusunun sebepleri arasındadır.

İyi bir sindirim ağız kokusunu önler

Öncelikle iftar ve sahur arası vakitte alınan su miktarı, en az 10-12 bardak olmalıdır. Bu, tükürük kalitesi için çok önemli. Sarımsak, soğan ve fermente peynir gibi yiyeceklerin kokusu da bir miktar maydanoz çiğnenerek giderilebilir. Hızlı yemek yememek, lokmaları yavaş ve iyi çiğneyerek yemek de sindirime yardımcı olur ve mide az yorulurken, gazı engellenir.

Oruçluyken ağız kokusu nasıl giderilir?

Doğal bitkiler de Ramazan’da ağız kokusunun giderilmesinde önemli yer tutar. Limonlu ılık su, ağız içini ve boğazı temizlemek için yararlı. Ramazan’da tüketimi artan tatlılarla birlikte bir miktar tarçın yenilebilir. Tarçın, ağızda kalan gıdalarla üremeye başlayan bakteri gelişimini engelleyen bakteriostatik özelliği ile ağız kokusunu önlemede yardımcıdır. 1 litre su ile 1 yemek kaşığı tarçın kaynatılarak hazırlanan gargara da yapılabilir. Nane çayının yanı sıra, anason da Ramazan’da ağız kokusuna karşı faydalı. Anason, ağızdaki bakterilerin üremesini önler. Çay olarak içilebilirken çekirdeği de çiğnenebilir. Ramazan’da ağız kokusundan kurtulmanın bir diğer yolu ise antibakteriyel özelliğe sahip kekik ve biberiyeden geçer. Kurutulmuş çiçekleri su ile kaynatılarak elde edilen enfüzyonla gargara hazırlanabilir. Zencefil de ağız kokusunu önlemede önemlidir ve çayı içilebilir.