Yazı İçeriği

Koronavirüsle (Covid 19) doğru mücadele etme yolları

Hata: Elleri 20 saniye yıkamamak

Hata: El temizliğini düzenli yapmamak

Hata: Başkalarıyla mesafeyi korumamak

Hata: Havlu, çatal, bıçak, bardak ayırmamak

Hata: Ellerinizi yüzünüze değdirmek

Hata: Uyku düzenini bozmak

Hata: Temizliğe yeterince dikkat etmemek

Hata: Farklı renklerde besinler tüketin

Hata: Su tüketimini ihmal etmek

Hata: Bulunduğunuz yeri havalandırmamak

Koronavirüsle (Covid 19) doğru mücadele etme yolları

Koronavirüs dünyanın hemen her yerinde görülen bir virüs. Bu virüsle mücadelede en önemli unsur ise basit tedbirler alarak hastalığın yayılmasına engel olmak. İşte koronavirüsün yayılmasına neden olan 10 hatalı davranış ve bu davranışların doğru halde uygulanma yöntemleri...

Hata: Elleri 20 saniye yıkamamak

Doğrusu: Takı ve saatinizi çıkarın. Ardından ellerinizi bolca sabunlayarak, elinize bulaşan sabunu dairesel hareketlerle yaparak ellerinizin her tarafına temas ettirin. Tırnakların kenar ve uç kısımlarını temizleyin. Parmak ve parmak aralarını ovalayın. Sol elinizle sağ elinizin, sağ elinizle de sol elinizin sırtını ovalayın. Her 2 elinizin başparmağını diğer elinizle ovaladıktan sonra bileklerinizi yıkayın. Ardından bileklerinizden başlayarak, ellerinizi akan suyla iyice durulayın. Mikroorganizmalar nemli ortamlarda kolayca çoğalabildikleri için bileklerden başlayarak tek kullanımlık kağıt havluyla ellerinizi iyice kurulayın. Musluğu dirseğinizle veya elinizi kuruladığınız tek kullanımlık havluyu kapatın.

Hata: El temizliğini düzenli yapmamak

Doğrusu: Koronavirüs el sıkışma, ellerin ağıza veya gözlere götürülmesi halinde kolayca kişiye bulaşabiliyor. Bu nedenle öksürük veya hapşırıktan sonra, hasta insanla veya çevresiyle temasın ardından, toplu taşıma araçlarını kullandıktan sonra, ortak kullanılan malzemelerle temasın ardından, dışarıdan eve veya işyerine girdiğinizde, tuvalete girerken ve çıktıktan sonra, yemek hazırlamadan önce ve sonrasında, çöplere veya bozulmuş gıdalara dokunduktan sonra ellerinizi yıkamayı asla ihmal etmeyin.

Hata: Başkalarıyla mesafeyi korumamak

Doğrusu: Koronavirüs başka insanlara yakın olmakla kişiden kişiye geçebiliyor. Hastalık, virüs taşıyan kişilerin öksürmeleri ve hapşırmalarıyla ortama yayılan damlacıkların solunması sonucu yayılıyor. Ayrıca solunum parçacıklarıyla kirlenmiş ellere ve çeşitli yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, burun veya ağıza götürülmesiyle de virüs alınabiliyor. Bu nedenle kalabalık ortamlardan olabildiğince uzak durun, zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmayın. Yakın temasta bulunmaktan da kaçının; selamlaşmak amacıyla tokalaşmayın, sarılmayın ve öpüşmeyin. Soğuk algınlığı olan kişilerle aranıza en az 1.5 metre mesafe koymaya da dikkat edin.

