Kasık Mantarı Nedir?
Kasık mantarı; tıbbi literatürde Tinea Cruris olarak adlandırılan, vücudun sıcak ve nemli bölgelerinde görülen, öne çıkan belirtisi kaşıntı olan bir enfeksiyondur. Kasık mantarı sıklıkla spor yapan, çok terleyen, yüksek kilolu kişilerde görülür. Egzaması olan kişiler de kasık mantarı sorunu yaşamaya yatkındır.
Kasık mantarı, doktorunuzun reçete etmesiyle kullanacağınız antifugal ilaçlar sayesinde birkaç hafta içerisinde tedavi edilir. İlaç kullanılmaması halinde kasık mantarı aylar boyunca hayatınızı etkilemeye devam edebilir.
Kasık mantarı; kasıkların etrafındaki ciltte, iç uyluklarda ve popo çatlağında gelişir. Hijyen ihmal edilirse ayaklara da bulaşabilir.
Kasık mantarı daha sık erkeklerde görülür. Kadınlar da kasık mantarı sorunu yaşayabilir ancak risk erkekler kadar yüksek değildir.
Kasık Mantarı Neden Olur?
Nem ve terleme, sıkı ve sentetik elbiseler, vücut temizliğinin düzenli yapılmaması, spor salonu ve hamam gibi yerlerde duş alınması ya da başka kişilerle ortak eşyaların kullanılması, bağışıklık sisteminin zayıflaması, aşırı kilo nedeniyle düzgün hijyen yapılamaması ve antibiyotik kullanımı kasık mantarına neden olur.
- Nem ve Terleme: Nemli ve sıcak ortamlar mantar enfeksiyonlarına zemin hazırlar.
- Sıkı ve Sentetik Giysiler: Hava almayı engelleyerek nemin artmasına neden olur.
- Kişisel Hijyen Eksikliği: Düzenli temizlik yapılmaması mantar oluşumuna yol açabilir.
- Ortak Kullanım Alanları: Hamam, spor salonu gibi yerlerde ortak eşyaların kullanımı.
- Bağışıklık Sisteminin Zayıflığı: Vücudun savunma mekanizmasının zayıflaması enfeksiyon riskini artırır.
- Obezite: Deri kıvrımları arasında nemin birikmesine yol açar.
- Şeker Hastalığı: Kan şekeri düzeylerinin uzun süreler boyunca yüksek olması mantar enfeksiyonlarını tetikleyebilir.
- Antibiyotik Kullanımı: Antibiyotik kullanımı sırasında vücuttaki yararlı bakteriler azaldığı için sağlığı olumsuz etkileyen mantarlar çoğalabilir ve bu durum da kasık mantarına neden olur.
Kasık Mantarı Belirtileri Nelerdir?
Kasık mantarı belirtileri şunlardır:
- Ciltte kaşıntılı, batıcı, yanan bir döküntü,
- Kasık çevresinde tahriş nedeniyle halka şeklinde oluşan kırmızı, mor, gri görüntü
- Tahriş olan bölgelerde pul pul döküntü ve çatlaklar,
- Ciltte oluşan küçük şişlikler veya kabarcıklar.
Kasık, uyluk ve popo civarında bu tür belirtiler görüyorsanız kasık mantarına yakalanmış olabilirsiniz. Doğru teşhisin konulması ve tedavisi için doktora gitmeniz önerilir.
Kasık Mantarı Teşhisi Nasıl Konulur?
Cilt sağlığı uzmanı olan bir doktor fiziksel muayenenizi yapıp kasıklarınızı inceledikten sonra kasık mantarı teşhisini koyabilir. Doktorunuz koyduğu teşhisi netleştirmek için küçük bir deri parçasını alıp laboratuvarda test edebilir. Test sırasında yapılan işlem sayesinde cilt hücreleri çözünerek yalnızca mantar hücrelerinin görünmesi sağlanır ve teşhis netleşir.
Kasık Mantarı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kasık mantarı sıklıkla kendi kendine geçmeyen bir sağlık sorunudur. Kasık mantarı doktor önerisiyle kullanılan antifungal kremler, merhemler, jeller, spreyler veya tozlarla tedavi edilir. Bu ürünlerin içerisinde klotrimazol , mikonazol , tolnaftat veya terbinafin gibi etken maddeler bulunur.
Daha ciddi kasık mantarı vakalarında, doktor önerisiyle mantar önleyici haplar da kullanılabilir.
Kasık mantarı tedavisinde ilaçlarınızı mutlaka doktorunuzun önerdiği süre ve dozajlarda kullanmalısınız. Aksi takdirde kasık mantarının olumsuz etkilerini yeniden yaşayabilirsiniz ve bu durumda tedavi daha da zorlaşabilir.
Kasık mantarı tedavi edilmezse vücudunuzun farklı bölgelerine yayılabilir.
Kasık Mantarına Ne İyi Gelir?
