Yazı İçeriği

Kil Maskesi Nedir?

Kil Maskesi Faydaları Nelerdir?

Kil Maskesinin Çeşitleri

Kil Maskesi Nasıl Yapılır?

Kil Maskesi Hangi Cilt Tipleri İçin Uygundur?

Kil Maskesi Kullanımının Zararları ve Yan Etkileri

Kil Maskesi Sonrası Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

Kil Maskesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kil Maskesi Nedir?

Kil maskesi cilt ve saç için faydalı bir bakım yöntemidir. Malzemeleri farklılık gösterebilen kil maskesinin ayırt edici özelliği pH değeridir. Bu özellik bir maddenin ne kadar asidik veya bazik/alkali olduğunu belirlemek amacıyla kullanılan bir ölçüttür. İnsan cildinin pH'ı 4 ila 6 arasında olduğundan asidik yapıdadır. Maskelerde kullanılan killerin pH'ları genellikle 7.2'den büyüktür. Bu bazik maske cildin asit dengesine karşı etki gösterir.

Kil Maskesi Ne İşe Yarar?

Kil maskesi ciltteki gözenekleri açmadan akne temizliğine kadar pek çok etki gösterebilir. Bu sayede daha canlı ve temiz görünümlü bir cilt elde edilmesine yardımcı olur.

Kil Maskesinin İçeriği ve Özellikleri

Kil maskesinin içeriği üründen ürüne değişebilir. Bu maskelerin yapımında kaolin veya bentonit killer tercih edilir. Beyaz kil olarak da bilinen kaolin kilinin menşei Güney Çin'dir. Kaolin kili genellikle beyaz olsa da mineral bileşimine bağlı olarak pembe, yeşil ya da kırmızı tonlarda da görülebilir. Nazik temizleme gücü ve cildi güzelleştiren mineral içeriği sayesinde sıklıkla tercih edilir.

Bentonit suyla karıştırıldığında şişen bir kildir. Son derece emici olan bentonit yüzdeki yağı ve bakterileri emebildiği için genellikle yağlı ciltlerde kullanılabilir. Bentonit kil maskeleri beyaz, sarı, kırmızı, kahverengi ve siyah gibi farklı renklerde olabilir.

Bazı kil ürünlerinin içerisinde antioksidanlar ve vitaminler gibi ek bileşenler de olabilir. Antioksidan kil maskesinin de içerisinde ek bileşenler arasında yer alır. Dermatolojik ürünlerde kullanılan antioksidanlar doğal metabolik süreçler sonucunda ortaya çıkan oksidatif stresin cilt üzerindeki olumsuz etkilerini nötralize etmeyi amaçlar. Böylece cildin yaşlanmaya karşı korunmasına ve daha canlı bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur.


Kil Maskesi Faydaları Nelerdir?

Kil maskesi cilt bakım rutinlerinde sıklıkla kullanılır. Evde kısa sürede uygulanabildiği için pek çok kişinin favori bakım ürünleri arasında yer alır. Kil maskesi gözenekleri açar, cilt görünümünü iyileştirir, yağ dengesini sağlar, siyah nokta ve akne temizliği yapar. 

Kil maskesinin faydalarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Cilt görünümünü iyileştirir
  • Gözenekleri temizler
  • Yağ dengesini sağlar
  • Siyah nokta ve akne temizliği yapar

Cilde ve Gözeneklere Faydalıdır

Kil maskesi tıkanmış gözenekleri açarak cilt görünümünü iyileştirebilir. Gözeneklerdeki kiri çeken kil maskesiyle birlikte cilt daha parlak ve canlı bir görünüme kavuşabilir.

Yağ Dengesini Sağlar

Yağlı ciltlere sahip bireyler de kil maskesinin etkilerinden yararlanabilirler. Yağı nazikçe emen kil maskesi aynı zamanda cildi ölü derilerden arındırır. Bu sayede cildi sağlıklı bir şekilde fazla yağdan arındırır ve yağ dengesinin sağlanmasına yardımcı olur.

Siyah Nokta ve Akne Temizliği Yapar

Kil maskesinin tercih edilme sebepleri arasında siyah nokta ve akne temizliği de yer alır. Aşırı miktarda sebum üretimine neden olan yağlı cilt, bu dengesizlikten ötürü akneye yatkın olabilir. Araştırmalar kil maskesinin, özellikle kaolin ve bentonit etkili olanların siyah noktanın ve aknenin azalmasında fayda sağlayabileceğini gösterir.

Kil maskesi faydaları arasında cilt ve gözenek temizliği yer alır.

Kil Maskesinin Çeşitleri

Kil maskesinin çeşitleri ürünün içerisinde bulunan malzemelere göre farklı renklerde olabilir. En çok kullanılan kil maskeleri arasında beyaz, yeşil, pembe ve kırmızı çeşitleri bulunur.

