Eyvah, kardeşim ameliyat olacak!
Kardeşi ameliyat olacak çocukların da ne hissettiğini anlamaya çalışmak son derece önemlidir. Suçluluktan kıskançlığa, terk edilmişlikten ilgi arayışına dek birçok hisse kapılabilen çocuklara yaklaşımda bazı unsurlara dikkat etmelisiniz.
Açık davranmanız rahatlatır
Sizin açık olmanız çocuğunuzu rahatlatacak en önemli faktör. Duygularını anlamak için çocuğunuz ile konuşun. Kardeşinin geçireceği süreci, ameliyatı ve tedavisini anlayabileceği bir dille anlatın. Ne kadar hastanede kalacağınızı söyleyin. Kardeşi için kaygılanmasının ve korkmasının normal olduğunu söyleyin. Sizinle konuşmasını, aklındaki soruları sormasını sağlayın.
Suçluluk duygusunu bertaraf edin
Kardeşler kendileri ameliyat olmayacakları veya hasta olmadıkları için suçluluk duyabilir hatta kardeşlerinin hastalığına kendilerinin sebep olduğunu düşünebilir ve “Neden ben hastalanmadım?”, “Kardeşim neden hastalandı?”, “İyileşecek mi?”, “Ameliyattan sonra beni tanıyacak mı?” diye sorabilir. Sorularını özenli bir şekilde cevaplayın ve onlara bu ameliyatın kendileriyle hiçbir ilgisi olmadığını anlatın.
Kıskançlık ve terk edilmişlik hissine dikkat
Anne ve babasının ameliyat olacak kardeşi ile çok fazla ilgilendiğini gören çocuk, kıskanabilir ve kendini yalnız hissedebilir. Eğer aile fertleri veya dostlarının yanına bırakıldıysa terk edilmişlik hissine kapılabilir. Bu nedenle ilgiyi dengede tutmaya, ameliyat olacak çocuğunuzla ilgilenirken kardeşini de ihmal etmemeye özen gösterin.
İlgi çekmeye çalışması normal
İlgi ve alakanın, ameliyat olacak kardeşi üzerinde olduğunu gören çocuk ilgi çekmek amacı ile baş ağrısı ve kusma gibi kardeşinin yaşadığı yakınmaları yaşadığını söyleyebilir. Bu belirtiler yaşadıkları stresten, ilgi çekme ihtiyacından veya kardeşleri ile aynı durumu paylaşmak istemelerinden doğabilir. Anlayışla karşılayıp söylediklerine önem verdiğinizi hissettirin.
Sorunları görmezden gelmeyin
Kardeşi ameliyat olacak çocuklar; kötü rüyalar görmekten iştahsızlığa, uykusuzluktan okulda sorunlar yaşamaya, sessiz ağlamalardan arkadaşlarıyla kavga etmeye dek birçok reaksiyon gösterebilir. Onların sorunlarını görmezden gelmeyin, üzerine eğilin.
Konuşabilecekleri bir kişi bulun
Sizden başka konuşabilecekleri başka bir kişiyi belirleyip teşvik etmek de önemli. Bu kişi sınıf öğretmeni, rehber öğretmen olabileceği gibi ailenin başka bir üyesi de olabilir. Ayrıca duygu ve düşüncelerini paylaşmak için günlük tutabileceğini belirtin.
Önceden fotoğraf yollayın
Hastaneye kardeşini ziyarete gelebileceğini söyleyin ama hastaneye gelmeden önce kardeşinin nasıl görüneceğini ona anlatın. Hatta gelmeden kardeşinin bir fotoğrafını çekip yollayarak, göreceklerine kendisini hazırlamasını sağlayın.
Faydalı hissetmesini sağlayın
Onun da kendisini faydalı hissetmesi için nasıl yardım edebileceğini anlatın. Kardeşine ‘geçmiş olsun’ kartı hazırlamak, onun için bir resim yapmak veya hastaneye gelirken kardeşinin seveceği bir oyuncağı getirmesini sağlamak, kendisini faydalı hissettirir.
Temel kuralları değiştirmeyin
Kardeşinin ameliyat ve tedavi süresince, mümkün olduğu kadar rutin hayatlarını ve aktivitelerini devam ettirmelerini sağlayın. Evdeki temel kuralları değiştirmeyin. Daha önceden koyduğunuz sınırları bütün çocuklarınız için koymaya devam edin.
Ona özel aktivite planlayın
Siz hastanede iken sizden ayrı kalabilme fedakarlığını gösterecekleri için teşekkür etmek etkili. Ameliyat süreci bitip eve döndüğünüzde ise, sadece ameliyat olmayan çocuğunuzla birlikte yapacağınız aktiviteler planlayın. Ona yaptığı fedakarlıktan dolayı tekrar teşekkür edin. Bu süreç içinde hissettikleri duyguları sorun, onu anladığınızı hissettirin. Onunla paylaşacağınız birebir zaman da kendisini çok iyi hissettirir.