- A'dan Z'ye Sağlık
- >
- Kulak Burun Boğaz
- >
- Kuru Öksürüğe Ne İyi Gelir? Kuru Öksürük Neden Olur, Nasıl Geçer?
Kuru Öksürüğe Ne İyi Gelir? Kuru Öksürük Neden Olur, Nasıl Geçer?
Kuru öksürük altta yatan neden tedavi edildiğinde düzelir. Soğuk algınlığı, alerji, astım, bronşit, akciğer iltihabı, sigara içmek kuru öksürük nedenleri arasında sayılabilir. Kuru öksürüğe bal ve limonlu su, hava nemlendirici ve pastiller iyi gelebilir. Kuru öksürüğü geçirmek için bol su içebilir ve sade suyla gargara yapabilirsiniz.
Kuru Öksürük Nedir?
Kuru Öksürük Neden Olur?
Kuru Öksürüğe Ne İyi Gelir?
Kuru Öksürük Nasıl Geçer?
Kuru Öksürük Nasıl Önlenir?
Kuru Öksürüğe İyi Gelen Bitki Çayları
Çocuklarda Kuru Öksürük Neden Olur?
Çocuklarda Kuru Öksürüğe Ne İyi Gelir?
Hamilelikte Kuru Öksürük Neden Olur?
Kuru Öksürük Hakkında Sık Sorulan Sorular
Kuru Öksürük Nedir?
Kuru öksürük, balgam ve mukus olmadan meydana gelir. Boğazın üst solunum yollarının iltihaplanmasıyla oluşur bu da gıdıklanma hissi yaratır. Vücudunuz aslında orada olmayan mukustan kurtulmaya çalışır. Bu nedenle çok fazla kuru öksürük meydana gelir ve boğaz ağrıları oluşur.
Vücudun akciğerleri ve hava yollarını temizlemesi için başvurduğu yöntem öksürüktür. Böylece daha iyi nefes almak mümkün olur. Solunum sistemini etkileyen hastalıkta balgam üretebilirsiniz, bu da ıslak öksürük veya balgamlı öksürük anlamına gelir. Kuru öksürük ise akciğerleri ve hava yollarını açmaz. Doktorlar kuru öksürüğü “üretken olmayan öksürük ” olarak tanımlar.
Öksürük akut veya kronik olarak sınıflandırılabilir. Öksürük süresi 8 haftadan uzunsa, durum kronik olarak kabul edilir.
Kuru Öksürüğün Belirtileri Nelerdir?
Kuru öksürük başladığında, hava yollarınız ve akciğerleriniz tıkanmaz. Bunun yerine tahriş olurlar ve gıdıklanma hissine neden olurlar, bu da kalıcı kuru öksürüğe yol açar. Kuru öksürük belirtileri arasında şunlar bulunur:
- Boğazda gıcık hissi
- Ses kısıklığı
- Nefes alırken zorlanma
- Göğüs sıkışması ve ağrısı
Kuru öksürükle boğazda gıcık hissi duyabilirsiniz. Öksürerek boğazınızı temizlemeye çalışabilirsiniz. Havayı zorla dışarı attığınızda boğazınız tahriş olur dolayısıyla boğaz ağrısı yaşayabilirsiniz. Kuru öksürük gelmeden önce ses kısıklığı, nefes alırken zorlanma, göğüste ağrı meydana gelebilir.
Kuru Öksürük Neden Olur?
Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar, enfeksiyonlar, alerjiler ve astım, kronik hastalıklar, sigara kullanımı, hava kirliliği, bronşit kuru öksürük sebepleri arasındadır.
Enfeksiyonlar ve Soğuk Algınlığı
Üst solunum yolu enfeksiyonları: Soğuk algınlığı ve solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanan iltihabın geçmesi zaman alabilir. Bu sürede akciğerler ve hava yolları tahriş edici maddelere karşı daha hassastır. Hassasiyet sebebiyle boğazınız daha gıdıklayıcı hale gelebilir ve kuru öksürük oluşabilir.
Grip ve nezle: Grip ve nezle gibi hastalıklara sahip olduğunuzda ıslak öksürükler görülür. İyileşme sırasında kuru öksürükler meydana gelir.
Covid-19: Covid-19’a yakalanan çoğu kişide kuru öksürük vardır. Covid-19 öksürüğü genellikle ilk enfeksiyon sırasında ve sonrasında oluşan kuru, kesik bir öksürüktür. Kuru ve kesik öksürük sadece Covid-19 belirtisi olarak kabul edilmez. Test yaptırmak bu hastalığa sahip olup olmadığınızı doğrulayabilir.
Zatürre: Zatürre (pnömoni) erken belirtileri arasında kuru öksürük bulunur. Kuru öksürüğe baş ağrısı ve kas ağrısı da eşlik eder.
