Burun eti ameliyatı
Konka (burun eti), burunda yaygın görülen sorunlardan biridir. Bazı kişilerde bu rahatsızlıklar aynı anda bulunabilir. Burun ön ve arka kısımda ikişer deliği bulunan bir yapıdır. Burunda her iki tarafı ortadan ikiye ayıran kıkırdak ve kemik yapıdan oluşan septum yapısı bulunur. Yan ve üst taraflarda konka ve sinüs ağızları yer alır. Burun iç dokusu mukoza adı verilen bir örtü ile kaplıdır.
Konka nedir?
Konka, burun eti olarak da adlandırılan, burun içerisinde havanın akışını, ısıtılmasını ve nemlendirilmesini sağlayan organcıklardır. Her burun pasajında alt, orta ve üst konka olarak üçer adet bulunur.
Konka hipertrofisi
En sık rastlanılan konka hastalığı; konka büyümesidir (hipertrofisi). İkinci sıklıkla konka bülloza denilen orta konkalar ait bir rahatsızlık gözlenir. Konka kaynaklı polip veya kitleler daha nadir gözlenir. Burun eti büyümesi aslında genetik veya çeşitli çevresel etmenlere bir tepkidir. Bu etmenler enfeksiyon, alerji, rinit, sigara, vb.dir.
Burun eti büyümesi belirtileri
Burun tıkanıklığı ve ağız açık uyuma en sık şikayetlerdir. Geniz akıntısı veya yüzde dolgunluk, sık sinüzit geçirme gibi semptomlar da olabilir. Sanılan aksine burun eti sorunu grip ve nezle sıklığını artırmaz ama bu enfeksiyonlar sonrasında sinüzit riskini artırır. Sinüzitin tedaviye dirençli olması da burun eti büyümesine bağlı olabilir. Burun eti büyümesi, endoskopik burun muayenesi ile teşhis edilir. Paranazal tomografide de görülebilir.
Burun eti büyümesi tedavisi
Öncelikle burun etini büyüten hastalık teşhis edilerek medikal tedavi uygulanır. Yani enfeksiyon veya alerji tedavileri uygulanır. Medikal tedavi ile iyi sonuç alınamazsa, hastanın şikayetleri devam ediyorsa ameliyat önerilir. Gelişen teknoloji ile beraber artık konka cerrahisinde lazer ve radyofrekans cihazları kullanılır. Ameliyat için belirli bir süre yoktur; yılın her zamanı yapılabilir. Ancak mevsimsel alerjik rinitli hastalarda alerji mevsiminde yapılmaması uygundur. Ergenlik döneminden itibaren yapılabilen bir işlemdir. Hastanın sinüziti varsa, bu durumu muhakkak hastanın şikayetleri, endoskopik muayene bulguları ve paranazal sinüs tomografisi ile değerlendirmek mümkün olur. Bazı durumlarda konka büyümesi ve deviasyon dışındaki diğer yapılara da girişim yapılması gerekebilir. Konka ve deviasyon sorunları kalp hastalığını direkt olarak tetiklediğine dair bir bilgi mevcut değildir. Ancak kalp hastalığı gelişmiş ve özellikle kilolu bir bireyde var olan burun tıkanıklığı hayat kalitesini daha çok bozar, uyku apnesi riskini artırır ve kardiyak semptomlarını artırabilir.
Burun eti ameliyatından sonrası
Ameliyattan sonra tam iyileşme yaklaşık 3-4 hafta sürer. Hastanın ağır kaldırmaması, kendini zorlayacak işler yapmaması istenir. Banyo yapmasında ve yüz yıkamasında hiçbir engel yoktur. Önerilen burun spreylerini düzenli kullanması gerekir.
Burun eti tekrar büyür mü?
Burun etinin tekrar büyüme olasılığı yüzde 5 civarındadır. Özellikle tedavisini aksatmış alerjik rinitli hastalarda ve sigara içenlerde bu durum gözlenir. Bu sorun genellikle 1 yıl ve daha uzun süre zarfında gelişir.