Yazı İçeriği

Köpek Memesi Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Köpek Memesi Hastalığı Belirtileri

Köpek Memesi Hastalığı Neden Olur?

Köpek Memesi Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler

Deodorantlar Hastalığı Şiddetlendirebilir

Pamuklu Kumaşları Tercih Edin

Köpek Memesi Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Halk arasında “köpek memesi hastalığı” olarak bilinen hidradenitis suppurativa, iltihabi bir hastalıktır. Köpek memesi hastalığı, her iki koltukaltı, meme altı, kasıklar, kalça, makat çevresi ve genital organlar etrafında özellikle yağ ve ter bezlerinin yoğun olduğu alanlarda gözlenir.

Köpek Memesi Hastalığı Tedavisi

Köpek memesi hastalığının tedavisinde;

  • topikal ve sistemik antibiyotikler, 
  • bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar, 
  • lazer tedavisi kullanılır.

Tedavi edilmeyen olgularda ise hastalık yıllarca sürebilir. Yara akıntı ve koku hastaların yaşam kalitesinde bozulmaya, utanç, sosyal izolasyon ve depresyona yol açabilir. Ayrıca hastalığın şiddetli seyrettiği olgularda, lenfatik akımda bozulma, iç organlara fistülleşme (iltihaplı apselerin iç organlar ve deri arasında ağızlar oluşturması), nedbelerin neden olduğu sertlik, elastikiyet kaybı sonucu hareket kısıtlılığı gelişebilir.


Köpek Memesi Hastalığı Belirtileri

  • Köpek memesi hastalığında belirtiler öncelikli olarak siyah noktalar ve sivilcelerdir. Apokrin bezlerin tıkanması sonucu başlayan iltihabi yanıt çevre ter ve yağ bezlerine yayılır. 
  • Bu sivilceler zamanla derin, kızarık, ağrılı, iltihaplı çıban ve apselere dönüşebilir. 
  • İyileşirken ise derin veya kabarık, bazen derinin üzerinde kordon gibi uzanarak birbirleriyle köprü kuran nedbeler (izler) oluşabilir. Bu hastalıkta lezyonlar bir veya birkaç bölgede gözlenebilir.

Köpek Memesi Hastalığı Neden Olur?

Nedeni tam olarak bilinmeyen hastalıkta şikayetler genellikle ergenlik dönemi sonrasında başlar ve yıllarca sürebilir. Hastalığın ortaya çıkmasında genetik yatkınlığın, cinsiyet hormonlarının, bazı hormonal bozuklukların, obezitenin, karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin, stres ve sigara içmenin rol oynadığı düşünülür. Kadınlarda erkeklerden iki kat daha fazla görülür.

Köpek Memesi Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Hastalığın tanısı genellikle klinik bulgular ile konabilir ancak bazen deri biyopsisi, deri sürüntüsü alınarak kültür yapılır veya kan tetkiklerine başvurulması gerekebilir.

Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler

Köpek memesi hastalığı olan hastaları özellikle dengeli ve düzenli beslenmeli, kilo almamaya dikkat etmeli, tatlı ve glisemik indeksi yüksek gıdalardan uzak durmalıdır. Ayrıca sigara içmenin hastalığı şiddetlendirdiği bilinir.

Deodorantlar Hastalığı Şiddetlendirebilir

Özellikle sıcak yaz aylarında ter ve nemden uzak durmak, sık duş almak ve kıvrım bölgelerinin kuru tutulması önemlidir. Haftada 1-2 kez antibakteriyel içerikli duş jeli veya sabunlar kullanılabilir. Kullanılan deodorantların ter bezlerini tıkamaması gereklidir. Bu nedenle uzun etkili terlemeyi azaltıcı kimyasallar içeren ürünler hastalığı şiddetlendirebilir. Kullanılan vücut nemlendirici ve kozmetiklerin hastalığın belirti verdiği alanlara temas ettirilmemesi gereklidir.

Pamuklu Kumaşları Tercih Edin

Köpek memesi hastalığında kıyafet seçimi de önemlidir. Dar, vücudu saran ve sentetik kumaşlardan oluşan kıyafetlerden uzak durulmalıdır. Pamuklu iç çamaşırları tercih edilmelidir.