Boğmaca: Boğmaca ile birlikte gelen öksürük kurudur, tahrişe neden olur ve öksürük nöbetlerine yol açar.
Alerjiler ve Astım
Kuru öksürük neden olur sorusunun öne çıkan cevaplarından birisi alerjiler ve astımdır. Polen, toz ve evcil hayvan türlerinin yanı sıra astım ataklarıyla görülebilir.
Polen, toz ve hayvan tüyleri: Polen ve toz gibi alerjik durumlar kuru öksürük sebebi olabilir. Ayrıca kedi ve köpek gibi evcil hayvanların tüyleri kuru öksürük nöbetlerinin nedenlerinden birisidir.
Astım atakları: Astım atakları, hava yolu iltihaplanmasıyla oluşur, soğuk ve kuru hava, soğuk algınlığı ve grip, duman, toz ve polenler gibi tetikleyiciler kuru öksürükler oluşturabilir. Öksürüğün miktarı ve şiddeti hava durumuna ve mevsime göre değişebilir. Astımlı kişilerin çoğunda kuru öksürük görülür, bu öksürükte mukus oluşmaz.
Çocuklarda krup hastalığı: Krup hastalığı olan çocuklarda belirgin bir kuru öksürük vardır. Havlama sesini andıran bir öksürük en belirgin özelliğidir.
Kronik Hastalıklar
Reflü, kalp yetmezliği, akciğer hastalıkları ve akciğer kanseri gibi hastalıklar kuru öksürük oluşumuna neden olabilir.
Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD): Mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasıyla oluşan bu hastalıkta kronik öksürüğe neden olabilecek asit reflüsü ve tahriş görülebilir.
Kalp yetmezliği: Kalp yetmezliği kalbin yeterince kan pompalamamasıyla ortaya çıkar. Bu nedenle akciğerlerde sıvı birikmesi meydana gelebilir, sık sık kuru öksürük görülebilir.
İdiyopatik pulmoner fibrozis: İdiyopatik pulmoner fibrozis, akciğer dokusunun kalınlaşıp sertleşmesiyle ortaya çıkar. Bu durumda akciğerin oksijen alımı zorlaşır ve kronik kuru öksürük meydana gelir.
Akciğer kanseri: Akciğer kanseri, ciddi solunum sorunlarına neden olur. Sık sık meydana gelen kuru öksürük akciğer kanserinin erken belirtilerinden olabilir. İnatçı ve şiddetlenen öksürüklere dikkat etmek gerekir.
Postnazal akıntı: Postnazal akıntı durumunda, burun ve sinüslerden gelen mukus, boğazın arka kısmına akar. Bu akıntı ise öksürüğe neden olur. Oluşan öksürük mukusun atılmasına destek olan faydalı bir öksürükken bazen kuru öksürük şeklinde de olabilir. Öksürüğün türü mukusun miktarına ve boğaza ne kadar hızlı indiği ile ilişkilidir. Kuru öksürüğe; burun akması, boğazın arka tarafında bir şey olduğu hissi, boğaz ağrısı, sık yutkunma gibi belirtiler eşlik edebilir.
Diğer Nedenler
Kuru öksürük diğer nedenleri arasında sigara kullanımı, kirli hava ve nemsiz ortam, ilaçların yan etkileri bulunabilir.
Sigara kullanımı: Sigara içen kişilerde sıklıkla kuru öksürük görülebilir. Vücut, tütün kullanımı yoluyla solunum yollarına ve akciğerlere giren kimyasalları temizlemek ister, bu nedenle kuru öksürük oluşur.
Çevresel faktörler: Çok kuru veya çok soğuk temiz hava bile bazı kişilerde kuru öksürüğe neden olur. Kuru havanın baskın olduğu bir evde yaşıyorsanız, evinizdeki havaya biraz nem katmak için oda nemlendiricisi kullanabilirsiniz.
İlaçların yan etkileri: İlaç türü olan ACE inhibitörleri, kuru öksürüğe sebep olabilir. Genellikle yüksek tansiyon hastalarının kullandığı bu ilaçların yan etkisi kuru öksürüktür.
Kuru Öksürüğe Ne İyi Gelir?
Ayva ve papatya çayı, ekinezya çayı, ayva bal ve ıhlamur karışımı, zencefil bal ve karanfil karışımı, ayva çayı, ekinezya çayı ve ıhlamur çayı gibi bitki çayları, kuru öksürük için ne iyi gelir diye merak edenlere önerilebilir.
Ayva ve Ayva Yaprağı Çayı
Ayva ve yaprağında bulunan bileşenlerin boğazı yumuşatıcı etkisi var. Kuru ayva yapraklarını 10-15 dakika, taze ayva yapraklarını ise 3-5 dakika demleyerek günde 2-3 fincan kadar içebilirsiniz.
