Yazı İçeriği

Ofis çalışanlarında iş sağlığı

Şiddetli ağrılar iş gücü kaybına neden oluyor

Fazla bilgisayar kullanımı hasta ediyor

İş ortamında hastalıklara zemin hazırlayan 10 faktör

Ofis sandalyesinde nasıl oturmalı?

Ofis çalışanlarında iş sağlığı

Ofis sağlığı deyip geçmeyin. Vaktimizin önemli bir kısmı ofisteki masamızda, bilgisayar başında geçer. Dinmeyen bel ve boyun ağrılarınız varsa, el bileğinizi sürekli ovma ihtiyacı hissediyorsanız, çalışırken bir şeyleri yanlış yapıyor olabilirsiniz. Masa düzeninizden mouse kullanımına kadar pek çok faktör, ofiste sizi bekleyen tehlikeler olarak sıralanır. Yapılan araştırmalar sonucunda masa başında çalışanların kısa süreli molalar vererek az da olsa hareket etmesinin, kalp sağlığı, ateroskleroz (atardamarları etkileyen hastalık) ve diyabet gibi hastalıklardan korumaya yardımcı olduğu ortaya çıkmıştır.


Şiddetli ağrılar iş gücü kaybına neden oluyor

Gelişen teknolojiyle birlikte bilgisayar kullanımının giderek artması, işe bağlı bel veya boyun fıtığı gibi omurga sorunlarında belirgin artışa yol açar. Öyle ki bilgisayar kullananların yarısından fazlası omurgaya bağlı ağrı, tutulma, uyuşma, karıncalanma ve kramp gibi şikayetleri olduğunu belirtir. Üstelik uzun süre masa ve bilgisayar başında çalışanlarda önce duruş bozukluğuna bağlı kas ağrıları ile kas spazmları görülürken, geç kalındığında ise bu sorun boyun ile bel fıtığına kadar ilerleyebilir. Kişi, şiddetli ağrılar nedeniyle iş gücü kaybı yaşayabilir, hatta işinden ayrılmak zorunda bile kalabilir.

Fazla bilgisayar kullanımı hasta ediyor

Bilgisayarların kullanımı ile işlerin yapılabilme hızının artması, iş yoğunluğunun artışını da beraberinde getirir. Çalışanların ekran karşısında daha çok zaman geçirmeleri ve buna bağlı fiziksel kondisyonlarının düşük olması, bilgisayarları aşırı ve hatalı kullanmaları sağlık sorunlarının artmasına neden olur. Bilgisayarın aşırı kullanımına bağlı zorlanmalarda en çok boyun fıtığı, tendinit, karpal tünel ve miyofasiyel ağrı sendromu ortaya çıkar. Ancak hastalık ortaya çıkarsa, zaman kaybetmeden bir doktora başvurmalı. Geç kalındığında ise iyileşme süresi gecikir ve hastalık kronikleşebilir.

İş ortamında hastalıklara zemin hazırlayan 10 faktör

  • Tekrarlayıcı hareketlerin uzun süreli olarak yapılması
  • Duruş bozukluğu
  • Sabit bir pozisyonda uzun süreli kalınması
  • Bazı durumlarda gerekenden fazla güç sarf edilmesi. Örneğin klavyenin tuşlarına kuvvetli basılması veya mouse’un gereğinden fazla güçle kavranması
  • Kadın olmanın getirdiği riskler (özellikle karpal tünel sendromu açısından)
  • Kötü ergonomik donanım veya havalandırmanın kötü olması
  • İşlerinden memnun olmamak ve monoton işler
  • Ağır iş yükü ve sorumluluklar
  • İş yerlerindeki iş arkadaşı veya amirin desteğinin zayıf olması

Ofis sandalyesinde nasıl oturmalı?

Ofiste oturma biçimi, diz kapağında sorun oluşup oluşmayacağının önemli göstergelerindendir. Sandalyede bacaklar aralanarak oturuluyorsa, diz kapaklarının kaymasına neden olabilir. Oturuş şekli nedeniyle erkekler kadar kadınlarda da aynı sorun oluşur. Diz kapağındaki kaymalar, özellikle de ofis çalışanları için yaygın bir sorundur. Kayma diz kapağındaki kıkırdağı yıpratır. Bu durumda dizlerde şiddetli ağrı ortaya çıkar. Sorun daha da ilerlerse dizlerde protez uygulaması gerekebilir. Uzun süre sandalyede oturanlar için doğru oturma şekli şöyledir:

  • Sırtınız tamamen dik şekilde belinizin arkasını küçük bir yastıkla destekleyin.
  • Bacaklarınızı bükmeden ve dizinizi kırmayacak şekilde düz ve birleşik uzatın. Bu oturuş şekli omurganızı düz tutar ve diz kapaklarınızın zarar görmesini engeller.