Kışın Neden Terleriz? Hastalık Belirtisi Olabilir mi?
Kış mevsiminin soğuk günlerinde üşümek daha yaygın bir durum olsa da bazı bireysel ve çevresel etkenler terleme sorununa yol açabilir. Soğuk havalarda üst üste kalın giysiler giymek veya kapalı alanların ısıtılma şartları bireylerin vücut ısısını artırabilir. Aşırı düzeyde ve uzun süre devam eden terlemeyse bazı sağlık sorunlarının belirtisi olabilir.
Terleme, ter bezlerinin salgıladığı su, tuz ve üre gibi maddeler içeren sıvıların cilt yüzeyine çıkarak buharlaşması sürecidir. İdeal vücut sıcaklığı bireysel farklılıklara ve ortam koşullarına göre değişse de yaklaşık 37°C'dir. Vücut ideal sıcaklıktan uzaklaştığında terleme yoluyla vücut sıcaklığı dengelenir ve olması gereken seviyede kalır.
Terlemenin İşlevleri
Terlemenin en temel işlevi olan termoregülasyon sürecinde vücut, artan sıcaklığını ter sayesinde doğal olarak düşürür ve dengeye getirir. Ter cilde ulaştığında buharlaşarak cildin ve altında yer alan dokuların soğumasını sağlar.
Terlemenin diğer işlevlerinin arasında şunlar yer alır:
Terin içerisinde cildi nemlendiren amino asitler gibi maddeler bulunur. Bu maddeler nemi cildin yüzeyine hapsederek cildin kurumasını önler.
Ter, bağışıklık sistemi tarafından üretilen antimikrobiyal peptitler sayesinde cildin enfeksiyonlara karşı korunmasına yardımcı olur. Bu doğal kimyasal maddeler cilt yüzeyinden içeri girmeye çalışan bakteri ve mantar gibi mikroorganizmaların bağışıklık sistemi tarafından etkisiz hale getirmesini sağlar.
İnsan sağlığına zarar veren plastik ambalaj gibi ürünlerin kullanılması gibi yollarla vücuda giren BPA maddesinin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Normal ve Aşırı Terlemenin Arasındaki Farklar
Normal terleme vücut ısısını düzenlemek için gerçekleşen doğal bir tepkidir. Aşırı terlemeyse vücudun gerekenden fazla sıvı kaybetmesine yol açan bir durumdur. Normal ve aşırı terleme arasındaki farkları şu şekilde detaylandırabiliriz:
Normal Terleme
Aşırı Terleme
Daha çok koltuk altı ve avuç içi gibi bölgelerde hissedilir. Genellikle giysilerin ıslanmasına neden olmaz.
Vücudun birçok bölümünde hissedilebilir. Giysilerin değiştirilmesini gerektirecek kadar ıslanmasına neden olabilir.
Genellikle yaşam kalitesini, sosyal hayatını ve ruh sağlığını etkilemez.
Bireyin günlük ve sosyal hayatını, psikolojik ve fiziksel sağlığını etkileyerek yaşam kalitesini değiştirebilir. Sosyal olarak geri çekilmeye yol açabilir.
Fiziksel aktivitelerden ya da aşırı güneşli günler gibi çevresel etkenlerden kaynaklanır.
Fiziksel aktivite ve hava sıcaklığı gibi nedenler olmadan da gerçekleşebilir.
Kışın Terlemenin Yaygın Nedenleri
Kış mevsiminde bireyler genellikle hava koşullarının dışındaki nedenlerle terler. "Kışın terlemek neden olur?" sorusunun cevabı çeşitli biyolojik, psikolojik ve fiziksel faktörler olabilir.
Soğuk Havada Fiziksel Aktivite ve Terleme
Kışın yapılan fiziksel aktiviteler hem fiziksel hem zihinsel olarak zinde kalmaya yardımcı olurken terleme sürecini de tetikleyebilir. Soğuk havada ısınmak amacıyla aşırı hareket etmek ve yoğun egzersiz yapmak terlemeye neden olabilir. Egzersiz esnasında artan vücut ısısı nedeniyle oluşan ter kuruduğunda üşümeye yol açabilir.
