Kepçe kulak ameliyatı nasıl yapılır?
Özellikle büyüme çağında kulak yapısıyla ilgili çeşitli kaygılar yaşanabiliyor. Küçük yaşlarda kepçe kulak sorun yaratırken, ileriki dönemlerde de kulak memesiyle ilgili rahatsızlıklar duyulabilir. Kepçe kulak, çocuklarda önemli psiko-sosyal, duygusal veya davranışsal sorunların kaynağı olabilir. İleriki yaşlarda da kepçe kulağa sahip kadınlar beğenilmeme korkusuyla kulaklarını her zaman saçlarıyla kapatma ihtiyacı hisseder, erkekler ise kulaklarını kapatacak şekilde saç kesim modellerinin dışına çıkmayabilir. Kişi, bu duygusal ve davranışsal sorunları gidermek için kepçe kulak ameliyatını tercih eder.
Kepçe kulak nasıldır?
Kepçe kulak deformitesi, kulağın normal anatomik yapısının aksine kulak kepçesinin öne doğru kıvrık olmasıdır. Halk arasında olması gerekenden daha büyük gibi algılanan kepçe kulak ile normal kulak arasında büyüklük bakımından bir fark yoktur. Kepçe kulak iki şekilde görülür;
- Kulak ile kafa arasındaki açının normalden daha geniş olması, kulağın dışarıya doğru açılmış yelken şekline benzemesi ve arkadan bakıldığında çok net görülmesi.
- Kulağın üst yarımında olması gereken kıvrımın olmaması ve düz görünmesi.
Çocuklarda kepçe kulak ameliyatı ne zaman yapılabilir?
Kepçe kulak ameliyatları çocukluk çağında da yetişkinlik döneminde de yapılabiliyor. Kulak, gelişimini yaklaşık 5-6 yaş civarında tamamladığı için çocuklarda ameliyat için önerilen zaman okula başlamadan öncedir. Ebeveynlerin baskısı olmadan çocuğun bu operasyonu kendisinin istemesi önemlidir.
Kepçe kulak ameliyatı sonrasına dikkat!
Kepçe kulak ameliyatı, çocuklara genel anestezi, yetişkinlere ise lokal anestezi altında yapılabilir. Operasyonun süresi genellikle 30 dakika ile 1 saat arasında değişir. Ameliyattan sonra kişiler, travmalara karşı kulaklarını korumalı ve 15 gün boyunca özel bir bandaj kullanmalıdır. Bandaj çıktıktan sonra bile 3 ay boyunca kulakların darbe almaması gerekir. Bu süreç operasyondan başarılı sonuçlar almak için önemlidir.
Büyük küpeler kulak memesini sarkıtıyor
Kulaklarla ilgili estetik kaygılar sadece kepçe kulaklı olmakla ilgili değildir. Kadınların uzun yıllar boyunca çok ağır küpeler takmaları sonucu kulak memesinde sarkmalar görülebilir. Bazen de altın, gümüş, titanyum dışındaki maddelerden yapılmış küpeleri takanlarda egzama, alerji ve hatta ciddi enfeksiyonlar oluşabilir. Özellikle de kulak kıkırdağına piercing takılması bu enfeksiyonlara neden olabilir. Bu küpeler kullanılması gerekiyorsa mutlaka gün içinde taktıktan sonra çıkarılmalı ve uzun süre kullanılmamalıdır.
Kulak delikleri nasıl küçültülür?
Aşırı genişlemiş, kötü görünen kulak delikleri ve yırtıklar dikilerek tedavi edilebilir. Yaklaşık yarım saat ya da biraz daha uzun süren ve lokal anestezi ile yapılan ameliyatla bu sorun da düzeltilebilir. Kulak kıvrımında kalacak şekilde bir ameliyat kesisi açılır. Bazen kulaktan parçalar çıkararak kulak memesi küçültülmeye çalışılır. Kulak memesindeki sarkmalar giderilmeye çalışılırken, izler de gizlenebilir. Operasyondan sonra bir süre antibiyotik ve ağrı kesici kullanılması gerekebilir. Kulak memesindeki delik tamamen iyileştiğinde, uygun bir yerden yeni bir delik açılabiliyor. Ağır küpe takılmaması öneriliyor.
Kepçe kulak ve kulak memesi ameliyatları kulak estetiğinde en yaygın uygulanan işlemlerdir. Özellikle kepçe kulak, küçükten büyüğe pek çok kişiyi psikolojik olarak rahatsız ediyor. Toplumda sıklıkla karşılaşılan kepçe kulak sorunu günümüzde ileri cerrahi estetik yöntemleriyle giderilebiliyor. Fiziksel görünüm açısından rahatlayan kişi, psikolojik olarak da ‘kepçe kulaklar’dan kurtulduğunu düşünüp kendini iyi hissediyor.