Panik atak evhamlı kişilerde daha çok görülüyor!
Panik atak, çarpıntı gibi bedensel belirtilerin eşlik ettiği, göreceli olarak kısa süren ve beklenmedik biçimde ortaya çıkan nöbet şeklindedir. Kişiler nedenini tam olarak anlamadıkları yoğun bir sıkıntı hisseder. Ayrıca bu sıkıntıya bir takım fiziksel belirtiler de eşlik eder. Panik atakta ani ve açıklanamayan belirtiler görülür. Panik atağın genel nüfus içinde yaşam boyu görülme sıklığı yüzde 1-3 arasındadır. Her 100 kişiden 7’si ömrü boyunca bir kere panik atak geçirebilir. Kadınlarda bu oran erkeklere göre 2 kat daha fazladır. Araştırmalar bu hastalığın 20-45 yaş arasındaki kadınlarda daha sık görüldüğünü ortaya koyar. Ayrıca son yıllarda stresli yaşam koşullarının etkisi ile genç orta yaş kadınlar ve erkeklerde görülme oranı artmıştır. Titiz, gergin, çabuk heyecanlanan, kaygı eşikleri düşük ve evhamlı kişilerde panik atak çok daha fazla yaşanır. Genellikle birkaç ay öncesinden heyecan ve ürkeklik gibi belirtiler başlar.
Panik atak krizleri nasıl görülür?
Panik atak krizleri iki farklı şekilde meydana gelir. Birinde tehlike; dışarıdan gelir, diğerinde ise bilinçaltında bir çağrışımla oluşur. Beyin her iki durumda da aynı tepkiyi gösterir. Savunma amacı ile çok adrenalin salınımı gerçekleşir. Saniyeler içinde hızlı kalp atışı başlar, aynı anda solunum sıklaşır ve derinleşir. Dışarıdan gelen korku kaynağı bilindiğinde kişi tehlikeyi savuşturup, önlem alabilir. İkinci durumda ise tanımlanabilen hiçbir neden olmadığı halde kalp hızlı çarpmaya başlar, sık sık nefes almasına rağmen soluksuz kaldığını hisseden korkuya kapılır. Bunların ardından metabolik tablo biyokimyası, fizyolojik değişiklikleri ile ciddi ve tıbbi bir durum olarak seyreder. Bu durumu yaşayan kişiler kalp krizi geçirme endişesiyle acil servise kaldırılır.
Panik atak genetik mi?
Rahatsızlığın orta derecede genetik yükü vardır. Erişkin yaşamda ortaya çıkanla, çocukluk anksiyetesi arasındaki ilişkiyi gösteren birçok çalışma bulunur. Yani çocukluk döneminde davranışların kısıtlanmasının anksiyete gelişimi için risk faktörü olduğu belirtilir. Kişi, atak sırasında oluşan belirtileri bedensel ya da ruhsal açıdan tehlikeli, hatta ölümcül olabileceği inancına kapılır. Bir başka deyişle bu kişiler korkudan korkar ve dikkatlerini bedenlerine yoğunlaştırır. Bu da anksiyete artışına ve fazla bedensel duyuma odaklanmaya neden olur. Bu kısır döngü ile birlikte panik atak durumu meydana gelir.
Panik atak tedavisi ne kadar sürer?
Panik atak, tedavi edilmezse yıllarca sürebilir. İleri dönemlerde umutsuzluk ve çaresizlik sonucu kişilerde depresyona neden olabilir. Panik atak bilişsel davranışçı tedavi yöntemi ile kolaylıkla tedavi edilebilir. İlaç tedavisine ek olarak psikoterapi ile kişinin hastalığının ne olduğu ve nedenleri bilmesi, nefes egzersizleri, olumsuz düşüncelerinin değiştirilmesi amaçlanır. Terapi 6-12 seans kadar sürebilir. Bir yakınınızın bu tür bir sorunu varsa öncelikle onu anlamaya çalışmalısınız. Onun kaygısını artıracak yanlış cümlelerden kaçının. Ayrıca en yakın zamanda ruh sağlığı uzmanına başvurması için destek olun.