Kış mevsiminde insan sağlığına faydalı birçok meyve ve sebze yetişir. Sebzeler soğuk hava koşullarında vücudun ihtiyaç duyduğu temel besin maddelerini sağlar. Bu sebeple sebzeler dengeli beslenmenin ayrılmaz bir parçasıdır. İçeriğimizden vitamin deposu kış sebzelerinin sağlığa faydaları, mevsimsel beslenmenin önemi ve kış sebzelerinin ideal saklama koşulları hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Soğuk havalarda bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklara karşı korunmak için doğru besinleri tüketmek önemlidir. Vitaminler ve antioksidanlar bakımından zengin kış mevsimi sebzelerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Havuç: Kış mevsiminde en sık tüketilen sebzelerden biri olan havuç son derece besleyicidir. Havuçta bulunan beta-karoten vücutta A vitaminine dönüştürülür. Büyük bir havuçta günlük önerilen A vitamini miktarının yaklaşık %241'i bulunur. Havuca parlak turuncu rengini veren karotenoid olan antioksidanlar da kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Brokoli: Kış mevsimi sebzeleri arasında yer alan brokoli sağlık deposu besinlerden biridir. İçerisinde sindirim sistemini destekleyen lifler, karotenoidler, C, E ve K vitaminleri bulunan brokoli temel mineraller ve fenolik bileşikler bakımından da zengindir.
Brüksel Lahanası: Brüksel lahanası kendine has acımsı tadını kükürt içeren bileşiklere borçludur. C ve K vitaminleri, folat, beta-karoten, lutein, zeaksantin gibi karetonoidler bakımından zengindir.
Karnabahar: Karbonhidrat oranı düşük yemek tariflerinde sıkça kullanılan karnabahar temel vitaminleri, karotenoidler, lif, çözünür şekerler, folat ve potasyum gibi mineralleri ve fenolik bileşikleri içerir. Karnabaharda yer alan beta-karoten, beta-kriptoksantin, kafeik asit, sinnamik asit, ferulik asit, kuersetin, rutin ve kaempferol gibi güçlü antioksidanlar vücudu oksidatif stresin zararlı etkilerine karşı koruyabilir.
Pancar: Salatalarda sıkça tercih edilen pancar kan akışında olumlu etkilere sahip nitratlar bakımından zengindir. Pancarın içerisinde lif, folat, manganez, potasyum, demir ve C vitamini de bulunur. Ayrıca betanin ve vulgaksantin gibi vücuttaki enflamasyonu azaltan bileşikler açısından da zengindir.
Kış Sebzelerinin Sağlığa Faydaları
Hem lezzetli hem besleyici olan kış mevsimi sebzeleri dengeli bir beslenme programının önemli bir parçasıdır. Bu sebzelerin insan vücuduna olumlu etkileri şöyle sıralanabilir:
Antioksidan Açısından Zengindir: Kışın yetişen sebzelerin birçoğu antioksidan bakımından zengindir. Antioksidanlar hücrelerde biriken oksidasyona neden olan serbest radikalleri etkisiz hâle getirir. Yeşil yapraklı sebzeler, turpgiller ve kök sebzeler hücreleri oksidatif stresten, enflamasyondan koruyan antioksidanlar ve fitokimyasallar açısından zengindir.
Hastalıklarla Savaşabilir: Sebzelerin içerisinde bulunan antioksidanların antitümöral etkileri olabilir, bu maddeler kansere karşı savaşabilir. Örneğin brokoli, karnabahar ve Brüksel lahanası kanser önleyici bileşikler içeren turpgiller familyasına ait sebzelerdir. Bu sebzelerin içerisinde kanser için bir risk faktörü olan enflamasyonu azaltabilen glukozinolatlar gibi fitokimyasallar bulunur.
