Yazı İçeriği

Kemik erimesini önlemek için hareket edin

Kemik erimesinde kalça kırıkları en risklisi

Kemik erimesi başka kırıklara da neden olur

Kemik erimesinde menopoz sonrası önemli

Kemik erimesi ve düşmelerin önüne geçilmeli

Kemik erimesini önlemek için hareket edin

Yaşlılarda en çok kemir erimesi yani osteoropoza bağlı kırıklarla karşılaşılır. Kemik erimesi yaşlı kırıklarının önemli sebebi. Yaşlı kırıkları denildiğinde de kalça kırığı, omurgadaki çökme kırıkları ve düşmeye bağlı el bileği kırıkları daha öne çıkar.


Kemik erimesinde kalça kırıkları en risklisi

Yaşlılarda görülen kırıkların içerisinde kalça kırıkları en riskli olanları. Çünkü yaşlı bir insanda kalça kırılması ameliyat zorunluluğunu da beraberinde getirir. Kalça kırığı ameliyatı riskleri olan, kişiyi travmatize eden bir ameliyat. Bu nedenle yaşlı kırıklarından korunmak, bunların tedavisini yapmaktan daha önemli.

Kemik erimesi başka kırıklara da neden olur

Omurga kırığı, kalça kırığı, el bileği kırıklarının dışında yaşlılarda başka kırıklar da görülebilir. Özellikle küçük travmalara, çarpmalara bağlı kaburgalarda kırılmalar olabilir. Ayak bileği kırıkları olabilir. Yine kemik erimesinin de etkisiyle uzun süre yol yürümeye bağlı ayaktaki tarak kemiklerinde kırılmalar olabilir. Bunların içerisinde hekimlerin ön çok önemsediği ve çekindiği kırıklar ise kalça kırıklarıdır.

Kemik erimesinde menopoz sonrası önemli

Özellikle kadınlarda menopozdan sonra kemik erimesine yönelik takip veya tedavi yapılmıyorsa kırık konusunda belirgin riskler oluşur. Sadece bunlar da değil; yaşlanan insan dengesini de kaybeder. Denge bozulur çünkü yaşlandıkça giderek hareketsizleşir. Vücudunu daha az kullandıkça denge yeteneği bozulur. Yaşlanan insanın kullanmıyorsa kasları zayıflar. Klaslarını kullanmadığı ve kas gücü de azaldığı için düşme riski artar. Yaşlanan insanın görme yeteneği de düşme ve çarpmalara neden olur. Tüm bunlar kırık riskini artırır. Yaşlılar ne kadar hareketli olurlarsa bu tür kırıklardan o kadar uzak olurlar. Kiloları artmaz, kasları, kemikleri güçlenir. Dengeleri daha iyi olur ve daha zinde kalırlar.

Kemik erimesi ve düşmelerin önüne geçilmeli

Yaşlı kırıklarının önlenmesinde iki ana konu var. Birincisi kemik erimesinin önlenmesi, ikincisi ise düşmelerin önlenmesi. Kemik erimesi kadınlarda menopozdan sonra artar. Erkeklerde ise 70 yaş üzerinde artar. Yaşlılık zaten pek çok yönüyle beynin vücuda hakimiyetinin azaldığı bir süreç. Kemik erimesi ise mutlaka takip ve tedavi edilmesi gereken bir sorun. Peki düşmeler nasıl önlenebilir? Yaşlıların dengelerini, reflekslerini korumaları, kaslarını güçlü tutmaları gerekir. Bu da ancak hareketle mümkün. Yaşlılar hareketsiz kaldıkça düşme riski artar. Hareket eden yaşlıların düşme ihtimalleri azalır.