Yazı İçeriği

Kolon kanseri nedenleri

Kolon kanseri riski

Yılda 2 kez gizli kan testi

Kolon kanserinden nasıl korunmalı?

Kolon kanseri nedenleri

Kolon kanserinin yüzde 90’ı nedeni bilinmeyen bir şekilde farklı etkenlerin sonucunda ortaya çıkar. Sinsi ilerleyebilen kolon kanserinin farklı sebepleri vardır. Kolon kanserinden korunmak ve erken teşhis için düzenli aralıklarla kontrole gitmek gerekir.


Kolon kanseri riski

Kabızlık kolon kanseri oluşumda risk faktörlerinden biridir. Ailevi kolorektal kanserler de risk oluşturur. Örneğin; aileden gelen kalın bağırsak mukozasındaki fazla polipler kanser gelişmesine neden olur. İltihabi bağırsak hastalıkları da tedavi edilmezse kolon kanserine zemin yaratabilir. Risk altındakiler ailesinde kolon kanseri hastalığı olan kişiler olabilir. Yani birinci derece yakınlarında kolon kanseri varsa o kişinin riski de yüzde 2-3 artar. Yaş ilerledikçe de risk artar. Rahim ya da prostat kanseri nedeniyle radyasyon almış kişilerde hemen bu organların arkasındaki rektumda (kalın bağırsağın son kısmı) kanser gelişmesi olasılığı normal kişiye göre daha yüksektir.

Yılda 2 kez gizli kan testi

Risk etkenleri taşıyan kişilere tarama yapılması önerilir. Ailesinde kolon kanseri olanlar, radyasyon almış kişiler, 50 yaşını geçmiş kişiler kolon kanserine karşı mutlaka kontrol edilmelidir. Bunun için yılda 2 defa dışkıda gizli kan testi yapılabilir. Ciddi risk grubundaki kişiler düzenli şekilde kolonoskopi taramasından geçebilirler. Bu yöntemlerle hastaların çok önemli bir kısmında kalın barsak kanserini erken fark etmek ve tedavilerini yapmak mümkün.

Kolon kanserinden nasıl korunmalı?

Kolon kanserinde beslenmede önemli bir rol oynar. Öncelikle kişinin yaşam tarzının ve beslenme alışkanlıklarının araştırılması gerekir. Bu araştırmalar doğrultusunda kanseri önleyici öneriler sunulur. İkinci basamak önlemler ise kanser öncüsü lezyonların saptanması ve ortadan kaldırılmasını içerir. Kolonoskopi ve polipektomi ikinci basamak önlemler arasındadır. Üçüncü basamak önlemlerde ise uygun tümör tedavisi ile hastalık tekrarının ve ölümün yaşam kaybının azalması hedeflenir. Ameliyatlar, radyoterapi, kemoterapi gibi tedavi yöntemleri bu grupta yer alır. Kolon ve rektum kanseri oluşumunu engellemek için her şeyden önce kilo almamak ve bedensel etkinliklerin artırılması önerilir.