Göz Kuruluğu Neden Olur?
Kış aylarında soğuklar bir tarafa, bir de hava kuruluğunun giderek artması göz sağlığını da olumsuz etkiler. Kapalı alanlarda geçirilen vaktin artması şikayetleri de beraberinde getirir. Gözlerde yanma, batma, kaşıntı, bulanık görme gibi belirtilerle kendini gösteren göz kuruluğu, alınabilecek basit önlemlerle tedavi edilebilir. Soğuk havalarda ev ve iş yerlerinin ısıtılmasıyla, iç mekanlarda var olan nem miktarı belirgin biçimde azalır. Özellikle denize uzak, karasal iklimin hakim olduğu yerlerde yaşayanlar, bu değişimi daha yakından hisseder. Ortamlarda azalan nem miktarının göz kuruluğundaki en önemli etkenlerden biridir.
En Çok Bilgisayar Kullananlarda Görülür
Göz kuruluğu ile ilgili şikayetler, özellikle gün boyu bilgisayar başında çalışanlarda sık görülür. Sürekli bilgisayar kullanan kişiler, gözlerini ortalama 4-5 kez daha az kırpar; bu nedenle gözlerde batma, yanma, kaşıntı gibi şikayetler daha çok olur. Gün boyu bilgisayar başında ekrana bakarak çalışmak zorunda kalan kişilerin, 20 dakikada bir 20 saniye boyunca uzağa bakmaları, bu sırada da ekrandan başka bir yere bakarak göz kırpmaları önerilir.
Kapalı Alanları Havalandırın
Kapalı ortamlarda yapılacak birkaç değişiklik göz kuruluğu şikayetinin azalmasını sağlar. Ev ve iş yerlerinin havalandırılması, nemlendirici aletler ya da kalorifer peteklerinin üzerine bir tas su konarak ortamın nemlendirilmesi gibi alınacak tedbirler bile yeterli olabilir. Yeterli olmadığı takdirde, daha fazla vakit kaybetmeden göz doktoruna gidilmeli. Kuruluk şikayeti ile doktora başvuran kişilere öncelikle suni gözyaşı damlası ile tedavi uygulanır. İlaç tercihi var ise, kişilerin muayene bulguları ve şikayetlerine göre bir tedavi şekli belirlenir.
Karlı Bölgelerde Gözleri Daha İyi Korumak Gerekir
Kar yağışının fazla olduğu ve karın uzun süre yerde kaldığı bölgelerde göz ile ilgili şikayetler daha çok yaşanır. Çünkü kar örtüsü, var olan güneş ışınlarını bir ayna gibi yansıtarak, güneşin zararlı mor ötesi ışınlarının gözlere daha çok ulaşmasına neden olur. Bu nedenle karın yoğun olduğu bölgelerde, özellikle güneş ışınları da varsa, mutlaka güneş gözlüğü kullanılması gerekir. Böylece güneş ışınlarının hem kısa hem de uzun vadede zararlı etkilerinden korunmak mümkün olabilir.