Kemik Ağrısı Nedir?
Kemik ağrısı; genellikle vücudun eklem ağrılarının görüldüğü yerlerde yaşanan, derinlerde hissedilen, kesintisiz olarak devam eden, hareket halindeyken artan, dinlenmeyle düzelmeyen özellikle geceleri daha da yoğun yaşanan zonklayıcı bir ağrıdır.
Kemik ağrısı genellikle kas ağrısından daha derin, daha keskin ve daha yoğun hissedilir. Kas ağrısı ayrıca tüm vücutta daha yaygın olarak hissedilir ve bir- iki gün içinde hafifleme trendine girerken kemik ağrısı daha uzun sürelidir.
Kemik Ağrısı Neden olur?
Yaralanma, osteoporoz, kanser, orak hücre hastalığı, vücutta yaşanan bir enfeksiyon ve hamilelik kemik ağrısı nedenleridir.
Yaralanma
Aniden ortaya çıkan, keskin bir kemik ağrınız varsa kemik çatlağı veya kırığından kaynaklanıyor olabilir. Doğal olarak bu tip bir kemik ağrısının ardında araç kazası, düşme veya spor yaralanması gibi travmatik yaralanmalar bulunur. Stres kırığı adı verilen küçük bir çatlak da kemik ağrısına neden olabilir. Stres kırığı ağır spor yapan kişilerde daha sık gelişir.
Osteoporoz
Osteoporoz sorununda kemik yoğunluğu azalır ve kemik kütlesi küçülmeye başlar. Osteoporoz yaşlılarda ortaya çıkan bir sağlık sorunudur ve kemik ağrısına neden olur. Osteoporozla birlikte kemik mukavemeti azalır ve bu nedenle vücudun herhangi bir yerinde kemik ağrısı yaşanabilir. Osteoporoz nedenli kemik ağrısı en sık kalça, omurga ve el bileğinde yaşanan kırıklar nedeniyle gelişir.
Orak Hücre Hastalığı
Orak hücre hastalığı kalıtsal bir kan hastalığıdır. Orak hücre hastalığında vücutta oksijeni taşıyan sağlıklı kırmızı kan hücreleri azalır. Bunun sonucu olarak oksijen eksikliği kemiğinize zarar verebilir ve şiddetli kemik ağrısı gelişir.
Enfeksiyon
Kemikte gelişen enfeksiyona osteomiyelit adı verilir. Osteomiyelit, vücudun başka bir yerinde gelişen herhangi bir enfeksiyonun kemiğe yayılmasıyla kemik ağrısına neden olur. Osteomiyelit, sıklıkla bir yaralanma sebebiyle doğrudan kemiğin kendisinde de başlayabilir. Osteomiyelit sorunu her yaşta yaşanabilir. Orak hücre hastalığı bu özellikleri nedeniyle bir risk grubu oluşturur.
Hamilelik
Hamilelikle kadın vücudunda ciddi değişikler yaşanır. Pelvik kemik ağrısı hamilelikte sık görülen bir durumdur. Doğum sonrasında zamanla bu ağrılar kendiliğinden düzelir.
Kanser
Kemik ağrısı, vücudun başka bir kısmından kemiklerinize yayılan kanserin bir belirtisi de olabilir. Ayrıca osteosarkom gibi kemikte başlayan bir kanser türü de kemik ağrısına neden olur. Osteosarkom genellikle kol ve bacakların uzun kemiklerinde gelişir. Ağrı sıklıkla geceleri kötüleşir. Bazı vakalarda hareket etmek ağrıyı hafifletir.
Kemik ağrısına neden olan iyi huylu (kanserli olmayan) kemik tümörleri şunlardır: Anevrizmal kemik kistleri, osteoblastomlar, ekzostozlar ve osteokondromlar .
Kemik ağsına neden olan kötü huylu kanserler ise kemik kanseri, osteosarkom, lösemi, metastatik kanserlerdir.
Kemik Ağrısı Teşhisi Nasıl Konulur?
Doktorunuz kemik ağrısının ardındaki nedeni tespit etmek için fiziksel yakınmalarınızı dinler, fiziki muayenenizi yapar ve ardından sorunun kaynağını netleştirmek tahliller ve görüntüleme yöntemlerinden yararlanır.
Kemik ağrısı teşhisinde kullanılan görüntüleme yöntemleri arasında şunlar bulunur:
- Röntgen,
- MR,
- CT taraması,
- Ultrason.