Ekinezya Çayı
Yapılan çalışmalar ekinezyanın boğaz ve akciğerlerdeki iltihabın yol açacağı hasarı engellediğini gösteriyor. Herhangi bir sağlık probleminiz yoksa; demleyerek ve içerisine 1 tatlı kaşığı bal ilavesi ile günde 2 fincan kadar içebilirsiniz.
Ayva, Bal ve Ihlamur
Bu karışımdan elde edilen çay, öksürüğe karşı tüketilebilecek verimli karışımlardan biri. Ayva, bal ve ıhlamurdan oluşan çay boğazı yumuşatıyor ve iyileşme sağlıyor. Günlük 2-3 fincan kadar tüketebilirsiniz.
Zencefil, Bal ve Karanfil
Evde kuru öksürüğe ne iyi gelir diye merak ediyorsanız, zencefil, bal ve karanfil kullanabilirsiniz. Karanfilin içerisindeki uçucu bileşenler, ağız ve boğaz yolu iltihaplarında bakteri ve virüslerin yol açtığı enfeksiyonlarda antiseptik ve ağrı hissini azaltıcı etkiye sahip. Zencefilin içerisindeki bazı bileşenlerin de iltihap giderici etkisi düşünüldüğünde, 1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı kadar toz zencefil ve 1 çay kaşığı kadar karanfil ile karıştırılarak kür halinde içilebilirsiniz. Arzu ederseniz bu karışıma limon da ekleyebilir ve günde 1-2 tatlı kaşığı içebilirsiniz.
Toz Karabiber ve Bal
Yürütülen birçok çalışmada bağışıklık sistemini güçlendirici, kanser karşıtı, yangı ve spazmları iyileştirici etkileri ortaya konulan toz karabiberin, öksürüğe karşı meyvesini demleyerek gargara yapabilirsiniz. Ayrıca yine tane karabiberi ılık suda demleyip 1 tatlı kaşığı bal ilavesiyle içebilirsiniz. Fakat reflü, gastrit ve ülser gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarınız varsa bu çaydan sınırlı tüketmeniz gerekiyor. Herhangi bir sağlık sorunu olmayan bireyler günde 2-3 tatlı kaşığı kadar tüketebilir.
Yeşil Çay ve Kakule
Yeşil çayın yüksek antioksidan özelliği artık herkes tarafından bilinirken kakule ile birleşen yeşil çayın hem bağışıklık sistemi hem de boğaz yolu enfeksiyonlarında etkisi büyük. Yoğun derişimli çayı gargara olarak kullanabilirsiniz ve kakule ilaveli yeşil çayı günde 2-3 fincan kadar tüketebilirsiniz. Fakat hipertansiyon veya taşikardi probleminiz varsa günde 2 fincanı geçmeyin.
Ayva Çayı
Ayva çayının öksürükte yumuşatıcı ve yatıştırıcı etkisi bulunuyor. 1 çay kaşığı parçalanmamış ayva tohumunu 1 fincan su içerisinde 5-10 dakika kadar demledikten sonra içebilirsiniz.
Zencefil, Karabiber, Bal, Limon ve Tarçın
1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı toz tarçın ve yarım limonu karıştırarak gün içerisinde öğün aralarında, mide boşken günde 2-3 tatlı kaşığı tüketmek kuru öksürüğe iyi gelir.
Meyan Kökü, Şahtere, Zencefil
1 tatlı kaşığı öğütülmüş meyan kökü, 1 tatlı kaşığı şahtere ve 1 tatlı kaşığı toz zencefili 1 bardak kaynatılmış suyun içerisine ilave ederek 3-5 dakika demleyin. Bu çayı, herhangi bir sağlık sorununuz yoksa gün içerisinde 2-3 fincan kadar tüketilebilirsiniz. Meyan kökünü, kalp ve tansiyon hastalarının kullanmaması gerekir.
Ihlamur Çayı
Ihlamurun içerisindeki bileşenlerden flavonoidler; iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterirken, musilajların; tahrişi önlediği ve boğazı yumuşattığı yönünde birçok veri mevcut. Bu nedenle öksürüğe karşı günde 2-3 bardak çay içebilirsiniz.
Kuru Öksürük Nasıl Geçer?
Kuru öksürükler çok rahatsız edici olabilir ve hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilir. Bunları hafifletmek için klinik tedavilerin yanı sıra etkili olabilecek ev ilaçları vardır.