Beyaz Kil Maskesi

Beyaz kil maskeleri farklı kil çeşitlerinden yapılabilir. Genellikle kaolin kilinden yapılan beyaz kil maskesi adını çıkarıldığı ilk yer olan Çin'deki Kao-Ling Tepesi'nden alır. Kil maskeleri arasında popüler olan bu kil oldukça yumuşaktır. Cildi aşırı kurutmaz, yağı veya sebumu kontrol etmek için kullanılır. Kaolin ciltteki kiri temizleyerek gözeneklerin açılmasına da fayda sağlayabilir. Kaolin kili içerisindeki bileşenlere bağlı olarak pembe gibi farklı renklerde de olabilir.

Yeşil Kil Maskesi

Cildi nazikçe temizleyen yeşil kil maskesi en çok tercih edilen maskelerden biridir. Peeling özelliği son derece güçlü olan bu kil maskesi cilt gözeneklerindeki kiri ve kalıntıları etkili şekilde temizleyebilir.

Pembe Kil Maskesi

Pembe kil maskesi için de genellikle kaolin kili kullanılır. Hassas ciltler için ideal olan bu kil cilde zarar vermeden hafif bir peeling etkisi gösterebilir.

Kırmızı Kil Maskesi

Genellikle kaolin kilinden yapılan kırmızı kil maskesi etkili bir peeling sunabilir. Renk tonu koyulaştıkça maskenin toksinleri emme gücü de artar. Kırmızı kil maskesi de toksinleri emme özelliği yüksek olan bir cilt bakım ürünüdür. 

Kil Maskesi Nasıl Yapılır?

Kil maskesinin yapımı tercih edilen maske tipine göre değişebilir. Bununla beraber kil maskelerinin yapım aşamaları genellikle aynıdır.

Doğal Kil Maskesi Tarifi

Yağı emerek cildin dış katmanındaki ölü deriyi temizleyen, doğal bir kil maskesi hazırlamak oldukça kolaydır. Doğal kil maskesinde kullanılan malzemeler şu şekilde listelenebilir:

  • 1.5 çay kaşığı yeşil kil,
  • Yarım çay kaşığı kaolin kili,
  • 1.5 yemek kaşığı aloe vera jeli,
  • 1 yemek kaşığı gül suyu,
  • İsteğe bağlı olarak 2 damla gül esansiyel yağı veya akne azaltıcı esansiyel bir yağ.

Maskenin yapılışı ve uygulanışı şu şekildedir:

  • Killer bir kapta karıştırılır.
  • Karışıma aloe vera jeli, gül suyu ve diğer yağlar eklenir.
  • Cilde bir fırça yardımıyla uygulanır.
  • Uygulamadan sonra kil kuruyana kadar 10 ila 20 dakika kadar beklenir.
  • Cilt ılık, buharlı bir bezle nazikçe temizlenir.

Evde Kil Maskesi Hazırlama Yöntemleri

Evde doğal kil maskesi hazırlama yöntemleri çok çeşitli olabilir. İlk yöntemde sadece kil ve su bir araya getirilebilir. İkinci yöntemdeyse kile aloe vera gibi rahatlatıcı ve yatıştırıcı etkisi olan malzemeler eklenebilir. Birinci yöntem daha az maliyetlidir, ikinci yöntemse cilt için daha besleyici olabilir.

Kil Maskesi Ne Sıklıkla Uygulanmalı?

Kil maskesinin cilde zarar vermesini önlemek için dozajı ve kullanım sıklığını doğru ayarlamak gerekir. Bu maskeyi haftada en fazla iki kere kullanmak yeterlidir ve istenmeyen herhangi bir durumun oluşmasının önüne geçer.

Doğal kil maskesi yapılışı son derece basittir.

Kil Maskesi Hangi Cilt Tipleri İçin Uygundur?

Herhangi bir cilt bakım ürününü seçerken göz önünde tutulması gereken ilk faktörlerden biri cilt tipidir. Bu durum kil maskesi seçerken de geçerlidir. Cilt tipine göre kil maskesi seçiminde bazı detaylara dikkat etmek gerekir.

Yağlı Ciltler İçin Kil Maskesi

Yağlı ciltlerin parlak bir görünümü olur. Ciltteki hücreler gün boyunca yağ salgılayabilir. Bu cilt tipleri için genellikle yağ emici özellikleri olan bentonit kili tavsiye edilir. 

Kuru Ciltler İçin Kil Maskesi

Kuru ciltler pürüzlü olabilir. Bu cilt tipine sahip bireyler yüzlerinde kaşıntı veya gerginlik hissedebilirler. Minimum seviyede yağa sahip olan kuru ciltler için kaolin kili daha uygun olabilir. 

Hassas Ciltler İçin Kil Maskesi

Bazı ürünlerin kullanımından sonra kolaylıkla kızaran veya tahriş olan ciltler hassas ciltlerdir. Hassas cildi olanlar için yumuşak bir madde olan kaolin kili uygun olabilir.