Temel Besin Maddelerini İçerir: Özellikle daha soğuk iklimlerde yetişen kış sebzeleri genel vücut sağlığı için gerekli olan vitaminler ve mineraller bakımından zengin, lif kaynağı besinlerdir. A, B, C ve K vitaminleri gibi mikro besin maddeleri vücudun temel fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gereklidir. Potasyum, magnezyum ve demir gibi mineraller de çeşitli fizyolojik işlevler için kilit rol oynayan besin maddeleridir.
Kronik Hastalıklara Karşı Vücudu Koruyabilir: Kış mevsimi sebzeleri düzenli tüketildiğinde kronik hastalık riskini azaltabilir ve genel sağlığı iyileştirebilir. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler ve kök sebzeler genel sağlığa katkıda bulunan besin profiline sahiptir. Bu sebzeler açısından zengin bir diyet programı uygulamak diyabet ve kalp hastalığı da dâhil olmak üzere kronik rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltabilir.
Yaşlanmayı Geciktirebilir: Karotenoidler cildin sağlıklı olmasına yardımcı olabilir ve yaşlanmayı geciktirebilir. Bu bakımdan özellikle havuç karotenoidler açısından zengin bir sebze olarak öne çıkar. C vitamini de cilde sıkılık ve elastikiyet veren kolajen üretiminde kilit bir role sahiptir. Ayrıca C vitamini oksidatif strese yol açan serbest radikalleri nötralize ederek cildin erken yaşlanmasını önlemeye de yardımcı olabilir. C vitamini bakımından zengin kış sebzeleri arasında brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası ve pancar bulunur.
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Kış Sebzeleri
Enfeksiyona neden olan mikroorganizmalar ve diğer hastalıklar karşısında doğru bağışıklık tepkisinin verilmesi için birçok mikro besinin vücutta belirli oranlarda bulunması son derece önemlidir. Özellikle A, C ve D vitaminleriyle çinko, bakır ve demir gibi mineraller bağışıklık sisteminin normal fonksiyonları için hayati öneme sahiptir. Bunlara ek olarak E, K ve B vitaminleriyle selenyum ve magnezyum gibi birçok mineral de bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynar. Söz konusu mikro besinlerden birkaçı bile vücutta yeterli miktarda bulunmadığında hem doğuştan hem edinilmiş bağışıklık fonksiyonları bozulabilir ve birey enfeksiyon riskine karşı daha savunmasız hâle gelebilir.
Bu bakımdan temel besin maddelerini içeren birçok kış sebzesi bağışıklık fonksiyonlarını destekler. Örneğin havuçta bulunan A vitamini, öncüsü olan bera karoten ve alfa karoten sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kış mevsiminde özellikle salatalarda sıklıkla tüketilen bir sebze olan turp da bağışıklık sistemini destekler. Kalorisi ve glisemik indeksi düşük olan bu sağlıklı sebze kalsiyum, riboflavin, niasin, tiamin ve B6 vitamini gibi B vitaminleri, C vitamini, potasyum, demir ve manganez gibi mineraller bakımından zengindir. Bu yoğun besin profili bağışıklık sisteminin düzgün çalışması için gerekli olan temel bileşenleri sağlar.
Lahana da bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olan C vitamini bakımından zengin bir sebzedir. Ayrıca lahananın içerisindeki antioksidan özellikler gösteren antosiyaninler bağışıklık sistemini düzenleme potansiyeli olan maddelerdir. Araştırmalar antosiyaninlerin antioksidan ve antiinflamatuvar özellikleriyle lenfositler, makrofajlar ve dendritik hücreler gibi temel bağışıklık hücrelerini etkilediğini gösterir.
Mevsimsel Beslenmenin Önemi: Kış Sebzelerinin Faydaları
Her dönem o mevsimde doğal yetişen sebzeleri tüketmek büyük önem taşır. Mevsimsel beslenme bireyin vücudunun ihtiyaç duyduğu besinleri doğru zamanda almasını sağlar. Bağışıklık sisteminin enfeksiyonlara karşı güçlü olmasını gerektiren kış mevsiminde vitamin, mineral ve antioksidan bakımından zengin olan kış sebzeleri tüketmek gerekir.