Evde Uygulanabilecek Yöntemler
Kuru öksürük için evde uygulanan çözümler herkese uymayabilir. Ayrıca bunların tam etkileri için kesinleşmiş kanıtlar bulunmamaktadır. Bazı maddeler yetişkinler ve çocuklar için uygun olmayabilir. Kullanmadan önce doktorunuza danışmanız gerekir. Kuru öksürük nasıl geçer sorusunun cevabı aşağıdaki yöntemler olabilir:
Bal Kullanımı
Kuru öksürüğü ne keser sorusuna verilebilecek ilk cevap ‘bal’ olabilir. Yetişkinler ve çocuklar için bal kullanmak kuru öksürüğü dindirmek için kullanılabilir. Antibakteriyel özelliklere sahip bal, boğazı kaplayarak tahrişi hafifletmeye yardımcı olur.
Balı günde birkaç kez çay kaşığı ile almayı deneyebilir ya da içmek için çaya veya ılık suya ekleyebilirsiniz. Bebeklerde ortaya çıkabilen nadir bir sorun olan bebek botulizminden kaçınmak için 1 yaşın altındaki bir çocuğa asla bal vermeyin.
Zerdeçallı İçecek
Zerdeçal, anti-enflamatuar, antiviral ve antibakteriyel özelliklere sahip olabilen bir bileşik olan kurkumin içerir. Kuru öksürük probleminde faydalı olabilir. Karabiberle birlikte alındığında en iyi emilimi sağlar. İçmek için soğuk portakal suyu gibi bir içeceğin içine 1 çay kaşığı zerdeçal ve 1/8 çay kaşığı karabiber ekleyebilirsiniz. Ayrıca ılık bir çay haline de getirebilirsiniz.
Zencefil Çayı
Zencefil antibakteriyel ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirdiği, ağrı ve rahatsızlığı hafiflettiği de gösterilmiştir. Soyulmuş veya kesilmiş kökü ılık suda demleyerek zencefil kökünden zencefil çayı da yapabilirsiniz. Bal ekleyerek kuru öksürük için daha da faydalı hale getirebilirsiniz.
Hatmi Kökü
Hatmi kökü bir bitki türüdür. Boğazı yatıştırmak ve kuru öksürüğün neden olduğu tahrişi azaltmak için kullanılabilir.
Nane Çayı veya Nane Pastili
Nane, öksürük nedeniyle tahriş olan boğazdaki sinir uçlarını uyuşturmaya yardımcı olur. Tıkanıklığı azaltma etkisine de sahiptir. Kuru öksürüğü gidermek için nane çayı içebilir ve nane pastili emebilirsiniz. Yatmadan hemen önce nane çayı içmek gece öksürüklerini azaltabilir.
Masala Çayı
Masala çayı, Hindistan'da chai, boğaz ağrısı ve kuru öksürük gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Karanfil ve kakule de dahil olmak üzere çeşitli antioksidan bileşenler içerir. Karanfil balgam söktürücü olarak da etkili olabilir.
Acı Biber Yemek
Acı biberde bulunan bir bileşik olan kapsaisinin kronik öksürüğü azaltmaya yardımcı olabilir. Suyun içine acı biber sosundan damlalar ekleyin, tadına bakarak ne kadar ısıyı kaldırabileceğinize dair eşiğinizi aşmayın.
Bol Su Tüketimi
Vücuttaki sıvı miktarını artırarak solunum yollarının temizlenmesini kolaylaştırır. Ayrıca bol sıvı tüketimi, mukus zarlarını nemli tutar ve tahrişi azaltır.
Tuzlu Su Gargarası
Günde üç kez tuzlu su ile gargara yapmak öksürük süresini azaltabilir. Tuzlu su gargarası yapmak için yarım bardak çay kaşığı tuzu bir bardak ılık suyla karıştırın, bir yudum alın ve gargara yapın.
Buhar Tedavisi
Ilık buhar tedavisi, kuru ve tahriş olmuş burun kanallarını nemlendirmeye yardımcı olur. Ayrıca boğaz ağrısını hafifletebilir, enfeksiyon veya alerjinin neden olduğu öksürüğün şiddetini azaltmayı sağlayabilir.
Ayrıca sıcak bir duş alabilir ve yıkanırken buharı içinize çekebilirsiniz. Nemli havayı derin nefeslerle içinize çekebilirsiniz.
Bulunulan Ortamı Nemlendirme
Çevrenizi daha az öksürük tetikleyici bir hale getirmek için bir hava temizleyici kullanabilirsiniz. Hava temizleyiciler toz, polen ve evcil hayvan tüyü gibi alerjenlerin ve tahriş edici maddelerin evden uzaklaşmasına yardımcı olur.
İlaç Tedavileri
Öksürük baskılayıcılar öksürük refleksini bloke eder. Altta yatan nedeni tedavi edemeseler de semptomları azaltabilirler. Bunun için doktorunuzun önerdiği öksürük şurupları kullanabilirsiniz.
