Lazer ameliyatı çeşitleri
Göz sağlığı hepimizin önem verdiği konulardan biridir. Gözümüzdeki bozukluklarda pek çoğumuz gözlük ya da lens kullanmayı tercih ederiz. Ancak bazı kişiler bunların yerine lazer ameliyatı ile bu sorundan tamamen kurtulmak isteyebilir. Excimer lazer miyop, hipermetrop ve astigmat gibi göz bozukluklarının tedavisinde kullanılan bir lazer yöntemidir. Lazer ameliyatının lazeri korneanın uygulandığı bölgesine göre iki ana şekli vardır: Yüzeysel lazer ve derin lazer. Yüzeysel lazere örnek olarak PRK, LASEK ve No Touch Laser verilebilirken, derin lazere LASIK örnek gösterilebilir.
Hangi durumlarda, hangi lazer ameliyatlar uygulanır?
Gözün saydam tabakası olan korneanın kalınlığına göre uygulanacak ameliyat değişir. Kişinin korneasının kalınlığı 500 mikronun altında, göz numarası küçükse ve kişi kornea tabakasında iz kalmasını istemiyorsa yüzeysel lazer yani PRK ve LASEK teknikleri uygulanır. Kişinin kornea kalınlığı yeterli ise daha hızlı iyileşme sağlayan LASIK ameliyatı yapılır.
Lazer ameliyatı olmak isteyen kişiler 18 yaşını doldurmuş olmalıdır. Aynı zamanda son 2 yıl içerisinde göz numarasında ilerlemesi olmayan ve numarası; miyop ise (-1) ile (-10) arasında, astigmat ise (-1) ile (-6) arasında, hipermetrop ise (+1,5) ile (+6) arasında olmalıdır.
Lazer ameliyatı 20 dakika sürer
Lazer ameliyatlarında işlem son derece hızlı olup, iki gözün ameliyatı toplam 15-20 dakika sürer. İşlem sırasında uyuşturma damla ile yapılır. Yapılan uyuşturma sayesinde ağrı hissedilmez. Operasyon sonrası 3-4 saat boyunca gözlerde yanma, batma ve bulanıklık olabilir. Bu ameliyatlar sonrasında hastanede yatılması gerekmezken genellikle yapılan yönteme bağlı olarak 1 ila 7 gün sonra işbaşı yapılabilir.
Lazer ameliyatı sonrası
- Lazer ameliyatı olan kişiler ilk 2 gün duş yapamaz.
- İlk 5 gün makyaj yapmamaları, ilk 15 gün gözlerini şiddetli ovalamamaları gerekir.
- 15 gün boyunca denize, havuza girmeleri tavsiye edilmez.
- Bu ameliyatlardan herhangi birini olan kişilere, ilk 1 ay boyunca güneşe çıkarken güneş gözlüğü takması tavsiye edilir.
Tamamen iyileşme sağlanabilir mi?
İnsan gözünde, genellikle sağlıklı bireylerde dahil tam sıfır numara yoktur. Ancak operasyon sonrası yüzde 95 olasılıkla kişinin gözlükle ya da lensle sağladığı görme düzeyi gözlüksüz olarak elde edilebilir.
Ameliyattan sonra gözler tekrar bozulur mu?
Lazer olan bir kişinin gözünün tekrar bozulmasında yaşı, numarası, kornea kalınlığı ve şekli etkili olurken, bununla birlikte hangi göz bozukluğuna sahip olduğu (miyop, hipermetrop ya da astigmat) gibi faktörler etkili olur. Dikkatli bir muayene ile bunların önemli bir kısmı öngörülebilir. Daha önce lazer ameliyatı olan bir kişinin gözü tekrar bozulursa, gözünün lens kullanımına uygun olması durumunda lens kullanabilir. Aynı zamanda kişinin göz yapısı uygunsa kişi, 3 kereye kadar tekrardan lazer ameliyatı olabilir.