Kanserde erken teşhis için bu belirtilere dikkat!
Erken teşhis ve doğru tedavi sayesinde birçok kanser türü başarıyla tedavi edilebiliyor. Erken teşhis için de mutlaka vücudumuzda oluşan bir takım değişimleri fark edip, takip etmek çok önemli.
Kanser belirtileri dikkate alındığında erken teşhis şansı artar. Ancak bu belirtiler sadece kansere özgü olmayıp farklı hastalıkların işareti de olabilir. Bu nedenle kendinizde bir farklılık gördüğünüzde hemen kanser teşhisi koymayın. Ancak durumu ihmal de etmeyin.
1- Kanama
Tükürüldüğünde veya balgamda kan gelmesi durumu bir akciğer kanserinden dolayı olabileceği gibi bu durum üst hava yollarının kanserinden de kaynaklanabilir. Ancak unutmayın bu kanamalara yol açabilecek kanser dışında çok sayıda neden de bulunur. Örneğin; boğazda tahriş, diş eti hastalıkları, akciğer enfeksiyonları ya da mide kanamalarında da kanama yaşanabilir. Ağzından kan gelenlerin mutlaka göğüs hastalıkları ve kulak burun boğaz uzmanı tarafından muayene edilmeleri gerekir.
Makattan kan kaybı kolon kanserinin işaretlerinden biri olabilir. Bu tip bir sorununuz olduğunda mutlaka gastroenteroloji uzmanına görünmelisiniz.
İdrardan kan gelmesi böbrek, mesane ve diğer idrar yolları kanserlerinin belirtileri arasında yer alır. Ancak doğru teşhisin üroloji uzmanı tarafından konulması gerekir.
Vajinal kanama rahim veya rahim ağzı kanserine neden olabilir. Vajinal kanaması olanların mutlaka kadın doğum uzmanına muayene olmaları gerekir.
2- Ağrı
Vücudun en sık verdiği uyarılardan biri olan ağrı, birçok nedenden oluşabilir. Bu nedenlerden biri de kanser. Örneğin omuz veya göğüs ağrısı akciğer kanserinin belirtisi olabilir. Bu şikayeti olanların göğüs hastalıkları uzmanına muayene olmaları gerekir.
Karın ağrısına son zamanlarda oluşmuş ve eşlik eden iştahsızlık, kilo kaybı varsa pankreas, safra yolları, mide, bağırsak gibi gastrointestinal sistem kanserlerinin ön belirtileri arasında yer alır. Bu durumda da mutlaka gastroenteroloji uzmanına başvurulması şart.
3- Şişlik
Vücutta oluşan bazı şişlikler de kanserin önemli belirtileri arasında yer alır. Kemiklerde veya yumuşak dokuda gelişen tümörler kendilerini şişlikle gösterir. Bu tür şikayetlerde ortopedi uzmanına gidilmesi gerekir.
Boyun, koltuk altı ve kasıklarda lenf bezlerinin şişmesi lenfoma nedeniyle olabilir. Kanser veya lenfoma nedenli lenf bezi büyümeleri genellikle ağrısız olur, şişlik bir tarafa tutunur ve hareket ettirmekte zorlanılır. Bu durumda onkoloji veya hematoloji bölümüne başvurulması gerekir.
Panik olmayın ama ihmal de etmeyin
Bu şikayetleri yaşadığınız zaman yapmanız gereken ilk şey; sakin olmak ve ilgili uzmana başvurmak. Hemen paniğe kapılmanıza gerek yok. Çünkü bu belirtiler kanser dışı nedenlerle de gelişebilir. Ancak şikayetler kanser nedenli olsa da ne kadar erken teşhis koyulur ve tedaviye başlanırsa tedavi başarısı da o düzeyde artır.
Kanser de iyileşme oranları da artıyor
Son yıllarda kanserin görülme oranlarında artış yaşanıyor. Taramaların daha fazla yapılması ve teknolojinin ilerlemesi bu artışın önemli sebepleri arasında. Ancak hiç kuşkusuz hareketsiz yaşam, çevre kirliliği, stresli hayat, işlenmiş gıdaların daha fazla tüketilmesi ve obezite gibi nedenler de kanserin görünme oranını artıran etkenler arasında yer alıyor. Her ne kadar kanser rakamlarında artış yaşansa da tedavideki ilerlemeler ve erken teşhis sayesinde iyileşme oranlarında artış yaşanıyor.