Kısırlık nedir?
Pek çok çift, bir gün mutlaka bebek sahibi olmak, anne-babalık deneyimini yaşamak ister. Ancak 1 yıldan uzun bir süre boyunca hamile kalamamak çiftleri umutsuzluğa sürükler. Hem erkek hem de kadın, bebek sahibi olamayacağı korkusuyla yaşamaya başlar. Halk arasında kısırlık olarak bilinen infertilitenin birçok nedeni olabilir. Tüp bebek tedavisiyle çiftlerin bir bebek sahibi olma şansı artık daha da fazla. Artık genetik bozukluklar bile sağlıklı hamileliğe engel değil. Düzenli ve korunmasız ilişki sonrasında 1 yıl boyunca hamile kalamama durumu kısırlık olarak tanımlanır. Kısırlık, erkekte sperm hareket ve sayısındaki yetersizlik kadında ise tüplerin tıkanması nedeniyle ortaya çıkar. Yaklaşık yüzde 40 gibi büyük bir oranda da kısırlığın nedeni bilinmez.
Kısırlık nedenleri
Kısırlık tedavisinde sıklıkla tüp bebek yöntemine başvurulur. Ancak tüp bebek denemeleri başarısızlıkla sonuçlandığında genetik bozuklukların araştırılması gerekir. Hiç hamile kalamayanlar kadar, tekrarlayan düşükler yüzünden bir çocuk sahibi olamayan çiftler de tüp bebek yöntemiyle başarıya ulaşma şansına sahip. Tekrarlayan düşükleri; tiroit hastalıkları veya romatizmal bazı hastalıklar tetikleyebilir veya temelinde bazı genetik bozukluklar yatabilir. Anöploidi veya bazı monozomi ve trizomi gibi genetik yapı bozuklukları ile trombofili denilen bazı pıhtılaşma bozuklukları genetik olup düşüğe neden olabilir. Bu genetik bozukluklar, eşlerden birinde de görülebilir, sperm ve yumurtanın birleşiminden oluşan embriyoda da ortaya çıkabilir. Doğal seleksiyon ile sağlıksız veya yaşama gücü olmayan bu hamilelikler ya hiç oluşmadan ya da hamileliğin ilk üç ayında düşükle sonlanır.
Tüp bebek başarısız olursa…
Gerek tekrarlayan düşükler gerek tüp bebek başarısızlıkları, sağlıklı hamilelik elde etmede yeni yöntem arayışlarını doğurur. Günümüzde bu tür problemlere karşı teşhis ve uygulamalar da giderek gelişiyor. CGH yöntemiyle artık taşıyıcılığı olan veya herhangi bir genetik hastalığı olan kişiler sağlıklı bir bebeğe kavuşabilir. Başarısız iki tüp denemesinden sonra mutlaka CGH yapılarak, sağlıklı embriyo bulunup ana rahmine yerleştirilir ve hamile kalma şansı artar. CGH testi ile embriyoların blastokist formuna ulaşanları lazer ile delinerek içinden ‘trafektoderm biyopsi’ yani embriyodan birden fazla hücre kümesi alınır. Bu şekilde Akdeniz anemisi (talasemi) veya Down Sendromu gibi genetik hastalıklar rahatlıkla tespit edilip sağlıklı bebek elde edilebilir. Bu nedenlerle kısırlık artık umutsuzluk olmaktan çıktı.