Yazı İçeriği

Menstrüel migren (adet dönemi migreni) belirtileri

Menstrüel migren ağrıları normal migrenle aynı

Menstrüel migren ataklarını hafifletin

Menstrüel (adet) migreni önlemenin 3 yolu

Menstrüel migren (adet dönemi migreni) belirtileri

Adet öncesi dönemde kadınların vücutlarında bazı hormonel değişiklikler meydana gelir. Artan östrojen değerinin yanı sıra ödem oluşur. Tüm bu etkenler birleştiğinde de migren tipi baş ağrısı belirtileri ortaya çıkabilir. Adet ile paralel seyir izleyen bu migrene, mentrüel migren (adet dönemi migreni) denir. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisi ağrı sıklığıdır. Ağrı yalnızca birkaç saat sürüyorsa bu durum migren olarak değerlendirilmemelidir.


Menstrüel migren ağrıları normal migrenle aynı

Menstrüel migrenin yani adet dönemi migrenini diğer migren baş ağrılarından farkı yoktur, aynı migren belirtileri gösterir. Sadece bazı kadınlarda yoğun olarak adet dönemlerinde şiddetli migren atakları olup bu dönem dışında baş ağrıları nadir olmaktadır. Menstrüel migren atakların özellikle menstrüel dönemde görülmesine menstrüel migren denir. Genellikle adet öncesi günde başlayan ağrı bir kaç gün sürebilir. Adet döneminde zaten gergin olunduğu için bu ağrılar yaşamı olumsuz etkiler. Bu ağrı için koruyucu tedavilerle birlikte hormon düzenleyici tedavi de uygulanır.

Migren tanısı için özellikle tek taraflı olan baş ağrısıyla birlikte bulantı ile kusma gibi şikayetlerin her adet döneminde ortaya çıkması ve tüm gün boyunca devam etmesi gerekir. Dolayısıyla bu sorunu yaşayan kadınların uzman bir doktora danışması önerilir. Ergenlik dönemine kadar erkek ve kız çocuklarında migren oranları birbirlerine yakın bir seyir izler. Fakat ilk adet kanamasıyla birlikte bu oran kadınlarda 3 kat artar. Hatta yapılan çalışmalar gösteriyor ki her 100 kadından 2’sinde ilk adet kanaması ile birlikte migren ortaya çıkıyor. Adet dönemlerinde kendini gösteren migrenin görülme oranı menopozda daha düşük olur. Öyle ki her 100 kadından 60’ında görülen migren menopoz döneminde yüzde 10’a kadar iner. Hamilelik döneminde de östrojen dengesinde herhangi bir değişiklik yaşanmadığı için migren atakları azalır.

Menstrüel migren ataklarını hafifletin

Menstrüel migren ya da diğer adıyla adet migreni ataklarını azaltmak için şöyle bir yol izleyebilirsiniz; Işık ve gürültü gibi uyarıcı faktörlerden uzak durun. Stres migren ağrılarını artırıyor. Bu nedenle mümkün olduğu kadar stres oluşturabilecek ortamlardan uzak durun. Migreni tetiklediği için içeriğinde kafein ve tuz olan gıdaları yemeyin. D vitamini takviyesi alın. Açık havada dolaşın ve sağlık açısından herhangi bir şikayetiniz yoksa bolca balık eti, süt ile yumurta yiyin.

Menstrüel (adet) migreni önlemenin 3 yolu

  • Düzenli uyuyun.
  • Stresten uzak durun.
  • Sağlıklı beslenin.

Adet öncesi ve adet döneminde migreni tetikleyen diğer faktörlerden (alkol, uykusuzluk, açlık) kaçınmaya özellikle dikkat edin.