Kalsiyum eksikliği
Vücudun gelişmesi, yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için ihtiyacımız olan mineraller doğada yaygın olarak görülen inorganik maddelerdir. Mineraller vücudumuzda birçok işlevi düzenlenmesi için gerekli besin öğeleridir. Vücutta; kemik, diş, kas, kan ve diğer dokularda bulunan mineraller vücudun yüzde 4'ünü oluşturur.
Minerallerin vücut için faydaları nelerdir? Hangi besinlerde bulunur? Hangi mineral, ne kadar alınmalıdır? Kalsiyum eksikliği nelere sebep olur? İşte minerallerle ilgili merak edilenler...
Kalsiyumun faydaları nelerdir?
- Kas ve sinirlerin çalışması
- Kuvvetli kemik ve diş yapısı
- Kan pıhtılaşması
Kalsiyum hangi besinlerde bulunur?
- Yumurta sarısı
- Süt ve süt ürünleri
- Tahıl
- Kuru baklagil
Günlük kalsiyum ihtiyacı
- Çocuklar için 800 mg
- Ergenlik dönemindeki çocuklar için 1300 mg
- Hamile kadınlar için 1300 mg
- Kadın ve erkekler için 1000 mg
Fosforun faydaları nelerdir?
Kalsiyumdan sonra vücutta en fazla bulunan mineral olan fosfor hücre çalışması için gereklidir. Fosforun yüzde 90'ı kemik ve dişlerde bulunurken vücut sıvı ve hücrelerinde yüzde 10'u bulunur. Aynı zamanda vücut sıvılarının asitlere dönüşmesini önler. Kemik ve dişlerin oluşumda görev alır.
Fosfor hangi besinlerde bulunur?
Süt ve süt ürünleri
- Tahıl
- Kuru baklagil
- Yumurta
- Et
- Tavuk
- Balık
Günlük fosfor ihtiyacı
- Çocuklar için 800 mg
- 11-24 yaş için 1200 mg
- Yetişkinler için 800 mg
Magnezyum hangi besinlerde bulunur?
- Ispanak
- Bezelye
- Yeşil fasulye
- Barbunya
- Karalahana
- Şalgam
- Pazı
- Yulaf
- Karides
- Ton balığı
- Domates
- Çilek
- Muz
Günlük magnezyum ihtiyacı
- 1-3 yaş grubu çocuklar için 80 mg
- 4-6 yaş grubu çocuklar için 120 mg
- 7-10 yaş grubu çocuklar için 170 mg
- Yetişkinler için 320 mg
Florun faydaları nelerdir?
Diş ve kemiklerde bulunan florun en önemli görevi diş çürükleriyle savaşmaktır. Yeterli miktarda flor ihtiyacı karşılanırsa "osteoporoz" önlenebilir. Florun asıl kaynağı ise sudur. İçme sularında bulunan 0.7-1.2 mg flor diş çürüklerini önler. 0.7 mg'ın altında olduğunda ise diş çürükleri daha sık görülür.
Flor hangi besinlerde bulunur?
- Kırmızı et
- Tavuk
- Balık
- Çay
Günlük flor ihtiyacı
Günlük flor ihtiyacı 1.5-4.0 mg'dır.
Kalsiyum eksikliği
Yetişkin kişilerde kalsiyum ve D vitamini eksik alınırsa "osteomalazi" görülebilir. Çocuklarda ise "raşitizm" görülür. Yetersiz güneş alımıyla ilgili D vitamini eksikliğinden kaynaklanır. Bu rahatsızlıklar kemik gelişimini engellerken, kemikler daha kolay hasara uğrayabilir. D ve C vitaminleri, organik asitler ile amino asitler kalsiyum emilimini kolaylaştırır.
Magnezyumun faydaları nelerdir?
Magnezyum kan basınıcını düzenlerken kas ve sinir sistemi ile metabolizmanın düzenli çalışmasını sağlar. Vücudumuzda bulunan magnezyumun yüzde 60'ı kemiklerde, yüzde 27'si kaslarda, yüzde 13'ü de vücut sıvılarında bulunur.
Sodyum, klor ve potasyumun faydaları nelerdir?
Vücudumuzdaki minerallerin yüzde 5'ini potasyum, yüzde 3'ünü klor, yüzde 2'sini ise sodyum oluşturur. En önemli görevi vücut su ve asit-baz dengesi ile kasların çalışmasını sağlamasıdır. İshal, kusma ve aşırı terlemeyle vücuttan dışarı atılırlar.
Sodyum, klor ve potasyum hangi besinlerde bulunur?
Günlük tüketilen besinlerin içerisinde sodyum bulunur. Yeterli miktarda tüketildiği zaman süt, et, tahıl, taze sebze ve meyvelerin içerisinde potasyum vardır. Bazı işlenmiş besinlerde tuz miktarı yüksektir. Tuz, sodyum ve klorun temel kaynağıdır.
Günlük flor ihtiyacı
Yetişkinler için 2-3 gr sodyum ve 2-4 gr potasyum yeterlidir. Tuz tüketimi ise 6 gr'ı geçmemelidir. Özellikle hipertansiyonu yüksek kişilerin tuz kullanımını azaltması veya kısıtlaması gerekir. Klor ise 750 gr'dır.