Beklenmedik ve ani şekilde ortaya çıkan penis kırılması hem cinsel hem psikolojik sağlığı etkileyen önemli bir durumdur. Yol açtığı birtakım sonuçlarla bireyin hayat kalitesini değiştiren bu durumun etkileri, erken tedavi ve doğru bakım yöntemleriyle ortadan kaldırılabilir. Bu nedenle penis kırılması durumunda oluşabilecek belirtileri ve yapılması gerekenleri bilmek sürecin etkili şekilde yönetilmesine ve iyileşmenin sağlanmasına yardımcı olur.
Penis Kırılması Nasıl Meydana Gelir?
Penis kırılması vücuttaki bir kemiğin kırılmasından farklı bir durumu ifade eder. Penisin yapısında kemik bulunmadığı için tıbbi olarak bir kırıktan bahsetmek durumu doğru şekilde tanımlamaz. Penis, tüp benzeri erektil dokular yani süngerimsi elastik dokular içerir. Bu dokulardan ikisi penisin üst kısmı boyunca, biriyse alt kısmı boyunca uzanır ve üretrayı çevreler. Tüm bu dokular güçlü ve lifli bir bağ dokusu olan tunica albuginea tarafından kaplanır. Penis kırığı tunica albuginea adı verilen bu dokunun yırtılmasının sonucunda meydana gelir.
Penis kırılması genellikle cinsel ilişki sırasında penisin zorlanmasıyla meydana gelse de farklı travmalar nedeniyle de oluşabilir. Kısa sürede tedavi edilmediğinde penis eğriliği ya da erektil disfonksiyon gibi problemlere yol açabildiğinden penis kırılması üroloji acil durumu olarak kabul edilir ve hızlı müdahale gerektirir.
Penis Kırılmasının Belirtileri Nelerdir?
Penis kırılması genellikle aniden başlayan yoğun bir ağrıyla ortaya çıkar. Yaygın görülen kırılma belirtileri şunlardır:
Ani ve şiddetli ağrı,
Çıtırtıya benzeyen ani ses,
Cildin altında kan birikmesinden kaynaklanan morarma ve şişlik,
İdrarda kan,
İdrar yaparken oluşan ağrı,
Ereksiyonun kaybolması,
Şekil bozukluğu.
Penis kırılması şüphesi durumunda vakit kaybetmeden acil servise başvurmak tedavi sürecinin etkinliği açısından oldukça önemli bir adımdır.
Penis Kırılmasına Neden Olan Durumlar Nelerdir?
Penis kırılması ereksiyon halindeki penisin ani ve şiddetli bir kuvvete maruz kalması nedeniyle oluşur. Çoğunlukla cinsel ilişki sırasında penisin pelvik kemiğe veya anüsle vajina arasındaki perine bölgesine çarpmasıyla meydana gelir. Bu durum genel olarak ilişki sırasında penisin vajinadan çıkması ve tekrar penetrasyonun sağlanması sırasında oluşur. Cinsel ilişki sırasındaki yanlış pozisyonlar ve kontrolsüz ani hareketler de penisin zorlanmasına neden olarak kırılmayla sonuçlanabilir.
Penis kırılmasının bir diğer nedeni de sert ve kontrolsüz şekilde yapılan mastürbasyondur. Mastürbasyon sırasında penisin aşırı kuvvet uygulanarak zorlanması tunica albuginea dokularının yırtılmasına yol açabilir. Ereksiyon halindeki penisin düşme ve çarpma gibi travmalara ya da baskıya maruz kalması da penis kırılmasına neden olabilir. Örneğin uyku sırasında sertleşen penise uyku pozisyonunu değiştirirken istemsizce baskı yapılması penis kırılmasına yol açabilir.
Penis Kırılması Teşhisi Nasıl Koyulur?
Penis kırılması genellikle hastanın şikayetleri sebebiyle başvurduğu doktor tarafından yapılan fiziksel muayeneyle teşhis edilir. Muayeneye ek olarak teşhisi doğrulamak için farklı testler de yapılabilir.