Hata: Havlu, çatal, bıçak, bardak ayırmamak

Doğrusu: Kişisel eşyanızı hiç kimse ile paylaşmamanız gerekiyor. Aynı şekilde işyerinde de kalem, telefon, zımba ve klavye gibi ofis malzemelerini ortak kullanmamaya dikkat etmeniz önemli. Ayrıca günlük olarak klavye masa dezenfeksiyonu yapın. Ortak kullanmak zorunda olduğunuz malzemeleri ise dokunmadan önce antiseptik ürün veya mendillerle silerek virüsün bulaşma riskini azaltabilirsiniz.

Hata: Ellerinizi yüzünüze değdirmek

Doğrusu: Hepimiz gün içerisinde farkında olmadan birçok kere yüzümüze dokunuyoruz. Araştırmalara göre günde en az 90 kez dokunduğumuzu ortaya koydu. Virüsler yüzde bir hafta boyunca yaşayabiliyorlar. Dolayısıyla kirli ellerinizle ağzınıza, gözlerinize ve burnunuza dokunmayın.

Hata: Uyku düzenini bozmak

Doğrusu: Bağışıklık sisteminizin güçlü olması için yeterince uyumamız gerekiyor. Bunun nedeni ise vücudumuzdaki bakteri ve toksinlerle savaşan, uyku hormonu olarak bilinen melatoninin sadece gece ve karanlık ortamda salgılanması. Tüm bunların etkisiyle bağışıklık sistemimiz uyku sırasında kendini yeniliyor. Dolayısıyla her gün erken yatıp erken kalkmaya ve kesintisiz 6—8 saat uyumaya özen gösterin. Melatonin hormonundan daha fazla yararlanmak için yatak odasının karanlık olmasına da dikkat edin.

Hata: Temizliğe yeterince dikkat etmemek

Doğrusu: Evlerimizde ve işyerlerimizde temizlik konusuna dikkat etmemiz gerekiyor. Evde kapı kolları, armatürler ve lavabolar gibi sık sık kullandığınız yüzeyleri her gün bol su ve deterjanla yıkamayı ihmal etmeyin. İşyerinde yüzey temizliğini de ıslak mendil yerine, alkol oranı yüksek olan maddelerle yapmanız da çok önemli.

Hata: Farklı renklerde besinler tüketin

Doğrusu: Farklı türlerdeki besinler tüketmek sağlık için önemli katkılar sağlar. Bağışıklık sistemimizi koruyan antioksidanlar olan A, C, E ve D vitaminleri ile çinko, selenyum ve demir gibi vitamin ile mineralleri içeren besinleri düzenli ve yeterli düzeyde almamız gerekiyor. Her çeşit besin grubundan yeterli ve dengeli, dolayısıyla rengarenk beslenmeniz, bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir.

Hata: Su tüketimini ihmal etmek

Doğrusu: Birçoğumuz yeterince su içmeye çok dikkat etmeyiz. Oysa su vücudumuzdaki toksinlerin atılmasına katkıda bulunarak sağlığımızın korunmasında önemli bir rol üstleniyor. Vücut direncinizi artırmak için günde 8-10 bardak su içmeyi alışkanlık haline getirin.

Hata: Bulunduğunuz yeri havalandırmamak

Doğrusu: Bulunulan ortamdaki havanın kuru olması da virüslerin çoğalmalarına yol açıyor. Bu nedenle soluduğunuz havayı, her gün, saat başı 10-15 dakika boyunca havalandırın veya açık havaya çıkın.

Hata: Çalışmaya ara vermemek

Doğrusu: İşyerinde çok yoğun bir tempoda çalışıyorsanız, gün içinde kendinize ara ara 5’er dakikalık dinlenme molaları vermeyi ihmal etmeyin, çünkü beyin ve vücut aşırı yorulduğunda bağışıklık sistemi zarar görüyor.

Hata: Ağız açık halde öksürmek

Doğrusu: Öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burnunuzu tek kullanımlık mendille kapatın. Mendiliniz yoksa dirseğinizin iç kısmını kullanarak damlacıkların çevreye yayılmasını önleyin. Tek kullanımlık mendili hemen çöpe atın ve elinizi yıkayın.