Orta Doğu Solunum Sendromu’na dikkat
Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ilk 2012 yılında Suudi Arabistan'da görülen, bir viral solunum yolu rahatsızlığı. Bu rahatsızlığa “MERS-CoV” olarak adlandırılan bir koronavirüs neden oluyor. Coronavirüsler yaygın olarak insanlar da dahil memelilerde solunum hastalıklarına yol açıyor. Soğuk algınlıklarının yaklaşık 1/3’ünden coronavirüsler sorumludur. Ancak bu tipi, diğer coronavirus tiplerinden daha farklı ve ağır klinik tabloya yol açıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre, MERS virüsü bugüne kadar 77 kişiye bulaştı ve 40 kişinin yaşamını kaybetmesine neden oldu. Türkiye’de henüz bir vakaya rastlanmadı.
MERS virüsü belirtileri
MERS’in belirtileri gribe benziyor. Virüsün bulaştığı kişiler şu belirtileri ve bulguları gösterebilir:
- Öksürük
- Solunum sıkıntısı
- Halsizlik
- Göğüs ağrısı
- Ateş
- İshal (Bazı durumlarda)
MERS virüsü ne kadar tehlikeli?
MERS virüsü, 2003 yılında Çin’de 775 kişinin ölümünden sorumlu olan SARS virüsü gibi grip benzeri virüslerle aynı aileden geliyor. Ancak MERS virüsünün SARS virüsüne göre 8 kat daha ölümcül. Virüs, Suudi Arabistan merkezli olmasına rağmen yansımaları Ürdün, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri gibi Arap ülkelerinin yanı sıra İtalya, İngiltere ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinde de görüldü. Bir grip virüsü çeşidi olan MERS, uzun süreli temastan sonra insandan insana geçebiliyor. Hakkında çok az şey bilinen bu yeni virüs, solunum problemlerine, zatürreye ve böbrek yetmezliğine yol açabiliyor. Tüm belirtileri henüz net olmamasına rağmen, solunum yolu hastalığına benzer olarak ateş, üst solunum yolu enfeksiyonu ve öksürük gibi belirtileri bulunuyor.
MERS salgını yaşanabilir mi?
MERS; kızamık, çiçek hastalığı veya güçlü grip gibi hastalıklardan daha az bulaşıcı. Araştırmacılar MERS’in bulaşıcılığının en düşük düzeyde olduğunu, bundan dolayı da henüz bir salgın yaratma potansiyeline sahip olmadığına dikkat çekiyor. Virüsün herhangi bir tedavisi veya aşısı henüz bulunmuyor. Araştırmacılar çok yeni bir rahatsızlık olan MERS’in henüz nasıl yayıldığını bulamadı, kesin olmamakla birlikte virüsün deve veya keçiden yayıldığı ihtimali üzerinde açıklamalar yapıldı.