Mevsim sebzeleri sezonunda toplandıkları için besin değerlerini de kaybetmezler. Ayrıca bu sebzelerin nakliye, uzun süreli depolama veya yapay olgunlaştırma tekniklerine maruz kalma olasılıkları da düşüktür. Taze sebzeler daha iyi koşullarda ve doğru sıcaklıkta yetiştirildikleri için vitaminler ve antioksidanlar gibi besin maddeleri açısından zengindir.
Kış Sebzeleriyle Yapılabilecek Sağlıklı Yemekler
Kış sebzelerinin hemen hepsi yemeklerde ve salatalarda sıkça kullanılan lezzetli gıdalardır. Özellikle karnabahar, havuç ve brokoli kış mevsiminin vazgeçilmez yemek malzemeleri arasında yer alır. Kış sebzeleri kullanılarak yapılabilecek bazı tarifleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Fırında Karnabahar Mücveri
Karnabahar lezzetli olmasının yanı sıra sağlıklı bir kış sebzesidir. Genellikle tencere yemeği şeklinde hazırlanan karnabahardan lezzetli fırın yemekleri de yapılabilir.
Malzemeler:
1 adet orta boy karnabahar,
200 gram kabak,
3 adet yumurta,
200 gram yarım yağlı beyaz peynir,
3 adet taze soğan,
Birkaç dal dereotu,
5 yemek kaşığı tam buğday unu,
1 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 çay kaşığı tuz,
½ çay kaşığı karabiber.
Fırın kabını yağlamak için de 1 yemek kaşığı zeytinyağı.
Yapılışı:
1) Karnabaharların çiçekleri ayrılır ve iyice yıkanır.
2) Karnabaharlar üzerini biraz geçecek kadar kaynar suyun içerisinde yarım çay kaşığı tuz ilave edilerek yaklaşık 10 dakika kadar pişirilir.
3) Haşlanan kabaklar süzülür ve püre hâline getirilir.
4) Kabuğu soyulan kabaklar rendelenmiş beyaz peynirle karıştırılır ve karnabahara eklenir.
5) Kalan malzemeler de bu karışıma eklendikten sonra tüm malzemeler karıştırılır.
6) Karışım 180 dereceye ayarlanan fırında yaklaşık 50 dakika kadar pişirilir.
Havuçlu Brokolili Kış Salatası
Malzemeler:
1 adet orta boy brokoli,
2 adet havuç,
3 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 çay bardağı haşlanmış mısır,
2 diş sarımsak,
Yarım limonun suyu,
Sos için yarım çay bardağı zeytinyağı,
Tuz.
Yapılışı:
1) Brokoli kaynar suda 6 ila 7 dakika hafif yumuşayıncaya kadar haşlanır.
2) Haşlanan brokoli rengini koruması için soğuk suya alınır.
3) Havuçlar rendelenir ve zeytinyağında sotelenir.
4) Brokoli küçük küçük doğranır.
5) Sos için ezilmiş sarımsak, limon suyu, zeytinyağı ve tuz karıştırılır.
6) Brokoli ve sos karıştırıldıktan sonra salata servise hazır hâle gelir.
Bu yemeklerin yanı sıra besin değeri brokoliyi veya havucu aratmayan pancardan çeşitli salatalar, turpgiller arasında yer alan Brüksel lahanasıyla da lezzetli tencere yemekleri yapılabilir.
Kış Sebzeleriyle Detoks Yapmanın Faydaları
Vücudu toksinlerden arındırmayı amaçlayan ve detoks etkisi yaratan beslenme programları, serbest radikallerden korunmaya yardımcı olan yüksek antioksidan içeriğine sahip yiyeceklerin tüketilmesini içerir. Serbest radikaller vücudun normal metabolik işlemleri sonucu oluşabileceği gibi insanlar sigara dumanı ve hava kirliliği gibi toksik maddeler yoluyla da serbest radikallere maruz kalabilirler.