Kemik Yoğunluğu Testi
Doktorunuz ayrıca kemik yoğunluğunuzu kontrol etmek için bir kemik yoğunluğu testine ihtiyaç duyabilir. Osteoporoz gibi durumlar kemiklerinizin incelmesine ve kırılganlaşmasına neden olarak onları zayıflatır. Kemik yoğunluğu taraması kemiklerinizin ne kadar güçlü olduğunu kontrol eder ve doktorunuza osteoporoza dair bilgiler verir.
Kemik Ağrısı Tedavisi
Kemik ağrısının tedavisi altta yatan nedene göre değişir. Kemik ağrısı tedavisi doktor kararı ve reçetesiyle, şu yöntemlerle yapılır:
- Kırık gibi yaralanmaların alçı veya atel ile düzeltilmesi gerekir. Stres kırıkları ise genel olarak dinlenme, soğuk kompres ve kırık bölgenin yukarıda tutulması ile tedavi edilir.
- Osteoporoz nedenli kemik ağrısı, kemik yoğunluğunu artırıcı ilaçlar ve ağrı kesici ilaçlarla tedavi edilir. Bu ilaçların yanı sıra yaşam tarzı değişiklikleri ve kırıkların önlenmesine yardımcı olmak için düşmeyi önleyici tedbirler alınır.
- Osteomiyelit nedenli kemik ağrısı oral veya intravenöz antibiyotiklerle tedavi edilir.
- Kansere bağlı ağrının tedavisi ise daha komplike bir tedavi gerektirir. Doktorunuz hastalığınızın evresine ve kanserin kaynağına bağlı olarak bir tedavi yöntemi belirler.
- Orak hücre hastalığına bağlı kemik ağrısı ise rahatsızlığın şiddetine bağlı olarak farklı ilaç kombinasyonlarıyla tedavi edilir.
- Hamileliğe bağlı kemik ağrısı bebek doğana kadar geçmez fakat fizik tedavi ve pelvik tabanı güçlendirecek egzersizlerle kemik ağrısı hafifletilir.
Kemik ağrısı tedavisi için mutlaka doktorunuza görünerek kemik ağrısının altında yatan nedenin teşhisinin konulmasını sağlamalısınız. Bazı kemik ağrısı çeşitleri uygun tedaviden sonra geçer. Bazı kemik ağrıları ise kronik olabilir ve uzun süre tedavi edilmesi gerekebilir.
Kemik Ağrısı Nasıl Önlenir?
Güçlü bir kemik yapısına sahip olmak ve kemik sağlığını korumak, özellikle osteoporozla bağlantılı olan gibi bazı kemik ağrılarını ve diğer bazı kemik ağrılarını önlemeye yardımcı olur. Kemik ağrılarını önlemenin yolları şunlardır:
- Boyunuz ve yaşınıza uygun aralıkta bir kiloda olun ve bu kiloyu koruyun,
- Beslenme düzeninizde kalsiyum içeren besinlere yer verin,
- Düzenli egzersiz yapın. Egzersizlerinize çok ağır olmamak kaydıyla ağırlık kaldırma egzersizleri ekleyin,
- Sigara ve diğer tütün türevlerini kullanmayın,
- Alkol tüketmeyin.
Çocuklarda Kemik Ağrısı ile Büyüme Ağrısı Arasındaki Farklar
Bazı çocuklar büyürken kaval kemiğinde, baldırlarda, uyluklarda veya dizlerinin arkasında ağrı yaşarlar. Büyüme ağrıları genellikle 12 yaşından küçük çocuklarda görülür. Bu ağrılara büyüme ağrıları denilse de büyümenin ağrıya neden olduğuna dair bir kanıt yoktur. Uzmanlar büyüme ağrılarına neyin sebep olduğundan emin değiller. Bu nedenle çocuğunuz ani ortaya çıkan bir ağrı yaşıyorsa, özellikle bu ağrı geceleri onu uyandıracak kadar yoğunsa doktorunuzdan randevu alın.
Kemik Ağrısı Hakkında Sık Sorulan Sorular
Kemik Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Kemik ağrısı için ortopedi ve travmatoloji uzmanına gidilmelidir. Ayrıca, romatoloji, fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanları da bu konuda yardımcı olabilir.
Sol Kalça Kemiği Ağrısı Neden Olur?
Sol kalça kemiği ağrısı; artrit, bursit, tendinit, kas zedelenmeleri, kalça çıkığı, sinir sıkışması veya osteoporoz gibi nedenlerden olur. Kesin tanı ve tedavi için doktorunuzdan randevu alın.
Kürek Kemiği Ağrısı Nasıl Geçer?
Kürek kemiği ağrısı dinlenme, sıcak/soğuk kompresler, ağrı kesiciler, fizik tedavi ve egzersizlerle geçebilir. Geçmeyen kürek kemiği ağrısı için zaman kaybetmeden doktorunuzdan randevu almanız önerilir.