Mantarlı bölgeye alkol sürmek, bakterilerin ölmesini sağlayan çay ağacı, acı portakal, nane ve okaliptüs yağları gibi esansiyel yağlar kullanmak kasık mantarına iyi gelir ancak hastalığı temamen tedavi edemez. Bu nedenle kasık mantarı sorunundan kurtulmak için doktor randevusu almanız önerilir.
Kasık mantarına iyi gelebilecek diğer önerilerimiz:
Öte yandan kasık mantarına iyi gelebilecek ve yakınmalarınızı azaltabilecek bazı yöntemler şunlardır:
- Kasıklarınızı kuru, temiz ve serin tutun.
- Özellikle banyo yaptıktan veya egzersiz yaptıktan sonra kasıklarınızın etrafındaki nemi gidermek için toz veya sprey kullanın.
- Dar iç çamaşırı veya pantolon giymekten kaçının.
- Kasıklarınızı kaşımaktan kaçının. Kasıklarınızı kaşımak mantarın vücudunuzun diğer bölgelerine yayılmasına neden olabilir.
Kasık Mantarı Nasıl Önlenir?
Kasık mantarını önlemek için öneriler:
- Kasıklarınızı antibakteriyel sabunla iyice yıkayın.
- Yüzdükten veya banyo yaptıktan sonra kasıklarınızı kurulayın.
- Nemi emmek için kasıklarınıza talk pudrası veya antifungal pudra uygulayın.
- Bölgenin nefes almasını sağlayan bol iç çamaşırı ve pantolon giyin.
- Nemi emmek için pamuklu iç çamaşırı veya nemi uzaklaştırmak için sentetik malzemelerden yapılmış iç çamaşırı giyin.
- Egzersizden giydiğiniz kıyafetleri çıkarıp duş alın ve başka kıyafetler giyin.
- Giyinirken iç çamaşırınızdan önce çoraplarınızı giyin.
- Havlularınızı ve kıyafetleri başkalarıyla paylaşmayın.
- Çoraplarınızı, iç çamaşırlarınızı, havlularınızı ve nevresimlerinizi sıcak suyla yıkayın.
Kasık Mantarı Sorununuz Varsa Bunlara Dikkat Edin
- Bölgeyi yıkayın ve ardından temiz bir havluyla kurulayın.
- Vücudunuzun geri kalanında farklı bir havlu kullanın.
- İlaçlarınızı doktorunuzun söylediği şekilde kullanın.
- Birkaç hafta içinde kendinizi daha iyi hissetmezseniz doktorunuzla konuşun. Daha güçlü bir ilaca ihtiyacınız olabilir.
Kimler Kasık Mantarı Gelişmesine Yatkındır?
Kasık mantarı herkeste gelişebilir. Bununla birlikte kasık mantarı ergenlik çağındaki ve genç yetişkin erkeklerde daha sık görülür. Erkeklerin kasık mantarı sorunu yaşama ihtimali kadınlara göre üç kat daha fazladır. Kasık mantarı çocuklarda ise nadir olarak görülür.
Öte yandan diyabet hastaları, obezite sorunu olanlar, bağışıklık sistemi zayıf kişiler kasık mantarı gelişmesine yatkın gruplardır.
Kasık Mantarı Hakkında Sık Sorulan Sorular
Kasık Mantarı Bulaşıcı mıdır?
Kasık mantarı bulaşıcı bir sağlık sorunudur. Bu nedenle kasık mantarı sorunu yaşayan kişilerle cinsel ilişkiye girmemek, ten temasından kaçınmak, onların kullandığı kişisel eşyaları kullanmamak gerekir.
Kasık Mantarı Nasıl Geçer?
Kasık mantarı, doktor önerisiyle antifungal kremler, merhemler, jeller, spreyler veya tozlar kullanılarak geçer. Bu ürünlerin içerisinde bulunan etken maddeler kasık mantarını yok ederek geçmesini sağlar.
Kasık Mantarı Nasıl Bulaşır?
Kasık mantarı sıklıkla ciltten cilde temas veya enfekte bir yüzeyle dokunma yoluyla yayılır. Kasık mantarı olan bir kişiyle havlu veya kıyafet paylaşmak da kasık mantarının bulaşmasına neden olur.
Kasık Mantarı Neden Çıkar?
Kasık mantarı; nemli ve sıcak ortamlarda bulunmaktan, sıkı ve sentetik giysiler giyilmesinden, kişisel hijyenin yetersiz olmasından, ortak kullanım alanlarındaki eşyalara temastan ya da bağışıklık sisteminin zayıflamasından, obezite ve şeker hastalığından, antibiyotik tedavisinden çıkar.
Kasık Mantarı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Kasık mantarı için cilt sağlığı uzmanına, yani cilt hastalıkları doktoruna gidilmelidir. Dermatologlar, mantar enfeksiyonları gibi cilt sorunlarının tedavisini yaparlar.