Öksürük kesici ilaçlar en yaygın olarak aşağıdaki formlarda bulunur:
- Sıvı
- Çözünen şerit
- Çiğnenebilir tablet
- Pastil
Öksürük kesici içeren ilaçlar için önerilen dozaj, tam aktif ilaca ve kişinin kilosuna ve yaşına bağlı olarak değişebilir.
Doktor Müdahalesi Gerektiren Durumlar
Altta yatan nedene bağlı olarak doktor müdahalesi gerekebilir. COVID-19, strep boğaz, alerji ve reflü gibi hastalıklar tedavi edilmezse sorunlara yol açabilir.
Uzun süreli öksürük: Kuru öksürük birkaç haftadan uzun sürerse doktora görünmeniz gerekebilir.
Kanlı balgam: Öksürükle birlikte kalın, yeşilimsi sarı balgam çıkarsa doktora görünmeniz daha iyi olabilir. Kanlı veya pembe renkli balgam öksürme durumunda ise acil bir doktora görünmelisiniz.
Nefes darlığı veya göğüs ağrısı: Nefes darlığı, göğüs ağrısı ve hırıltılı solunum durumlarında doktor müdahalesi gerekebilir. Bazı hastalarda bayılma yaşanabilir. Nefes almada ve yutmada zorluk çekmede artış yaşanırsa acil bir doktor müdahalesi önerilebilir.
Kuru Öksürük Nasıl Önlenir?
Kuru öksürüğü önlemek için kimyasallar, küf ve kokular gibi tahriş edici maddelerden alerjenlerden kaçınmak faydalı olacaktır. Evde alerjen kontrolü yapılabilir.
Solunum yolu hastalıklarını önlemek için sık sık elleri temiz tutmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekebilir. Sigarayı bırakmanız ve pasif içicilikten uzak durmanız önerilebilir.
Alerjenlerden Kaçınma
Alerjenlerden kaçınmak için evde alerjen kontrolü yapabilir ve kimyasal temizleyicilerden uzak durabilirsiniz. Evdeki toz, polen ve hayvan tüyleri gibi alerjenleri azaltmak için düzenli olarak temizlik yapabilirsiniz. Alerjen geçirmeyen yatak ve yastık kılıfları kullanabilir, evi sık sık havalandırabilir, hava temizleyiciler kullanabilirsiniz.
Evde kullanacağınız kimyasal temizlik ürünleri alerjik reaksiyonlara ve solunum problemlerine neden olabilir. Sirke, karbonat, limon gibi doğal ürünlerle temizlik yapmak alerjik reaksiyonları ve kuru öksürüğü önlemede yardımcı olabilir. Temizlik ürünleri seçerken parfümsüz ürünleri tercih edebilirsiniz.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirme
Bağışıklık sistemini güçlendirerek kuru öksürüğü önleyebilirsiniz. Bağışıklık sistemini güçlendirici dengeli beslenmenin yanı sıra düzenli egzersiz yapabilirsiniz. Sık sık el yıkamak enfeksiyon riskini azaltır ve enfeksiyon kaynaklı kuru öksürüğü engeller. Hasta kişilerle temastan kaçınarak bağışıklık sisteminizin güçlü kalmasına yardımcı olabilir ve kuru öksürük gibi sorunların önüne geçebilirsiniz.
Kuru Öksürüğe İyi Gelen Bitki Çayları
Kuru Öksürüğe İyi Gelen Bitki Çayları
Bitki çayları gibi sıcak içecekler öksürüğü yatıştırmaya ve sakinleştirmeye yardımcı olabilir. Bal, zencefil, nane gibi bitki çayları daha faydalı olur. Öksürüğü hafifletmek için en iyi ve en basit ev tedavilerinden birisi sıcak çay ve diğer sıcak içecekleri içmektir.
Ballı Limon Çayı
Ballı limon çayı soğuk algınlığı tedavisinde sık sık tercih edilen ev yapımı çaylardandır. Annelerin geleneksel tedavilerinden olan bu çay kuru öksürüğü kesmek için kullanılabilir. Ballı limon çayını 1 bardak kaynamış suya 1 yemek kaşığı bal ve 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek yapabilirsiniz.
Meyan Kökü Çayı
Meyan kökü, geleneksel tıpta öksürük, enfeksiyon ve sindirim sorunları gibi çeşitli durumlar için kullanılmıştır.
1 bardak suya 1 yemek kaşığı kurutulmuş ve doğranmış meyan kökü ekleyin. Suyu kaynama noktasına getirin ve yaklaşık 10 dakika kaynatın. Birkaç dakika soğumasını bekledikten sonra süzerek servis yapın.
Zencefil Çayı
Zencefil, öksürüğün sebep olduğu tahriş olmuş boğaz yollarına iyi gelebilir ve solunum yollarındaki problemleri yatıştırabilir. Tekrar eden kuru öksürüğü azaltmada yardımcı olabilir.