Fiziki Muayeneyle Teşhis
Penis kırılmasının teşhisinde ilk adım fiziki muayenedir. Doktor tarafından gerçekleştirilen muayenede hastadan yaralanmanın nasıl ve ne zaman meydana geldiği konusunda bilgi alınır. Yaşanan travma etkisi gibi durumların öğrenilmesi tanı sürecinde önem taşır. Fiziki muayenede morarma, şişlik, şekil değişiklikleri ve hassasiyet gibi bulgular incelenir. İdrar yapma sırasında herhangi bir zorluk olup olmadığı da kontrol edilir.
MRI ve Ultrason Kullanımı
Muayene bulguları yeterli sonuç vermiyorsa veya idrar yapamama gibi sorunlar tespit edildiyse radyolojik görüntüleme testlerinden de yararlanılır. Ultrason penis kırılması teşhisinde en sık kullanılan görüntüleme tekniğidir. Dokulardaki zararın hızlıca tespit edilmesini sağlar.
Penisin kan damarlarına özel bir boya enjekte edilerek uygulanan, kavernozografi adı verilen bir görüntüleme tekniği de kullanılabilir. Bu röntgen yöntemi tedavi aşamasında bilinmesi gereken hasarları ve anormallikleri net şekilde ortaya çıkarır. Bu yöntemlerin yetersiz kaldığı düşünülen durumlarda daha ayrıntılı görüntüleme elde edebilmek için manyetik alan ve radyo enerji darbeleri kullanılan bir tarayıcıyla manyetik rezonans görüntüleme (MRI) tekniği de kullanılabilir. Bu sayede dokulardaki hasarlar detaylı şekilde tespit edilir.
Üroloji Uzmanı Görüşü
Fiziki muayeneden ve görüntüleme tekniklerinden elde edilen sonuçları değerlendiren üroloji uzmanı, penisteki hasarın boyutunu net şekilde belirleyerek teşhis koyar. Uzman görüşüyle tedavi seçenekleri değerlendirilir ve vakit kaybetmeden tedavi aşamasına geçilir.
Penis Kırılmasının Tedavi Yöntemleri
Penis kırılmasının hızlı tedavisi kalıcı hasarların önlenmesini sağlar. Bu nedenle penis kırılması durumunda vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulmalıdır.
Acil Cerrahi Müdahale
Penis kırılması genellikle cerrahi müdahaleyle tedavi edilir. Ameliyatın temel amacı ereksiyon yeteneğinin geri kazandırılması, sürdürülebilmesi ve idrar yapma fonksiyonunun korunmasıdır. Ameliyat sırasında öncelikle kırılma nedeniyle oluşan hematom veya kan birikmesi giderilir. Hasar gören kan damarlarındaki kanama durdurulur. Ardından dokularda meydana gelen yırtılmaların dikilmesi işlemine geçilir. Tunica albuginea dokusu dikişlerle onarılır ve penis kırılması sırasında üretra yırtığı oluşmuşsa bu yaralanmalar da kapatılır.
Ameliyatsız Yaklaşım: Mümkün mü?
Penis kırılması ilerleyen dönemde erektil disfonksiyon yaşama olasılığını azaltmak için ameliyatla tedavi edilmesi gereken bir sorundur. Cerrahi yöntemle tedavi edilmeyen penis kırılmalarında bireyde zaman içinde ereksiyon sorunları oluşabilir. Ancak penis dokularındaki kırılma şeklinde olmayan yaralanmalarda cerrahi olmayan tedavi yöntemleri izlenebilir. Buz torbalarıyla soğuk kompres yapmak, ağrı kesiciler kullanmak ve mesaneyi boşaltarak penise gelen travmayı azaltmak için foley kateterizasyonu gibi yöntemler uygulamak cerrahi olmayan tedavi seçenekleri arasında yer alır.
