Yazı İçeriği

Polen alerjisi gözleri böyle etkiliyor

Göz alerjisinin ilk belirtisi: Bitmek bilmeyen kaşıntı

Ailede alerji öyküsü varsa…

Göz alerjisi tedavisi

Göz alerjisi tekrarlayabilir

Mevsimsel göz alerjisinden korunmanın 6 yolu

Göz alerjisi nasıl geçer?

Polen alerjisi gözleri böyle etkiliyor

Mevsim değişiklikleri insan sağlığı üzerinde çeşitli etkilere neden olur. Bunlardan biri de bahar aylarında sık görülen mevsimsel göz alerjisidir. Göz alerjisi özellikle gözlerde yaşarma, kızarıklık, kaşınma gibi belirtilerle ortaya çıkar. Öyle ki; bahar aylarında her 100 kişiden 25-30’u mevsimsel göz alerjisi problemi yaşar. Pek çok kişi bu durumu önemsemese de göz alerjisi ihmal edilmesi halinde göz kuruluğu, gözkapağı iltihabı, gözlerde kalıcı görme kaybı gibi sorunlara neden olabilir.


Göz alerjisinin ilk belirtisi: Bitmek bilmeyen kaşıntı

Mevsimsel göz alerjisinde yaşanan şikayetler gözlerde kaşınmayla başlar. Rahatsızlığı yaşayanlar gözlerini kaşıdıkça daha çok kaşıma ihtiyacı hissederler. Kaşıntıyla birlikte gözlerde kızarıklık, sürekli bir sulanma hali olur. Bunların yanı sıra konjonktivada (göz beyazını ve kapakların içini örten zar) su toplanması ile şişme görülür. Göz kapaklarının içinde ip gibi uzayan, beyaz, yapışkan bir çapaklanma gelişir. Gözlerde batma hissi ve kaşıntı kişilerin yaşam konforunu bozar. Göz kapaklarında şişlik, kızarma ve bazen gözaltlarında morarma da diğer sinyaller arasındadır. Tüm bu şikayetler genellikle her iki gözde birden başlar. Göz alerjisi olan kişilerde sıklıkla alerjik rinit de tabloya eşlik eder. Sorun ilerlediğinde gözün saydam tabakasını tahriş eden ve görmeyi tehdit eden bir tablo gelişebilir. İkincil göz enfeksiyonları eklenebilir. Bunların yanı sıra yoğun göz kaşımaya bağlı olarak saydam tabakada incelme ve astigmat oluşabilir.

Ailede alerji öyküsü varsa…

Mevsimsel göz alerjisinde göze temas eden polenler spesifik IgE üretimine, IgE antikorları da doku mast hücrelerinden histamin başta olmak üzere bazı maddelerin salınımına yol açarlar. Bu maddeler de alerjik reaksiyondaki belirtilerden sorumlu olurlar. Alerjiye yatkın veya ailesinde alerji hikayesi olan kişilerde göz alerjisi riski artar. Aynı zamanda astımlı ve egzamalı kişiler de risk altında olur.

Göz alerjisi tedavisi

Mevsimsel göz alerjisinde erken tanı ve tedavi çok önemli. Tedaviye alerjik şikayetlerin oluşmadan önce başlanması sayesinde kişinin hayat kalitesi olumsuz yönde etkilenmez. Daha da önemlisi gözde gelişebilecek ikincil enfeksiyonların önüne geçilir. Ayrıca sürekli gözleri kaşıma nedeniyle oluşabilen kornea tabakasında incelme riski ortadan kaldırılır. Bu sayede şiddetli göz alerjilerinde görme kaybına giden kornea problemleri önlenmiş olur.

Göz alerjisi tekrarlayabilir

Mevsimsel göz alerjisi tekrarlayan bir hastalık. Dolayısıyla kesin olarak tedavi etmek mümkün olmaz. Göz alerjisinin tedavisinde amaç; alerji mevsimini rahat geçirmek, yakınmalar başlamadan önlem almak. Bunun için de antihistaminik (alerjik yakınmalara neden olan histaminin etkilerini azaltan ilaçlar), mast hücre stabilizatörü (hücreden histamin salınımını azaltan ilaçlar) ve dekonjestan damlalar kullanılır. Şiddetli tablolarda hızlı bir yanıt almak için kortizonlu damlalar da tedaviye eklenir. Sistemik şikayetleri olan kişilerde antihistaminik tabletlerden de yararlanılır.

Mevsimsel göz alerjisinden korunmanın 6 yolu

  • Polenlerin yoğun salındıkları dönem olan 05.00-10.00 saatleri arasında, mümkünse dışarı çıkmayın, evinizi bu saatlerde havalandırmayın.
  • Koruyucu gözlük kullanın.
  • Aracınızda camları açmayın, havalandırma filtresini değiştirin.
  • Evinizin nemini düzenleyin.
  • Yün veya pamuklu yorgan ile yastık kullanmayın.
  • Evin içinde sigara içmeyin.

Göz alerjisi nasıl geçer?

  • Gözlerinizi kaşımaktan mümkün olabildiğinde kaçının.
  • Kaşıntıyı azaltmak için gözlerinize günde 2-3 kez ve 3-4 dakika süreyle soğuk kompres uygulayın.
  • Alerjenlerin ortaya çıktığı dönemde, koruyucu madde içermeyen gözyaşı damlaları kullanarak alerjeni gözden uzaklaştırın.
  • Kontakt lens kullanımına ara verin.
  • Şikayetler artmadan doktorunuzun önereceği alerji damlalarını kullanın.