Hormonal Değişimler ve Hiperhidroz
Hormonlar vücudun oksijen taşıma kapasitesine yönelik etkileriyle termoregülasyonda yani vücudun iç sıcaklığını dengede tutma sürecinde rol oynar. Örneğin menopozda değişen östrojen seviyeleri sıcak basmasına ve gece terlemelerine yol açabilir. Adet döngüsü ve tiroit hastalıkları gibi hormon değişikliği etkenleri de kış mevsiminde terlemeyi artırabilir.
Stres ve Psikolojik Etkenler
Anksiyete ve stres aşırı terlemeye neden olabilecek psikolojik etkenler arasında yer alır. Özellikle sosyal anksiyete bozukluğu yaşayan bireyler sosyal ortamlarda gerginlik ve kaygı nedeniyle aşırı düzeyde terleyebilir. Kronik stres de kortizol hormonunun seviyesini artırarak terleme miktarını artırabilir.
Uyku Sırasında Terleme (Gece Terlemeleri)
Gece terlemesi hava sıcaklığından bağımsız olarak bireyin pijamalarını ve yatağını ıslatacak kadar terlemesi durumudur. Bazı sağlık sorunları ve yaşam tarzı alışkanlıkları gece terlemesine yol açabilir. Bu durumun olası nedenlerinin arasında şunlar yer alır:
Uyku apnesi,
Menopoz, adet ve gebelik dönemlerindeki hormonal değişiklikler,
Antidepresan, steroid veya ağrı kesici gibi bazı ilaçlar,
Kışın Terlemek Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?
Kışın terlemek bireyin yaşam tarzı kadar genel sağlık durumuyla da ilişkilidir. Kışın terlemeye neden olabilecek sağlık sorunları şunlar olabilir:
Enfeksiyon Hastalıkları ve Ateş
Vücut sıcaklığının enfeksiyon sebebiyle yükselmesi durumunda terleme, vücudun ateşini düşürmek ve normal sıcaklığına dönmek için devreye soktuğu bir önlemdir. Tüberküloz gibi bazı enfeksiyonlarda gece terlemesi daha sık görülür. Kalp kapakçığı iltihabı, kemik iltihabı ve apse gibi enfeksiyonlar ve terleme arasında da bağlantı vardır.
Tiroit Bezinin Aşırı Çalışması (Hipertiroidi)
Tiroit hormonları vücut sıcaklığı dahil olmak üzere birçok metabolik süreçte rol oynar. Tiroit hormonlarının normalden fazla salgılandığı hipertiroidi durumunda vücut ısısını dengelemeye çalıştığından aşırı terleme görülebilir. Vücut ısısındaki değişimin nedeniyse fazla miktarda salgılanan tiroit hormonlarının metabolizmanın hızını artırmasıdır.
Kan Şekeri Düzensizlikleri ve Diyabet
Diyabetli bireylerde yaygın olarak görülen terlemenin nedenlerinin arasında şunlar yer alır:
Gece Terlemeleri: Vücut gündüz tüketilen karbonhidratları kullanarak geceleri kendini onarma sürecine girer. Diyabet nedeniyle düşük karbonhidrat tüketimi durumunda bu mekanizma bozulabilir. Vücudun savunma mekanizmaları devreye girerek terlemeye neden olabilir.
Hipoglisemi: Düşük kan şekeri seviyesi nedeniyle adrenalin salgılandığında ter bezleri aktif olarak terlemeye neden olabilir.
Otomatik Nöropati: Kan şekeri seviyelerinin uzun süre yüksek seyretmesi nedeniyle otomatik nöropati meydana gelebilir yani vücudun otonom sinir sistemi zarar görebilir. Bu durum ter bezlerini etkileyerek vücudun belirli bölgelerinde anormal terlemeye yol açabilir.
