Yazı İçeriği

Koronavirüs – grip farkı nedir?

Koronavirüsün gripten farkı nedir?

Bu belirtiler varsa doktora gidin

Koronavirüs endişe verici bir virüs mü?

Koronavirüsten korunma yolları

Koronavirüs – grip farkı nedir?

Aralık 2019 sonlarında Çin’in Vuhan Eyaleti’nde üst solunum yolu hastalıklarına dair belirtiler (ateş, öksürük, nefes darlığı) yaygın şekilde görülmeye başladığında, hastalığın dünya genelinde yayılacağı bilinmiyordu. Bu hastalar üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda yeni tip koronavirüs (SARS-CoV-2) ilk olarak Ocak 2020’de tanımlandı.

Salgın; başlangıçta bu bölgedeki deniz ürünleri ve hayvan pazarında bulunan kişilerde tespit edildi. Daha sonra insandan insana bulaşarak Vuhan başta olmak üzere Hubei Eyaleti’ndeki diğer şehirlere ve Çin’in dışına çıkarak diğer ülkelere yayılmaya devam etti.

Koronavirüsün insanlarda neden olduğu hastalık spektrumu, basit soğuk algınlığından ağır akut solunum sendromuna (Severe Acute Respiratory Syndrome, SARS) kadar değişkenlik gösterebiliyor. Bu nedenle oluşturduğu hastalığın ismi ‘Covid 19’ olarak tanımlandı.


Koronavirüsün gripten farkı nedir?

Koronovirüsün başlangıç belirtileri gribal enfeksiyondan çok farklı değil. Sonraki dönemlerde ise ateş ile birlikte solunum sıkıntısı göstererek ilerleyici zatürre tablosu oluşturuyor.

Bu belirtiler varsa doktora gidin

Hastalığın kuluçka süresi 14 güne kadar uzayabiliyor. Bu nedenle Covid 19 hastalığının size de bulaştığını düşünüyorsanız 14 gün kadar toplumdan evinizden çıkmamaya çalışın.

Ateş ve zatürre bulguları başlamış ise gecikmeden bir sağlık kuruluşuna başvurun.

Koronavirüs endişe verici bir virüs mü?

Koronavirüs ortaya çıktığı ilk dönemlerde yeni tanımlanmış bir virüs olduğu ve nasıl bir yayılım göstereceği bilinmediği için endişe verici olarak tanımlandı.

Şu anki bilgilerimize göre yayılma hızı ve can kaybı oranı diğer soğuk algınlığı virüsleri ile benzer oranlarda seyrediyor. Can kaybı çoğunluk ile riskli hasta grubu olarak tanımlanan kişilerde gelişiyor.

Bu hastalıktaki riskli kişiler, sıradan bir soğuk algınlığı yaşadığında risk yaşayan kişilerle aynıdır. 65 yaş üstü bireyler, altta kalp, akciğer, böbrek, karaciğer hastalığı, diyabetik ve bağışıklığın baskılandığı tedavilerin uygulandığı (kanser, romatizma) kişiler, hamileler ve akciğer, böbrek, karaciğer veya kalp yetmezliği olanlar risk altındadır. Risk grubu bireylerin mevsimsel grip aşısı ile zatürre aşılarını yaptırmaları önemlidir.

Koronavirüsten korunma yolları

Öncelikli olarak standart temas ve damlacık bulaşmasından korunma önlemlerinin her dönem uygulanması önemlidir. Üst solunum yolları enfeksiyonları insandan insana genel olarak hava yoluyla bulaşır. Hastalık yapıcı parçacıklar ellerde ve dokunulan yerlerde kısa sürelerle de olsa etkili halde kalabilir. Bu nedenle gerek kendimizi, gerekse etrafımızdaki kişileri bu hastalıklardan korumak için alabileceğimiz önlemler şunlardır:

  • Ellerin sıklıkla su ve sabun kullanılarak yıkanması veya alkol bazlı el antiseptikleri ile temizlenmesi,
  • Hapşırır ve öksürürken temiz ve tek kullanımlık mendillerin veya mendilin bulunmadığı durumlarda dirsek içiyle ağız ve burunun kapatılması,
  • Mevsimsel gribe karşı her sene önerilen zamanlarda aşı olunması,
  • Ateş, burun tıkanıklığı, hapşırık, öksürük gibi üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri ortaya çıktığında özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olanlar gibi hastalanması risk oluşturabilecek kişilerden uzak durulması,
  • Sağlık kuruluşu ile temas kurulması, yakınmaların devamı süresince yatak istirahatine uyulması, maske kullanılması,
  • Şikayetler geçene kadar toplu bulunulan yerlerden kaçınılması, dışarıda maske kullanılması önemlidir.