Yazı İçeriği

Kemik erimesi belirtilerine dikkat!

1. Kefir içmeye alışın

2. Evde pençeleri açıp güneş alın

3. Proteinin fazlasına kaçmayın

4. Kafeinden ve tuzdan uzak durun

5. Pasif içici de olmayın

6. Günde yarım saat tempolu yürüyüş

Kemik erimesi belirtilerine dikkat!

Hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme ve kötü alışkanlıklar pek hastalık nedenlerinin başında gelir. Bu hastalıklar yaşın ilerlemesiyle birlikte de daha çok görülür. İleri yaşlarda kemik kütlesi azalır. Buna bağlı olarak kemik erimesi (osteoporoz) ile sıkça karşılaşılır. Kemik erimesi bulunan kişilerde basit düşmelerde bile omurga, kalça ve el bileği kemik kırıkları çok sık görülür. Omurgada kırık oluşursa kamburlaşma ve boy kısalığı ortaya çıkar. Oluşan deformite ve ağrı hayat kalitesini düşürür. Omurga kırıklığı olan kişi, akut dönemde ortopedi polikliniklerine şiddetli bel ve sırt ağrısı ile gelirken, geç dönemde ise kronik bel ağrısı, uyku bozukluğu, nefes darlığı, hazımsızlık, anksiyete hatta depresyon ile gelebilir. Kalça kırığı cerrahi tedavi gerektirir. Ölüm riski ise cerrahi tedaviye rağmen ilk yıl yüzde 20-33 arasında değişir. Kemik erimesine karşı şu 6 önlemi alın…


1. Kefir içmeye alışın

Süt, yoğurt, kefir gibi kalsiyumdan zengin besinleri ihmal etmemek, yeterince tüketmeye özen göstermek kemik erimesine karşı büyük fayda sağlar. Kefirin tek başına bile osteoporozu önlediğine dair bilimsel yayınlar mevcut. Kalsiyum alınması kemik yıkımını azaltırken, D vitamini de kalsiyumun emilimini artırır ve osteoporoza karşı korur.

2. Evde pençeleri açıp güneş alın

Özellikle mayıs-kasım ayları arasında saat 10:00-17:00 arası dönemde 15 dakika güneşte kalmak D vitamini yapımını sağlayarak osteoporozu önlemede etkili. Alınan D vitamininin aktifleşmesi için vücudun güneş görmesi gerekir. Evde pencerenizi açarak fırsat buldukça güneş ışınlarından faydalanmayı ihmal etmeyin. Pencerenin ardından gelen güneşin faydası olmadığından doğrudan temas önemli.

3. Proteinin fazlasına kaçmayın

Protein kemikler için fayda sağlarken, aşırı protein tüketimi kemiklerde güç kaybına yol açabilir. Bu nedenle yüksek proteinli gıdalardan kaçınılmalı. Mevsim sebze ve meyvelerinin yeterince tüketilmesi ve su içmeye özen gösterilmek önemli.

4. Kafeinden ve tuzdan uzak durun

Gazlı ve kafeinli içecekler ile aşırı tuz tüketimi de osteoporoza davetiye çıkarır. Kafein kalsiyum emilimini azaltarak kemik kaybına yol açtığından, kahve ve çayda aşırıya kaçmamak, gazlı içeceklerden kaçınmak gerekir. Aşırı tuz da vücutta kalsiyum kaybına, dolayısıyla kemik kaybına neden olduğundan günde 6 gramdan fazla tuz tüketmemek gerekir.

5. Pasif içici de olmayın

Kemik erimesinde risk faktörleri arasında alkol ve sigara önemli yer tutar. Alkol ve sigara kullanımından kaçınmak çok önemli. Özellikle sigara kullanımı ve sigara dumanına maruz kalarak pasif içici olmak kemik kaybını artırır. Ancak kemik erimesi başlangıçta sinsi seyrettiğinden, kemiklerde kırıklar meydana gelinceye dek hiçbir belirti vermeyebilir.

6. Günde yarım saat tempolu yürüyüş

Kemik erimesine hareketsiz yaşam davetiye çıkarır. Oysa özellikle genç yaşlardan itibaren düzenli egzersiz alışkanlığı edinmek, her gün düzenli olarak en az yarım saat tempolu yürümek kemik kaybına karşı son derece önemli rol oynar.