Uyku apnesi olanların ameliyat riskleri daha yüksek
Uyku apnesi, kişinin uyku düzenini ve kalitesini bozan, gün boyu uyuklamasına neden olan ve dahası, pek çok başka hastalığa neden olan önemli bir sorun.
Uyku apnesi nedir?
Uyku apnesi sendromu, temelinde farklı sorunlar olabilen, uyku sırasında tekrar eden nefes durmalarıyla kendini net şekilde gösteren bir hastalık.
Uyku apnesi belirtileri
Uyku apnesi sendromlu kişilerde genellikle şu belirtiler görülür:
- Gün boyu uyuklama,
- Uykudan sersem gibi kalkma,
- Sabah baş ağrıları,
- İdrak zorlukları,
- Dikkat isteyen aktivitelerin yapılmasında ve devam ettirilmesinde zorlanma,
- Gece sık tuvalete gitme ihtiyacı.
Bu kişiler uyku süreleri ne kadar uzun olursa olsun, etkin uyuyamadıkları için kendilerini sürekli yorgun hissedebilir.
Uyku apnesi olanlar kilo vermekte zorlanıyor
Uyku apnesi sendromu, kilolu kişilerde daha sık görülür. Kişilere yapılacak en büyük kötülük, ‘Kilo ver ve bu hastalıktan kurtul’ demek. Çünkü leptin ve grelin hormonları iştahı düzenler. Uyku apne sendromlu kişilerin leptin hormonu bozuk olduğu için kilo vermelerini beklememek gerekir. Üstelik hastalığın sonucu olarak kilo almaya da devam ederler. O nedenle öncelikle bu döngüyü kırmak gerekir. Yani önce hastalığı tedavi edip sonra kilo vermelerini sağlamak gerekir.
Uyku apnesi hipertansiyon kontrolüne engel
Hipertansiyonlu kişilerde ilaç kullanılmasına karşın tansiyon kontrolünde sorunlarla karşılaşılıyorsa, uyku apnesi sendromunun araştırılması gerekir. Kalp damar hastalıklarının, felçlerin, diyabetin ve uykuda ölümlerin önemli bir nedeni olarak uyku apnesi gösterilir. İnsülin toleransındaki değişikliğe bağlı olarak uyku apnesi sendromlu kişilerde kan şekeri düzenlemenin çok daha güç olduğu, daha yüksek dozlarda insülin kullanımına ihtiyaç olduğu görülür. Gün boyu süren yorgunluk ve uyku hali, kendini işe verememe gibi belirtiler, kalitesiz uykudan kaynaklanabilir.
Uyku apnesi cinsel isteksizliğe neden oluyor
Uyku apnesinden şikayetçi olan kişilerin yaşadığı uykusuzluk ve yorgunluk cinsel yaşamlarını olumsuz etkileyebilir. Hastalığa bağlı gelişen yüksek tansiyon ve kalpte ritim bozuklukları gibi rahatsızlıklar kişide başlamışsa bu durum bireylerin zamanla cinsel isteği azaltabilir. Tansiyon sorunu olanlar ilaç kullansalar da kan basınçlarının düzenlenmesi mümkün olmayabilir. Uyku apnesi tedavisi ile tansiyon düzenli hale gelir ve ilaç kullanımı azalır. Tansiyonun normale dönmesi ile cinsel yaşam da eski seyrine dönebilir.
Uyku apnesi olanların ameliyat riskleri daha yüksek
Uyku apnesi rahatsızlığı olanlar ameliyat sırasında solunum durması yaşayabiliyorlar. Bu nedenle anestezi uzmanının hastalığı bilmesi gerekir. Apne olmaması için kişilerin uyanık olarak ekstübe (ameliyatta konan ve solunumu sağlayan tüpün çekilmesi) olması istenir. Bu kişiler burun tıkalı ve ağızdan da nefes alamayacak durumdalarsa, burunda alt pasajı açık bırakılabilir. Solunumun durabileceğini düşünerek anında müdahale edilebilecek setlerin de hazır olması şart. Çocuklar ağrıyı çok hissetmiyor ama yetişkinlerde bademcik ameliyatı da olsa, kaslar geliştiği için ağrı üç dört hafta sürebilir.
Uyku apnesi konsantrasyonu azaltıyor
Uyku apnesi olanlarda bilişsel fonksiyonlar azaldığı için dikkat de azalır. Bu nedenle söz konusu kişilerin özellikle uzun yolda araba kullanmak gibi uzun süre dikkat gerektiren işleri varsa bu durum hem kendileri hem de çevredekiler için tehlike yaratabilir. Apne sorunu olanlarda diyabet, tansiyon, inme ve kalp krizi gibi rahatsızlıkların görülme riski de daha fazla olabilir.