Kulak sağlığınız kulak çınlaması ile alarm verebilir
Bir konserden ya da yüksek ses içeren bir etkinlikten sonra kulak çınlaması ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Genellikle bu çınlamanın geçmesi beklenir ve sonrasında unutulur. Kulak çınlamasının geçmesiyle kulağınızın sağlığına kavuştuğunu düşünebilirsiniz. Ancak bu sizi yanıltmasın. Kulağınız ciddi hasar görmüş olabilir. Kaç yaşında olursanız olur, işitme kaybını önlemek için yüksek sesli ortamlarda kulaklarınızı korumalısınız. Yüksek ses ve kulak çınlaması ile ilgili bilinmesi gerekenler…
Yüksek ses kalıcı hasar bırakabilir
Yüksek sese maruz kalınması sonrası kulak çınlaması ve işitme kaybı kulağınızın aşırı çalıştığının belirtisidir. Bir işitme testinde bu hasar belli olmayabilir. Ancak gürültülü ortamlarda sesleri işitme kabiliyetinizdeki azalma ile bu hasar ortaya çıkar. Hasar zamanla kulaklarda derinleşir. Yüksek sesli konserler, motor sürmek, avlanmak, yüksek sesli çalışma ortamları gibi nedenler yavaşça kulağınıza zarar vererek işitme kaybına yol açabilir.
Erken yaşta işitme kaybına neden olabilir
Yaşlandıkça ortaya çıkan işitme kaybı normaldir. Ancak yüksek sesli ortamlarda çok fazla bulunmak erken yaşta işitme kaybına neden olabilir. Kulaklarınızı yüksek seslerden koruyarak erken yaşta görülen işitme kaybının önüne geçebilirsiniz.
Kulaklarınızı ne zaman korumalısınız?
Yüksek sesli ortamlarda uzun süre kalındığında kulak koruyucu kullanılması gerekir. İnsanların sizi duyabilmesi için sesinizi yükseltmeniz gerekiyorsa riskli bir ortamdasınız demektir. Sesin yüksekliği kadar ne kadar uzun süre ona maruz kaldığınız da önemli. Beş dakika boyunca çim biçme makinesinin yanında bulunduysanız bir sorun oluşturmayacaktır. Ancak iki saat boyunca çim biçtiyseniz ve bunu sürekli tekrarlıyorsanız, bu risk oluşturabilir.
Kulağınız hangi yükseklikteki sesten zarar görür?
Uluslararası İş Güvenliği ve Sağlığı Enstitüsü, trafikte duyduğunuz gürültüden fazla olan 85 desibelin üzerindeki seslerde kulağınızın zarar görebileceğini belirtiyor. Bu seviyenin üzerindeki seslere uzun süre maruz kalmak kulakların hassas yapısına zarar verebilir.
Kulağınız rock konserine sadece 15 dakika dayanabilir
Bazı ortamlarda 85 desibel yüksekliğindeki sese kulak 8 saat maruz kalabilir. Ancak genellikle 100 desibel olan rock konserlerine kulağınız en fazla 15 dakika dayanabilir. Bu süreden daha uzun bir maruziyette kulak koruyucu kullanılması önerilir. Aksi halde kulak çınlaması görülebilir.
Kulaklarınızı korumak için…
Gürültü önleyici kulaklık ve kulak tıkacı kullanmak en yaygın koruma önlemleridir. Bu kulaklıklar, dış kulağınızı soğuktan korurken bir yandan da yüksek ses önleyici özelliği sayesinde yüksek seslerden zarar görmesini engeller. Çim biçerken, motor sürerken veya yüksek sesle yapılan başka hobilerinizle ilgilenirken bunları kullanabilirsiniz. Kulak tıkaçlarını ise fabrika, havaalanı gibi yüksek sese maruz kalınan alanlarda takabilirsiniz. Böylelikle kulak çınlamasını önleyebilirsiniz.