Zencefil çayını yapmak için; zencefilin bir parçasını soyun ve ince ince dilimleyin. Ardından 4 bardak kaynar suya ekleyin. Yaklaşık 15 dakika kaynatın. İçmeden önce süzün.
Yeşil Çay
2015 yılında yapılan bir çalışmada, entübasyon gerektiren cerrahi bir prosedürün ardından yeşil çay ile gargara yapılması araştırılmıştır. Araştırmacılar, yeşil çayın ses kısıklığına yardımcı olmamasına rağmen öksürüğü azalttığını tespit etmişlerdir.
Yeşil çay yapmak için, 1 bardak suyu kaynatın. Ateşten alın ve yaklaşık 1 dakika soğutmaya bırakın. 1 çay kaşığı yeşil çay yaprağını yaklaşık 3 ila 5 dakika demleyin. Süzün ve içmeden önce biraz soğumasını bekleyin.
Zencefilli Zerdeçal Çayı
Grip mevsiminde kullanılan zencefilli zerdeçal çayı öksürüğü kesmede faydalı olabilir. Zerdeçalı iltihap giderici özelliklere sahiptir, boğazda rahatlamaya yol açabilir. Zencefilli zerdeçal çayına bal katarak tatlandırabilir ve etkisini artırabilirsiniz.
Küçük bir tencerede suyu kaynatın. Zerdeçal ve zencefili ekleyin, ateşi kısın ve 10 dakika pişirin. Sütü karıştırın ve çayı bir fincana süzün. Tatlandırmak için bal ekleyin.
Ihlamur ve Ekinezya Çayı
Bağışıklık güçlendirici, boğazı yumuşatma ve iltihap giderme etkilerine sahip ıhlamur ve ekinezya çayı bal ile birlikte kullanılabilir. Bir çorba kaşığı ıhlamuru, bir poşet ekinezya çayı ile birlikte bir bardak suyun içinde demleyin. Üzerine limon veya bal katarak için.
Ayva ve Hatmi Kökü Çayı
Hatmi kökü yüzyıllardır bitkisel ilaçlarda öksürük, soğuk algınlığı ve cilt sorunlarını azaltmak için kullanılırdı. 1 çorba kaşığı hatmi kökünü yarım bardak suyla karıştırın. Üzerini kapatın ve 6 ila 8 saat demlenmeye bırakın. Ayva katarak demlenmeye bırakabilirsiniz. İçmeden önce süzün. Diğer çayların aksine, öksürük için en fazla faydayı elde etmek için hatmi kökü çayını oda sıcaklığında içmek en iyisidir.
Çocuklarda Kuru Öksürük Neden Olur?
Çocuklarda kuru öksürük genellikle soğuk algınlığıyla ilişkilidir. Ancak hastalıktan sonra devam ediyorsa başka bir hastalığın belirtisi olabilir. Bir çocuğun kuru öksürüğü çoğunlukla geceleri oluyorsa astımı işaret edebilir. Çocuklarda kuru öksürük sebepleri arasında şunlar sıralanabilir:
- Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu: Üst solunum yolu enfeksiyonu çocuklarda kuru öksürüğün en yaygın nedenlerinden biridir. Burun, boğaz ve sinüsleri etkileyen viral enfeksiyonlar olarak tanımlanır. Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara yol açar ve çocuklarda kuru öksürük sebeplerinden birisidir.
- Alerji ve Astım: Alerjilere maruz kalma çocuklarda kuru öksürüğe neden olabilir. Hava yollarının daralmasıyla astım oluşabilir. Polen, toz, evcil hayvan tüyleri gibi alerjenler reaksiyona neden olur ve kuru öksürüğü ortaya çıkarır. Soğuk hava, astım semptomlarını kötüleştirerek kuru öksürüğü meydana getirebilir. Sigara kullanan ailelerde pasif içicilik de alerji ve astıma bağlı öksürüğü tetikleyebilir.
- COVID-19 ve Postnazal Akıntı: COVID-19, çocuklarda kuru öksürüğe neden olabilen ciddi bir solunum yolu enfeksiyonudur. Burun akıntısının boğaza doğru akmasının yol açtığı tahriş ve öksürük postnazal akıntıdır ve çocuklarda görülebilir.
Çocuklarda Kuru Öksürüğe Ne İyi Gelir?
Reçetesiz satılan soğuk algınlığı ve öksürük ilaçları genellikle küçük çocuklar için önerilmez. Evde yapabileceğiniz pratik yöntemlerle çocuğunuzun kuru öksürüğünü geçirme yollarını sıraladık:
- Çocuğunuzu bol su içmesi için teşvik edin. Susuz kalmamak vücudunun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olur. Kafeinsiz çay, limonlu veya ballı sıcak su gibi ılık sıvılar içmek, mukusu gevşeterek ve boğaz ağrısını yatıştırır, öksürüğü hafifletmeyi sağlar.