Rehabilitasyon ve İyileşme Süreci
Ameliyattan sonra doktorun önerisine göre aynı gün taburcu olunabileceği gibi 1-2 gün hastanede kalmak da gerekebilir. İyileşme sürecinde doktor tarafından ağrı kesici ve antibiyotik ilaçlar reçete edilebilir. Ne zaman cinsel ilişkiye girilebileceği gibi konularda hastaya doktor tarafından bilgi verilir. Ancak genel olarak ameliyattan sonra en az 1 ay mastürbasyon da dahil olmak üzere tüm cinsel aktivitelerden uzak durulması önerilir.
Ameliyattan sonraki iyileşme süreci kırığın şiddetine ve uygulanan cerrahi yöntemine göre değişiklik gösterir. Ameliyat sırasında üretra onarımı da yapıldıysa bu süreçte idrarda kan görülmesi olasıdır. Ameliyattan sonra herhangi bir sorun yaşanmazsa bireyler genellikle 2 hafta içerisinde günlük yaşantılarına devam edebilir ve işe dönebilir. İyileşme sürecinde idrar yapmada ve ereksiyonda sorun yaşanıp yaşanmadığının tespit edilebilmesi için düzenli aralıklarla doktor kontrollerine gidilmesi de gerekebilir.
Ameliyattan sonraki birkaç gün içinde penisteki ağrı ve şişlik giderek azalır. Ancak ameliyatı takip eden 2-3 hafta içerisinde şişlik ve hassasiyet devam edebileceğinden bireyler zaman zaman rahatsızlık hissedebilir. Bu sürede reçete edilen ilaçların düzenli kullanılması, ameliyattan sonraki bakımın ihmal edilmemesi ve doktor önerilerine uygun hareket edilmesi önemlidir.
Penis Kırılması Nasıl Önlenebilir?
Penis kırılmasını önlemenin en etkili yöntemi ereksiyon halindeki penisi bükme ve zorlama gibi durumlardan korumaktır. Yaralanmaları ve travmaları engellemek için alınabilecek bazı önlemler şunlardır:
İlişki sırasında penisi zorlayacak ani ve kontrolsüz hareketlerden kaçınmak,
Sürtünmeyi azaltmak için kayganlaştırıcı kullanmak,
Mastürbasyon sırasında penise aşırı kuvvet uygulamamak,
Penisi düşme ve çarpma gibi durumlara karşı korumak,
Uzun süre devam eden ereksiyon problemlerinde doktora başvurmak.
Penis Kırılmasının Psikolojik Etkileri
Penis travması ya da peniste meydana gelen yaralanmalar, beraberinde getirdiği fiziksel ve duygusal etkiler nedeniyle bazı psikolojik sorunlara yol açabilir. Penis kırılması gibi durumların neden olabileceği cinsel işlev bozuklukları öz güven eksikliği, anksiyete ve depresyon gibi problemlere neden olabilir.
Cinsel Hayata Etkileri
Penis kırılması durumuyla karşılaşan birey hem bu durumun fiziksel etkileri hem yarattığı stres nedeniyle öz güven kaybı yaşayabilir. Benzer bir sorunu tekrar yaşamak istemediğinden cinsel aktiviteden kaçınmaya başlayabilir. Ancak penis kırılmasından sonra ortaya çıkabilecek fiziksel sorunlar doğru tedavi adımlarıyla iyileştirilebilir. Tedavi yöntemleri, cinsel işlev bozukluklarının ve buna bağlı gelişebilecek psikolojik sorunların önlenmesinde ve cinsel yaşam kalitesinin iyileştirilmesinde etkilidir.
Psikolojik Destek ve Danışmanlık
Erkeklerde cinsel işlev birçok toplumda erkeklik kimliğiyle ilişkilendirildiği için penis kırılması sonucunda yaşanan cinsel işlev bozuklukları öz güven sorunları, anksiyete, depresyon ya da içe kapanma gibi psikolojik sorunlara yol açabilir. Cinsel performans kaygısı, cinsel isteksizlik ve buna bağlı olarak iletişimsizlik, ilişki problemleri ortaya çıkabilir. Aynı zamanda penis kırılması travmatik bir durum olarak kabul edilebilir ve travma sonrası stres bozukluğu yaşanmasına neden olabilir. Tüm bu psikolojik etkilerin giderilmesi için psikolojik destek ve danışmanlık önemli bir adımdır. Bu tür sorunlar yaşayan bireylerin fiziksel tedavinin yanı sıra psikolojik destek almaları veya çift terapisine başvurmaları sorunun kalıcı olarak çözülmesine yardımcı olur.