Kil Maskesi Kullanımının Zararları ve Yan Etkileri

Kil maskesi zararlı bir cilt bakım ürünü olmasa da bazı özel durumlarda rahatsız edici etkiler görülebilir.

Kil Maskesi Alerji Yapar mı?

Kil maskesi genellikle alerjiye neden olmasa da bazı bireyler çeşitli ürünlerin içerisindeki malzemelere karşı hassasiyet gösterebilirler. Kil maskesiyle ilgili ortaya çıkabilecek yan etkiler arasında kuruluk, kaşıntı, kızarıklık ve döküntü yer alır.

Kil Maskesi Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kil maskesi kullanırken dikkat edilmesi gerekenler arasında maskeyi yüzde çok bırakmamak sayılabilir. Maske cilde çok uzun süre temas ettiğinde cildi tahriş edebilir. Bazı kil maskelerinde glikolik asit gibi ek maddeler de olabilir. Özellikle cilt hassasiyeti olanlar ürün içeriğini kontrol ederek tahriş edici etkisi olmayan kil maskelerini tercih edebilirler.

Kil Maskesi Sonrası Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

Kil maskesi temiz ve yumuşak bir havlu yardımıyla çıkarılabilir. Kurulamanın ardından nemlendirici bir krem uygulanabilir. Nemlendiricinin kişinin cilt tipine uygun bir içeriğe sahip olması sonuçların etkinliği bakımından önemlidir. Özellikle hassas bir cildi olanların uygun nemlendirici ve cilt bakım ürünlerini seçmesi faydalı olabilir. Alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilecek, cildi tahriş edebilecek ve kızarıklık, şişlik gibi istenmeyen sonuçlar ortaya çıkarabilecek ürünlerden uzak durmak gerekir.

Kil Maskesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

En iyi kil maskesi nasıl anlaşılır?

En iyi kil maskesi kişinin kendi cildine özgü olan maskedir ve cildin ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterebilir. Bununla beraber içeriğinde katkı maddesi olmayan, doğal maddelerden oluşan ürünler genellikle öne çıkar.

Her gün kil maskesi yapılır mı?

Her gün kil maskesi yapılması tavsiye edilmez. Çünkü cildi kurutabilir veya tahriş edebilir. Ayrıca kil maskesi çok sık uygulandığında cildi yıpratabilir.

Kil maskesi nasıl kullanılır?

Kil maskesi kullanımı genellikle tüm maskeler için aynıdır. Yağ dengesini sağlamak veya cildi aydınlatmak gibi farklı amaçlarla kullanılsa da maskenin uygulama prosedürleri benzerdir. Bazı maskelerin kullanım sıklığıysa farklı olabilir. Bu sıklık hazır maskelerde ürünün kullanım talimatlarında belirtilir. Kil maskesinin kullanımı şu şekildedir: 

  • Cildin kil maskesini iyice emmesini sağlamak için temiz olması gerekir. Bu sebeple ciltte herhangi bir makyaj kalıntısı varsa temizlenir. Kil maskesi için cilt temizliğinin alkolsüz bir ürünle yapılması tavsiye edilir.
  • Cilt temizlendikten sonra temiz cildin üzerine maske uygulanır. İnce bir kil tabakası yüze yayılır. Bu esnada parmaklardan veya bir fırçadan yararlanılabilir. Maskeyi hassas bölgelere ve göz çevresine uygularken dikkatli olmak gerekir.
  • Maske yüzün her yerine eşit şekilde yayıldıktan sonra kuruması beklenir. Kil maskesinin türüne göre bekleme süre farklılık gösterse de genel olarak 5 ila 10 dakika kadar sürebilir.
  • Süre dolduktan ve maske kuruduktan sonra temizleme işlemi yapılır. Bunun için ılık bir havlu veya bol su kullanılabilir.

Kil maskesi zararlı mı?

Kil maskesi genel olarak güvenli bir cilt bakımı uygulamasıdır. Bununla beraber kil maskesini çok uzun süre ciltte bırakmak veya aşırı sık kullanmak istenmeyen bazı etkilere yol açabilir.

Kil maskesi kaç günde bir yapılır?

Kil maskesi genellikle haftada bir ya da iki kere bir yapılır.

Kil maskesi kaç dakika bekletilir?

Kil maskesinin en az 5 en fazla 10 dakika bekletilmesi tavsiye edilir. Bununla beraber süre üründen ürüne değişebileceğinden maskeyi uygulamadan önce ürünün talimatlarını okumak gereklidir.

Kil maskesi yüz yakar mı?

Kil maskesi uygun şekilde kullanıldığında genellikle yüzü yakmaz. Bu maskeyi kullanırken veya kullandıktan sonra herhangi bir yanma veya tahriş yaşanması hâlinde ürünü derhal ciltten uzaklaştırmak ve bir dermatoloğa başvurmak gerekir.

Kil maskesi nasıl temizlenir?

Kil maskesi ılık suyla temizlenebilir. Ilık su cildin nemlendiricileri emmesini de kolaylaştırır.