- Kuru hava çocuğun öksürüğünü daha da kötüleştirebilir. Çocuğunuzun odasına, uyuduğu yerin yakınına nemlendirici bir cihaz yerleştirmeyi düşünün. Böylelikle çocuğunuz gece uyurken rahat eder, boğaz tahrişi ve öksürüğü azalır.
- Çocuğunuza ılık bir banyo yaptırın, su buharını solumasına izin verin. Mukusun gevşemesine yardımcı olur, çocuğunuzun öksürük nöbetlerini sakinleştirebilir.
- Çocuklara tuzlu su ile gargara yaptırmak öksürüğü azaltabilir. Tuzlu suyla gargara yapmak boğaz ağrısını hafifletmeye, mukus ve tıkanıklığı azaltmaya yardımcı olabilir. Yarım çay kaşığı tuzu bir bardak ılık suyla karıştırın, ardından çocuğunuzun karışımı gargara yapmasını sağlayın. Bu çare genellikle tuzlu suyu yutmadan gargara yapabilen 6 veya 7 yaşından büyük çocuklar için en iyisidir.
- Bir çay kaşığı bal öksürükle mücadeleye yardımcı olabilir ve çocuğunuzun boğazını rahatlatabilir. Sadece 1 yaşın üzerindeki çocuklar için tavsiye edilir.
- 2 yaşından büyük çocukların başını birkaç yastıkla desteklemek gece öksürüklerini azaltabilir. Başlarını yükseltmek tıkanıklığın boşalmasına yardımcı olabilir ve geniz akıntısına bağlı öksürüğü hafifletebilir.
- İyileşmeyi desteklemek için çocuğunuzu bol bol dinlenmeye ve uyumaya teşvik edin. Öksürük geceleri daha kötü görünse de, yukarıdaki ipuçları çocuğunuzun öksürüğünü kesmesine ve iyi bir uyku çekmesine yardımcı olabilir.
Çocuklarda kuru öksürüğe ne iyi gelir diye merak ediyorsanız bu yöntemleri uygulayabilirsiniz. Çocuğunuzun öksürüğü devam ediyorsa, yüksek ateş veya nefes almada zorluk gibi belirtiler eşlik ediyorsa veya daha ciddi bir hastalığın belirtisi olabileceğinden endişe ediyorsanız doktorunuza danışmanız gerekebilir.
Hamilelikte Kuru Öksürük Neden Olur?
Hamilelikte kuru öksürük, balgamlı öksürüğe göre daha rahatsız edici olabilir. Kuru öksürüğün başlıca nedenleri arasında tahriş olmuş boğaz, alerjiler ve reflü yer alır. Hamilelik döneminde burun tıkanıklığı veya ağızdan nefes alma sonucu boğaz kuruyarak kuru öksürüğe yol açabilir. Hormon seviyelerindeki değişiklikler ve büyüyen rahmin mideye baskı yapması, mide asidinin yemek borusuna kaçmasına neden olabilir ve bu durum özellikle geceleri kuru öksürük olarak kendini gösterebilir. Polen ve ev tozu akarları gibi alerjenler de kuru öksürüğe neden olabilir.
Yeterli miktarda sıvı tüketmek, boğazın nemli kalmasına ve öksürüğün hafiflemesine yardımcı olur. Ilık suya bal ve limon eklemek, boğazı yatıştırarak öksürüğü hafifletebilir. Reflüye karşı başın altında ekstra yastık kullanarak başı yukarıda tutmak faydalı olabilir.
Kuru Öksürük Hakkında Sık Sorulan Sorular
Kuru öksürüğü en çabuk ne keser?
Kuru öksürüğü çabucak kesmek için bal ve sıcak su karışımı içmek pratik bir yöntemdir. Bu karışım boğazı yumuşatarak öksürükleri azaltabilir. Ayrıca, mentollü boğaz pastili veya boğaz spreyleri de hızlı rahatlama sağlar. Bol su içmek boğazın nemlenmesini sağlar, öksürüğün azalmasına yardımcı olur.
Aşırı kuru öksürüğe ne iyi gelir?
Aşırı kuru öksürük için evinizi havalandırabilir, hava nemlendirici kullanarak ortamın nemini artırabilirsiniz. Buhar terapisi boğazın yumuşamasını sağlar. Geçmeyen ve şiddetlenen kuru öksürüklerde, öksürük şurupları veya pastiller kullanılabilir.
Boğazdan gelen kuru öksürüğe ne iyi gelir?