Uzun Vadede Yaşanabilecek Sorunlar
Penis kırılması zamanında ve doğru şekilde tedavi edilmediğinde uzun vadede penis eğriliği ve erektil disfonksiyon gibi sorunlara yol açabilir. Aynı zamanda idrar yapma sorunları, idrarda kan görülmesi, peniste renk değişiklikleri de tedavi olunmadığında oluşabilecek sorunlar arasındadır. Bu durumun psikolojik etkileriyse cinsel ilişkiye karşı korku, cinsel ilişkiden kaçınma şeklinde ortaya çıkabilir. Özellikle cinsel ilişki sırasında yaralanmanın meydana geldiği durumlarda cinsel hayatı etkileyebilecek sonuçlarla karşılaşmak daha olasıdır. Cinsel terapistler, psikologlar ya da psikiyatristler eşliğinde gerçekleştirilecek terapiler bireyin bu tür sorunları aşmasına ve cinsel yaşama sağlıklı şekilde dönmesine yardımcı olur.
Penis Kırılması Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Penis kırılması ne kadar sürede iyileşir?
Penis kırılmasının tamamen iyileşmesi hasarın şiddetine, uygulanan tedavi yöntemine ve bireyin genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Ameliyattan sonraki iyileşme sürecinin genellikle birkaç haftayla birkaç ay arasında sürmesi öngörülür.
Penis kırılması tekrar edebilir mi?
Penis kırılması ameliyatından sonra dokuların tamamen iyileşmediği süreçte penisin tekrar kırılma riski yüksek olabilir. İyileşme tamamlandıktan sonra da yeniden zorlanma ya da darbe alma gibi durumlarla karşılaşılırsa penis yeniden kırılabilir.
Ameliyatsız iyileşme mümkün mü?
Çoğu durumda penis kırılmasının tek tedavisi ameliyattır. Kırılma sırasında bağ doku zarar gördüğünden penis kendiliğinden iyileşemez veya ameliyatsız tedavi yöntemleriyle düzeltilemez. Bu nedenle penis kırılması durumunda acil tıbbi yardım almak ve ameliyatla tedavi olmak gerekir. Ameliyat gerçekleşmediğinde iyileşme süresi uzayabilir ve uzun vadeli komplikasyonların riski artabilir.
Penis kırılması tedavi edilmezse ne olur?
Penis kırılması durumunda kırığın kendi kendine iyileşmesini beklemek doğru değildir. Penis kırılması tedavi edilmediğinde ereksiyon olmayı veya ereksiyonu sürdürmeyi engelleyebilir. Penis eğriliği, idrar yapmada zorluk ve peniste dokusunda yara oluşumu da tedavi edilmeyen penis kırılmasının sonuçlarındandır.
Tüm cerrahi operasyonlarda olduğu gibi penis kırılması ameliyatında da komplikasyon riski bulunur. Penis eğriliği, sertleşme bozukluğu, peyronie hastalığı ve ağrılı ereksiyon durumu bu komplikasyonlar arasında yer alır. Bu komplikasyonlar çoğunlukla tedavi edilebilir. Ameliyattan sonra oluşabilecek enfeksiyon ve kanama gibi durumlar da çeşitli tedavi yöntemleriyle ortadan kaldırılabilir.
Yayınlanma Tarihi:4 Aralık 2024 Çarşamba
Güncellenme Tarihi:4 Aralık 2024 Çarşamba
*Bu içeriğin
geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler
kişi ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm
işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun
tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.
Her türlü soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdaki formdan bizimle iletişime geçebilirsiniz. Talebiniz doğrultusunda Çağrı Merkezi yetkililerimiz size en kısa sürede dönüş yapacaklardır.