Sinir Sistemi Hastalıkları
Sinir sistemi, vücut sıcaklığını düzenleme ve ter bezlerini kontrol etme konusunda rol oynadığından sinir sistemi hastalıkları terleme seviyesini etkileyebilir. Sempatik sistemin aşırı duyarlılığından dolayı normalden fazla terleme meydana gelebilir. Bu durum hatalı sinir sinyallerinin ter bezlerini normalden daha aktif hale getirmesinden kaynaklanır.
Kış Aylarında Terlemeyi Azaltmak İçin Öneriler
Kış aylarında doğru kıyafet seçimi, beslenmeye ve sıvı tüketimine dikkat etmek, stres yönetimi, egzersiz gibi yöntemler vücut sıcaklığını dengeleyerek terlemeyi önleyebilir.
Doğru Kıyafet Seçimi
Kışlık giysiler iç ve dış mekanlarda vücudun aşırı ısınmasına neden olmadan bireyi sıcak tutmalıdır. Kışın sıcak ortamlarda aşırı kalın giyinmemek, cildin nefes almasına izin veren pamuklu kıyafetler tercih etmek terlemeyi azaltmaya yardımcı olabilir. Tek bir kalın parça yerine kat kat giyinmek de ihtiyaç halinde kıyafetlerin çıkarılmasını sağlayabilir.
Beslenme ve Sıvı Tüketimi
Baharatlı yiyecekler, alkol ve kafein vücut ısısının normalden fazla yükselmesine neden olur. Soğuk havada terlemeyi önlemek ve vücut sıcaklığını dengede tutmak için bu yiyecekleri ve içecekleri tüketmemek faydalı olur. Buna ek olarak kışın terleyerek sıvı kaybetme riskini önlemek ve vücudun nem dengesini korumak için düzenli su veya ılık çay içmek faydalıdır. Çok sıcak tüketilen içeceklerin terlemeyi artırabileceği unutulmamalıdır.
Stres Yönetimi ve Egzersiz
Terlemenin en yaygın nedenlerinden biri de vücudun strese karşı tepki vermesi olduğundan stresle baş etmek bu sorunun azaltılmasına yardımcı olabilir. Düzenli olarak egzersiz yapmak, yoga, meditasyon ve nefes egzersizleri gibi yöntemlere başvurmak, düzenli uyumak stresin etkilerini hafifleterek stres kaynaklı terlemeyi önleyebilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Kışın terlemek normal mi yoksa bir hastalık belirtisi mi?
Kışın fiziksel aktiviteler veya kalın giyinme gibi sebeplerle terlemek normal ve doğal bir durumdur. Ancak belirgin bir nedenden kaynaklanmayan terleme durumu çeşitli hastalıklarla ilişkili olabilir.
Gece terlemelerinin kış aylarında artmasının nedenleri nelerdir?
Kışın sıcak ortamda uyumak için evlerin daha fazla ısıtılması, kalın yorganların kullanılması veya kalın pijamaların tercih edilmesi gece terlemelerinin sıklığını ve şiddetini artırır.
Kışın hangi terleme durumlarında doktora başvurulmalıdır?
Kalın giyinmek, egzersiz yapmak veya ilaç kullanımı gibi durumların dışında kalan ve nedeni belli olmayan aşırı terleme durumları için doktora başvurmak faydalı olur. Gece terlemeleri bireyi rahatsız edecek düzeyde şiddetlendiğinde de doktora başvurulmalıdır.
Yayınlanma Tarihi:23 Aralık 2024 Pazartesi
Güncellenme Tarihi:23 Aralık 2024 Pazartesi
*Bu içeriğin
geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler
kişi ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm
işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun
tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.
Her türlü soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdaki formdan bizimle iletişime geçebilirsiniz. Talebiniz doğrultusunda Çağrı Merkezi yetkililerimiz size en kısa sürede dönüş yapacaklardır.