Boğazdan gelen kuru öksürük için sıcak içecekler tercih edilebilir. Özellikle bitki çayları ve bal ile yapılan karışımlar boğazı yumuşatabilir. Tuzlu su ile gargara yapmak da bir diğer yöntemdir. Bal ve limon karışımı, doğal bir öksürük kesici olarak kullanılabilir. Bol bol su içmek faydalıdır.
Gece gelen öksürük krizi nasıl geçer?
Gece gelen öksürük krizlerini önlemek için yatmadan önce bol su içmek faydalıdır. Başınızı yüksek tutacak şekilde uyumak öksürüğü azaltabilir. Yatak odasında hava nemlendirici cihaz kullanmak ortamın nemini artırır ve boğazı rahatlatır. Mentollü pastiller kullanmak da gece öksürüklerini hafifletebilir.
Pekmez öksürüğe iyi gelir mi?
Pekmez, içerdiği demir ve diğer besin maddeleriyle bağışıklık sistemini destekler ve genel sağlık üzerinde olumlu etkiler yapabilir. Ancak kuru öksürük üzerinde kesin bir etkisi olduğu söylenemez. Pekmezin bal ile karıştırılarak tüketilmesi boğazı yumuşatabilir. Ballı karışımlarınızda destekleyici olarak kullanabilir veya bir kaşık pekmez yiyebilirsiniz.
Gıcık şeklinde öksürük neden olur?
Gıcık şeklinde öksürük, genellikle boğazda tahriş veya iltihaplanma nedeniyle ortaya çıkar. Alerjiler, sigara dumanı ve kuru hava bu tür öksürüğe neden olabilir. Reflüsü olanların da boğazında tahriş meydana gelir ve gıcık şeklinde öksürük krizleri yaşanabilir. Sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları da bu tür öksürükle ilişkilidir.
Kuru öksürük nasıl geçer?
Kuru öksürüğü hafifletmek için bol sıvı tüketmek ve boğazı nemli tutmak gerekir. Odanızda hava nemlendirici kullanmak rahatlamanıza yardımcı olur. Ilık bir duş sonrası banyoda buhar terapisi yapmak kuru öksürüğü kesmeye yardımcı olur. Pastil kullanmak da kuru öksürüğü geçirmek için tavsiye edilir. Doktorunuza danışarak reçetesiz satılan öksürük şurupları ve ilaçları alabilirsiniz.
Geçmeyen kuru öksürük için ne yapılır?
Geçmeyen kuru öksürük için mutlaka bir doktora danışılmalıdır. Altta yatan bir sağlık sorunu olabilir ve bu durumun tespit edilip tedavi edilmesi gerekir. Doktor, gerekli testleri yaparak uygun tedaviyi belirleyecektir. Evde ise bol sıvı tüketmek ve boğazı rahatlatan doğal çözümler uygulamak geçmeyen kuru öksürüğe ne iyi gelir sorusuna cevap olabilir.
Geceleri artan kuru öksürük nasıl durdurulur?
Geceleri artan kuru öksürüğü durdurmak için başınızı yüksek tutarak uyumak faydalıdır. 2 yaşından büyük çocuklarda ve yetişkinlerde, başı birkaç yastıkla desteklemek mümkündür. Yatak odasında hava temizleyicisi veya hava nemlendiricisi kullanmak boğazın nemli kalmasına yardımcı olur. Yatmadan önce sıcak bitki çayı içmek veya bal tüketmek öksürüğü hafifletebilir.
Bebeklerde kuru öksürüğe ne iyi gelir?
Bebeklerde kuru öksürük için, buhar makineleri kullanarak odanın nemini artırabilirsiniz. Bol sıvı tüketimini sağlamak ve bebeklerin burnunu temiz tutmak önemlidir. Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanmamak gerekir. Bebeklerde kuru öksürüğe ne iyi gelir sorusuna cevap bulamadıysanız ve eğer öksürük devam ederse, bir çocuk doktoruna danışılmalıdır.
Kuru öksürük ile ıslak öksürük arasındaki fark nedir?
Kuru öksürük, balgam üretimi olmadan ortaya çıkar. Sıklıkla boğazda meydana gelen tahriş sonucunda oluşur. Islak öksürük ise balgamlıdır ve solunum yollarındaki mukusun atılması için vücut tarafından üretilir. Kuru öksürük genellikle alerji, kuru hava, kronik hastalıklar, sigara kullanımı ve çevresel nedenlerle kendisini gösterir. Islak öksürük ise genellikle enfeksiyonlar veya kronik hastalıklarla ilişkilidir.
Bize Ulaşın
Her türlü soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdaki formdan bizimle iletişime geçebilirsiniz. Talebiniz doğrultusunda Çağrı Merkezi yetkililerimiz size en kısa sürede dönüş yapacaklardır.