Kompleks bölgesel ağrı sendromu
Kompleks bölgesel ağrı sendromu, genellikle çocukluk çağında görülüyor. Sıklıkla deri değişiklikleriyle kendini gösteren rahatsızlıkta, şiddetli ve uzun süreli kol ve bacak ağrıları yaşanıyor. Ancak her kol ve bacak ağrısının çocuklardaki büyüme ağrılarıyla karıştırılmaması gerekiyor.
Uzun süren kol ve bacak ağrıları...
Çocukların uzun süren kol ve bacak ağrısı şikayetlerinin hafife alınmaması gerekiyor. Çünkü çoğu zaman büyüme ağrıları sanılan bu ağrılar, kompleks bölgesel ağrı sendromuna işaret edebiliyor. Büyüme ağrılarından farklı şekilde oldukça şiddetli ağrılara ve deride değişikliklere yol açan kompleks bölgesel ağrı sendromu, sıklıkla ergenlik döneminde görülüyor. Özellikle 12 yaş civarında ortaya çıkan sendroma genç kızlarda daha çok rastlanıyor. Kompleks bölgesel ağrı sendromu, kol ve bacak başta olmak üzere vücudun farklı bölgelerinde ağrı ile de kendini gösterebiliyor. Sendrom; rahatsızlık, travma, enfeksiyon, duygusal stres ve cerrahi işlem gibi stresli bir olaydan sonra ortaya çıkabiliyor. Cerrahi bir işlem öncesi hissedilen korku, düşme ya da çarpma, ebeveynlerin ayrılması gibi yaşanabilecek travmalar da bu durumu tetikleyebiliyor.
Şişme veya renk değişimi varsa…
Kompleks bölgesel ağrı sendromu tanısının konulmasında şiddetli ve uzun süreli ağrıların yanı sıra günlük aktiviteleri kısıtlayıp kısıtlamadığına, tedaviye yanıt verip vermediğine, allodini varlığına (normalde ağrı vermeyecek uyarana ağrı tepkisi) bakılıyor. Kesin tanı için şu kriterlerden yararlanılıyor:
- Ağrıyı başlattığı düşünülen bir olayın varlığı,
- Cilde hafif dokunmayla şiddetli veya sürekli ağrı,
- Mevcut bölgede şişme, kan akımı değişiklikleri veya renk değişiklikleri olması,
- Ağrı ve hareketsizliğin bilinen bir nedeninin olmaması,
- Bilinen bir sinir bozukluğunun olmaması.
Ağrıyan bölgenin hareket kapasitesi azalıyor
Tüm yakınmalar bir araya geldiğinde çocukların günlük yaşam düzeni bozulmaya başlıyor ve bu durum okul devamsızlığına dahi yol açabiliyor. Bazı çocuklarda zamanla soluk ve mor alacalı bir deri rengi, vücutta düşük ısı ile ağrının hissedildiği bölgede aşırı ya da az terleme görülebiliyor. Bazen de çocuk ağrıyan bölgeyi sabitleyerek hareketsiz kalmayı tercih ediyor. Bu da zaman içinde kullanılmayan bölgenin hareket kapasitesinin azalmasına yol açıyor.
Psikolojik ve sosyal destek tedavi başarısını artırıyor
Kompleks bölgesel ağrı sendromunda öncelikle fizik tedavi uygulanıyor. Hem çocuk hem de aile için zor olan bu tedavi sürecinden en çok çocuk etkileneceği ve stres altında hissedebileceği için psikolojik destek alınması da öneriliyor. Ailelerin çocuklarını okuldan ve arkadaşlarından kopmaması için desteklemesi de tedavinin başarısına katkıda bulunuyor.