Kasık fıtığı nasıl olur?
Karın iç organların bir kısmının doğumsal veya sonradan oluşan zayıf noktalardan karın dışına çıkması fıtık olarak adlandırılır. Karın duvarı fıtıkları, yüzde 80 gibi rakamla en sık kasıkta ortaya çıkar. Her 100 kişiden 1-2’sinde görülen kasık fıtıkları tedavi edilmezse zamanla büyüyebilir ve ağrı oluşturarak hayat standartlarını ciddi boyutlarda düşürebilir.
Aşırı kilo ve sigara fıtığı tetikliyor
Fıtık her kişide görülebilir. Ancak; aşırı kilolularda, ileri yaştakilerde, bağ dokusu hastalığı olanlarda, sigara içenlerde ve diyaliz hastalarında kasık fıtığı riski yüksektir. Kesi fıtıkları (daha önceden ameliyat edilmiş bir kişide kesi yerinden çıkan fıtıklar) ise ameliyat yaralarının çeşitli etkenlerden ötürü tam iyileşmemesi nedeniyle zayıflamaya bağlı oluşur. Fıtık genellikle kolay teşhis edilir. Karın ön duvarı ya da kasıkta derinin altında bir şişlik ve dolgunluk fıtığın tipik belirtilerdir.
Ağrıya neden oluyor
Fıtık tedavi edilmezse büyür ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Örneğin ağır şeyler kaldırmak, öksürmek, ıkınmak, uzun süre oturmak ya da ayakta kalmak fıtık bölgesinde ağrıya neden olur. Aynı zamanda cinsel fonksiyonları da olumsuz etkiler. Örneğin her iki cinsiyette de cinsel ilişki sırasında ağrıya yol açabilir. Ayrıca oluşan şişlik kişileri estetik yönden rahatsız ederek özgüven eksikliği oluşturabilir. Bu faktörlerin etkisiyle de zamanla cinsel isteksizlik sorunu başlayabilir.
Erken teşhis enfeksiyonu engelliyor
Fıtığın tanısı konulduğunda genellikle ameliyat önerilir. Çünkü geç kalındığında zayıf olan alan genişlediği için onarımı daha zor olduğu gibi fıtığın tekrarlama riski de artar. Ayrıca kasık fıtığı, içine giren bağırsağın boğulmasıyla, şiddetli ağrının yanı sıra delinme sonucu oluşan enfeksiyon gibi hayatı tehdit edebilir. Bunun aksine erken tanı ve tedaviyle kişi kısa sürede normal hayatına dönebilir.
Kapalı kasık fıtığı ameliyatı
Laparoskopik (kapalı) yöntem uygulanabilen kasık fıtığı ameliyatında karın bölgesi, içine özel bir iğne yardımıyla vücut için zararsız bir gaz olan karbondioksit verilerek şişirilir. Ardından karın duvarının uygun bir yerine 1 cm gibi küçük bir kesiden endoskop denilen ince bir teleskop benzeri alet sokularak karın içi görüntülenir. Endoskop bağlı olduğu kamera yardımıyla görüntüyü bir televizyon ekranına aktarır. Fıtık kesesi içine giren organlar yerlerine yerleştirildikten sonra sentetik bir yama, zayıf olan yer koyularak tedavi tamamlanır. Operasyon fıtığın yerine ve büyüklüğüne göre 15 dakika ile 60 dakika arasında tamamlanır. Kasık fıtığı ameliyatından bir gün sonra kişi, taburcu edilir ve 3-5 günde de rutin hayatına dönebilir.