Yazı İçeriği

Obezite ameliyatı ile ilgili bilmeniz gerekenler

Obezite ameliyatı tek başına yeterli değil

Sağlığa zararı sadece kilolar vermez

Ameliyat sonrasında da kilo alınabilir

Vitamin ve mineraller hayat boyu kullanılmalı

Obezite cerrahisi riskleri herhangi bir ameliyatla aynı

Yemek zevki yok olmaz

Obezite aşısı beklentisi tehlikeyi büyütür

Obezite ameliyatı ile ilgili bilmeniz gerekenler

Dünya genelinde hızla yayılan obezite, cerrahi operasyonlarla tedavi edilebilir. Ancak birçok insan obezite cerrahisinden sonra tekrar kilo almayacağını düşünür. Obezite cerrahisi ile ilgili bu ve benzeri yanlış bilgilere dikkat!


Obezite ameliyatı tek başına yeterli değil

“Bu sadece bir ameliyattır” kanısı yanlış ve tehlikeli! Obezite sadece cerrahi tedavi ile sona ermeyen, multidisipliner bir yaklaşım gerektiren bir rahatsızlık. Ameliyatla süreç sonlanmaz, aksine yeni başlar. Operasyon sonrası kişinin diyetisyen kontrolünde olması da en az cerrahi kadar önemli. Grup terapileri ameliyat sonrası süreçte kişiye ‘kafa değişikliği’ anlamında da katkı sağlar. Yani duygusal yeme bozuklukları, yeme alışkanlıkları ve gıdalar hakkındaki bilinçlenme ile yeni bir hayat kazanma sürecinde rehabilitasyon süreci gerekir. Ameliyat sonrası midenin çıkarılması nedeni ile iştah sağlayan ghrelin hormonunun azalması iştahın azalmasına yol açarken, küçülen mide hacmi ile uzun süreli tokluk hissi, yeme bozukluklarının düzeltilmesinde kişiye zemin hazırlar.

Sağlığa zararı sadece kilolar vermez

Obezitede sanılanın aksine sağlığa zarar veren sadece kilolar değil, kiloların yaptığı hormonal etkiler. Bu hormonal etkiler; diyabetten yüksek tansiyona, karaciğer yağlanmasından gut ve kanser riskinin artmasına dek birçok rahatsızlığa yol açar. Obezite cerrahisi sanılanın aksine kişilere sadece kilo verdirerek etkili olmaz. Obezite cerrahisi sonrası kişilerin daha kilo vermeden diyabet ve yüksek tansiyon gibi yandaş hastalıkları hormonal etkilerle düzelir. Üstelik obezite cerrahisi ile mide ve bağırsakların hormonal organlar olduğu anlaşıldı.

Ameliyat sonrasında da kilo alınabilir

Ameliyat sihirli bir değnek değildir. Ameliyat olanların yüzde 20’si obezite cerrahisi sonrası yeniden kilo alabilir hatta yüzde 2-3’ü eski kilolarına dönüp yeniden ameliyat olmak zorunda kalabilir. Dolayısıyla operasyon sonrası kilo alınmayacağına yönelik düşünce gerçekçi değil. Ameliyat olanların operasyon sonrası günlük yaşam alışkanlıklarında gerekli değişiklikleri yapması şart. Obezite cerrahisi sonrası rehabilitasyon ve destek grupları ile çalışan merkezlerde ameliyat olanların başarısı bu nedenle çok daha yüksek.

Vitamin ve mineraller hayat boyu kullanılmalı

Ameliyattan sonra vitamin ve mineral kullanımı obezite cerrahisinin türüne göre değişir. Örneğin vitamin eksikliğinin en az görüldüğü ameliyat, tüp mide ameliyatıdır. Kişilerin doktor tarafından kendisine verilen vitamin ve mineralleri kullanması şart. Üstelik hayat boyu düzenli kullanmaları gerekir. “Bir süre kullanmak yeterli” düşüncesi yanlış.

Obezite cerrahisi riskleri herhangi bir ameliyatla aynı

Obezite ameliyatlarının herhangi bir ameliyattan daha farklı bir tehlikesi yoktur. Ancak obezite cerrahisi alanında deneyimli ekibin yanı sıra ameliyat yapılan hastanenin de alt yapısının buna uygun olması gerekir. Tüm bu şartlar sağlandığında yapılan obezite ameliyatının safra kesesi ameliyatı kadar riskli olduğu kabul edilir. Ayrıca bu ameliyatlar yaşam süresini 10 yıl kadar uzatan morbid obezitesi olanları, gelecekte koroner by pass, diz protezi gibi birçok ameliyattan uzaklaştıran bir tedavi şekli.

Yemek zevki yok olmaz

Obezite cerrahisi sonrası kişinin zor günler yaşayacağı, yemek yeme zevkinin ortadan kalkacağı düşüncesi yanlış. Hormonal değişiklikler ile yemeklere ilginin ve iştahın daha az olması, az gıda ile mide hacminin küçülmesi, tokluk hissinin daha yoğun olması nedeni ile diyetlerdeki gibi zorluk çekmeden aşırı yemekten uzaklaşmak daha kolay olur.

Obezite aşısı beklentisi tehlikeyi büyütür

Obezitenin yakında aşısının bulunacağı düşüncesiyle tedavisinin ertelenmesi tehlikeyi büyütür. Çünkü obezite sanıldığı gibi tek bir nedenden değil, birçok nedenden kaynaklanabilir. Diğer taraftan fazla kilolu kişilerde diyetlerle kilo verilse de yüzde 95 oranında kilolar geri alınır. Yapılan bilimsel çalışmalar; spor, diyet ve yaşam alışkanlığı değişikliği ile 10 yılda ancak yüzde 1,6 oranında kilo verilebildiğini gösteriyor.