Antioksidanlar bakımından zengin kış sebzeleriyle detoks yapmak oksidatif strese neden olan serbest radikallerin etkisiz hâle getirilmesine yardımcı olur. Serbest radikaller; diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, kanser, alzheimer, parkinson hastalığı, katarakt, yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi birçok hastalığın ortaya çıkmasında rol oynayabilir. Brokoli ve havuç başta olmak üzere antioksidanlar açısından zengin sebzelerle yapılan detoks bu hastalıkların gelişme ihtimalini azaltabilir.
Kış Sebzeleri Nasıl Saklanmalı?
Hasat edildikten sonra olgunlaşmaya ve çürümeye devam eden meyveler ve sebzeler uygun depolama koşullarında saklandığında uzun süre taze ve lezzetli kalabilir. Bu olgunlaşma ve çürüme, sıcaklıktan ve bağıl nemden (RH) kaynaklanan fizyolojik süreçlerin bir sonucudur. Söz konusu değişkenleri kontrol etmek sebzelerin ideal bir alanda saklanmasına ve ömrünün uzatılmasına yardımcı olur.
Nem ölçerli bir termometre kullanmak evdeki çeşitli mikro iklimleri tespit etmeye yardımcı olur. Belirtilen eşikten daha yüksek veya daha düşük sıcaklıklar erken filizlenmeye ve bozulmaya yol açabilir. Bu nedenle uygun yaşam alanını seçerken sıcaklığı ve RH'yi ölçmek gerekir. Havuç, lahana, pancar ve kereviz gibi kış sebzeleri uygun (0-4.5 derece) sıcaklıkta ve yüksek RH’da (%98-100) saklanmalıdır. Bu koşulları buzdolabında, serin havalarda evin bahçesinde veya evin kilerinde sağlamak mümkün olabilir.
Kış Sebzelerinin Doğru Pişirilme Teknikleri
Kış sebzelerini pişirirken de dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunur. Sebzeler pişerken besleyici maddeleri suyuna bırakabileceğinden pişen sebzelerden kalan su dökülmemelidir. Pişirme yöntemi olarak mümkün olduğu kadar kısa süreli ve düşük sıcaklıkta fırında veya buharda pişirme yöntemi tercih edilmelidir. Bu yöntemler sebzelerin besin değerlerinin korunması için ideal şartları sağlar.
Sıkça Sorulan Sorular
Kış sebzeleri nasıl saklanır ve tazeliği korunur?
Kış sebzelerinin tazeliğini koruması için uygun sıcaklığa ve nem ayarına sahip saklama alanları oluşturulabilir. Kış sebzeleri genellikle 0-4°C sıcaklıkta ve %90-100 bağıl nemde saklanmalıdır. Buzdolabı bu koşulları sağlamak için uygundur. Farklı sebzeleri ayrı yerlerde saklamak da tazeliklerini korumasını sağlayabilir.
Kış sebzeleri bağışıklık sistemini nasıl güçlendirir?
Kış sebzeleri içerisinde bulunan vitaminlerle, minerallerle ve antioksidanlarla bağışıklık sisteminin düzgün çalışması için gerekli olan mikro besin maddelerini sağlar. Bu sayede bağışıklık sistemi bir enfeksiyon ajanına karşı daha güçlü hâle gelebilir.
Kış sebzeleriyle hangi yemekler yapılabilir?
Kış sebzeleriyle lahana salatası, kereviz çorbası, fırında karnabahar ve brokolili makarna gibi yemekler hazırlanabilir. Haşlama, kızartma veya fırınlama gibi farklı pişirme yöntemleriyle lezzetli yemekler yapılabilir.
Yayınlanma Tarihi:13 Kasım 2024 Çarşamba
Güncellenme Tarihi:15 Kasım 2024 Cuma
*Bu içeriğin
geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler
kişi ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm
işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun
tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.
Her türlü soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdaki formdan bizimle iletişime geçebilirsiniz. Talebiniz doğrultusunda Çağrı Merkezi yetkililerimiz size en kısa sürede dönüş yapacaklardır.