Kanser tedavisinde psikolojik destek
Hastalıklar kişiyi fiziksel ve ruhsal olarak etkiler. Kimi zaman yıpratıcı olan bu süreç, kişinin yakınları için de zor olabilir. Özellikle kanserle mücadele kişinin yakınları doğru yaklaşımda bulunamayabilir. Kişi, bir yandan sevdiği birinin hastalığını kabullenmek zorundayken, bir yandan ona destek olmaya çalışır. Diğer yandan hastane süreci başlar ve kişi ‘faydalı olduğunu’ düşünürken istemeden bir takım hatalar yapabilir. Kanser teşhisi konulan kişinin yakınları için öneriler...
Kendinizi adamayın
Kanser teşhisi koyulan kişinin yakınlarının kendi duygularının farkında olmaları, kendi tükenmişlikleriyle başa çıkabilmeleri açısından faydalıdır. Kişinin yakınlarının birçoğu kendi tükenmişliklerinden utanırlar. Oysa kanser olan birine bakma süreci stresli ve tüketici olabilir. Kendinizi suçlamayın ve aşırı yormayın. Adanmışlık örnek bir davranış gibi görünse de kendi psikolojinizi de göz ardı etmemeniz gerekir. Gerekirse yardım almaktan çekinmeyin.
‘Bunu yeneceksin’ baskısı oluşturmayın
Kanser teşhisi olan kişiye moral vermeniz çok önemlidir ancak bazen onları zorladığınızın farkında olun. Aşırı motivasyon demoralize eder. Bazen sadece susup onu dinlemek veya onun yanında olmak bile sözcüklerden daha fazla değer taşır. “Bunu yeneceksin” diye moral vermek isterken kişiye baskı yapabilirsiniz. Kanserle başa çıkmaya çalışan kişi, yakınlarının verdiği morali içinde hissedemediği için kendini suçlamaya başlar. Gerçekçi bir yaklaşım ve “Ben yanındayım” demeniz çok daha yeterli ve faydalıdır. “Spor yap”, “Hobi edin” gibi kişinin işine yarayacak etkinlikler, yakınlar tarafından bir baskı aracına dönüştürülmemelidir.
Kendinizi de düşünün
Yakınınıza destek olurken ya da bakım sağlarken kendinize de ara sıra da olsa zaman ayırın. Sevdiğiniz şeylere ve kendinize zaman ayırmazsanız, iyi hissedemezsiniz. Siz iyi hissedemezseniz de yakınınıza yardımcı olmazsınız.
Onun kararı önemli
Kişi için daha faydalı olacağını düşünerek onun adına kararlar vermeyin. Kararları beraberce alın. Hatta bu kararlara ailedeki diğer üyeleri de katın.
Psikolojik destek gerekebilir
Bazen kendinizi çaresiz ve ona yardım edemiyormuş gibi hissetmeniz son derece normaldir. Bu süreçte kişinin psikolojik destek ihtiyacı doğabilir. Bazen kanserden daha çok psikolojik durumu tedavi etmek önemlidir. Çünkü beden ve ruh sağlığı iç içedir. Birindeki sıkıntı, diğerini de etkileyebilir. Kişiyi, psikolojik yardım almak konusunda teşvik edebilirsiniz.
Yükünüzü paylaşın
Kanser süreci tüm aileyi etkiler. Ancak bu süreç, beraberce yaşanılacak bir süreçtir. Aile olmanın da anlamı budur. Oluşacak yük, herkesin katılımı ile hafifler. Bu yüzden kişinin bakım ve duygusal süreçlerine aynı oranda katılım gereklidir. Mutlaka sorumluluk paylaşın.
Suçlamayın
Bazen aileler ve yakınlar “Sen kendine bakmadın” diye kanser olan kişiyi suçlayabilirler. Ancak artık tanı almış birine bunu söylemenizin hiçbir anlamı yoktur. Suçlayıcı bir dil kullanmak kişinin kendini daha çok suçlamasına, kötü hissetmesine ve utanmasına neden olabilir. Aranızdaki ilişkiyi de zedeleyebilir.
Öfkenizi onlardan çıkarmayın
Yakınların, kanser teşhisi koyulan kişi için özenli olunmasını istemesi normal. Ancak sağlık ekibi kanser olan her kişiye aynı özeni göstermek zorundadır. Bu yüzden onlarla işbirliği içinde olmak, onları suçlamamak önemlidir.