Yazı İçeriği

Omuz kireçlenmesi nasıl tedavi edilir?

En hareketli eklem

Omuzda kireçlenme

Omuz kireçlenmesinin nedenleri

Çıkıklar tekrarlıyorsa dikkat!

Kireçlenme belirtileri

Nasıl teşhis edilir?

Omuz eklemi kireçlenmesi tedavisi

Omuz ağrısı geçmiyorsa…

Bir ayda iyileşme hissediliyor

Kireçlenme nükseder mi?

Omuz kireçlenmesi nasıl tedavi edilir?

Yanlış hareket, kazalar veya sık kullanıma bağlı olarak omuz ekleminde sorunlar gelişebilir. Omuz eklemlerindeki hasarlara zamanında müdahale edilmediği takdirde uzun vadede kireçlenme görülebilir.


En hareketli eklem

Omuz eklemi, omuz başı kemiği ve kürek kemiği tarafındaki yuvanın oluşturduğu bir eklemdir. Bunun dışında köprücük kemiğinin omuz ile oluşturduğu eklem ve kürek kemiğinin göğüs duvarı ile ilişkisi de omuz eklemi kapsamındadır. Omuz eklemi vücudumuzdaki en fazla hareket edebilme yeteneğine sahip eklemdir. Bu kadar geniş hareket yapabilmesi için eklemi oluşturan kemikleri bir arada tutan bağlar yanında, omuzun hareketleri sırasında yerinde kalmasını sağlayan kasların mükemmel bir uyum içinde çalışması gerekir. Özellikle döndürücü manşet olarak isimlendirilen bir kas grubu omuz baş kemiğini çepeçevre sararak omuz ekleminin düzgün çalışmasını sağlar. Hayat boyu sürekli bu kaslar çalışır ve aşırı kullanımları söz konusudur.

Omuzda kireçlenme

Kireçlenme; eklemi meydana getiren kemiklerin üzerini örten kıkırdak olarak tabir ettiğimiz dokunun aşınması ve kaybedilmesidir. Kıkırdak dokusu eklemin hareketleri sırasında kemiklerin sürtünmesine engel olurken aynı zamanda ekleme gelen yükü taşır. Bu nedenle aşınması durumunda pürüzsüzlük ve kayganlık kaybolduğundan eklemde sürtünme meydana gelir. Bu ağrı, hareket kısıtlılığı yapması yanında zımpara misali sürtünmenin ve aşınmanın artmasıyla sonuçta kıkırdak dokunun tamamen kaybolmasına ve kemik dokunun ortaya çıkarak sürtünmesine neden olur.

Omuz kireçlenmesinin nedenleri

Omuz ekleminde farklı nedenlerle kıkırdak kaybı oluşabilir. Bunlar şöyle sıralanabilir:

  • Yaralanma
  • Doğumsal omuz eklemi sorunları
  • Enfeksiyon
  • Omuzda tekrarlayan çıkık ve kaymalar
  • Bazı tümörler
  • Eklem zarı hastalıkları
  • Kemik kanlanma bozuklukları
  • Sinir sistemine bağlı hastalıklar
  • Döndürücü manşetin ileri seviye uzun süreli yırtıkları
  • Bazı ameliyatlar

Çıkıklar tekrarlıyorsa dikkat!

Kıkırdak kayıpları genellikle ileri yaşlarda görülse de sebebine bağlı olarak farklı yaşlarda da görülebilir. Örneğin omuzda tekrarlayan çıkıklar ya da kemikte kanlanma bozukluklarına bağlı kıkırdak kayıpları daha genç yaşlarda meydana gelebilir.

Kireçlenme belirtileri

Kıkırdak kaybının en önemli belirtisi ağrıdır. Başlangıçta uzun süreli ve ağır kullanımlar sonrası ağrı oluşurken, kıkırdak kaybı arttıkça istirahatte dahi ağrı oluşmaya başlar. Ağrı dışında hareket kısıtlılığı ve kas gücü kaybı diğer belirtilerdir.

Nasıl teşhis edilir?

Muayene ve basit röntgenler ile kıkırdak kayıplarının önemli bir kısmını teşhis etmek mümkündür. Erken başlamış ve bölgesel kayıplar yaşanmış ise bazen MR ve bilgisayarlı tomografi ile değerlendirme gereklidir.

Omuz eklemi kireçlenmesi tedavisi

Omur eklemi kireçlenme tedavisi kişinin yaşı, aktivite seviyesi, yaşam beklentisi ve hastalığın sebebi ve derecesine göre belirlenir. Ameliyat dışı yöntemler arasında ilaçlar, eklem içine yapılan bazı enjeksiyonlar (suni eklem sıvısı, PRP, kortizon gibi) ve fizik tedavi sayılabilir. Eklem kireçlenmelerinin ameliyatla tedavi edilmesi gereken durumlar da vardır.

Omuz ağrısı geçmiyorsa…

Ameliyat dışı yöntemler ile kişinin şikayetleri giderilemediğinde, ağrısının ve hareket kısıtlılığının ileri derecelere ulaşarak günlük yaşamını etkiler hale gelmesi durumunda cerrahi tedavi uygulanır. Omuzdaki problemin derecesine, kişinin yaşına ve beklentisine göre farklı cerrahi yöntemler uygulanabilir. Eklemde temizlik yapılması, tendon gevşetmeleri, kas tamirleri yapılabilirken kişilerin önemli bir kısmında protez ameliyatları yapılması gerekir.

Bir ayda iyileşme hissediliyor

İyileşme süresi yapılan ameliyata göre değişiklik gösterir. En sık yapılan protez ameliyatlarından sonra hastalar 1’inci aydan itibaren günlük yaşamlarının önemli bir kısmına geri dönebilirler. 3’üncü aydan sonra daha aktif olarak yaşama katılabilirler. Ancak kişilerin ameliyattan sonra fizik tedavi süreci boyunca da aşırı ve yorucu aktivitelerden kaçınması önemli. Özellikle protez ameliyatları sonrasında omuz eklemini aşırı zorlayacak her türlü ağırlık ve hareketlerden kaçınılması gerekir.

Kireçlenme nükseder mi?

Protez ameliyatları sonrasında yeniden kireçlenme ancak tek bir yüzeyin değiştirilmesi veya bölgesel protez uygulanması sonrasında olabilir. İki yüzeyin de değiştirildiği protez ameliyatlarında yeniden kireçlenme meydana gelmez. Protez dışı ameliyatlar sonrasında kireçlenme ihtimali yeniden olabilir. Genellikle yeniden kıkırdak kaybı oluşan durumlarda her iki yüzeyin de değiştirildiği protez ameliyatları uygulanır.