Omuz ağrıları hangi kanser türlerinde görülür?
Kanser ağrısı tedavi edilebilir bir ağrı olarak tanımlanıyor. Çeşitli tedavi yöntemlerinin tek başına veya bir arada kullanımı ile ağrıyla mücadelede iyi sonuçlar elde edilebiliyor. Sadece ilaç tedavisi bile yüzde 70’den fazla ağrı azalması sağlayabiliyor. İlaç tedavisi dışında sinir blokları, sinir uyarıcı yaklaşımlar, fizik tedavi, sinir hasarlayıcı veya cerrahi yaklaşımlar ile de kanser ağrıları kontrol altına alınabiliyor.
Üç çeşit kanser ağrısı var
Üç tür kanser ağrısı bulunuyor. Bunlar doku hasarına, iç organ ve sinir tutulumuna bağlı ağrılar olarak özetleniyor. Kanserin kemiklere yayılımı ile ve kansere bağlı ameliyat sonrası oluşan ağrılardan doku hasarı sorumlu oluyor. İç organlardan birisi tümör odağı ise veya kanser iç organlara yayılım gösterdi ise organ tutulumuna bağlı yaygın kramp şeklinde ağrılar yaşanıyor. Kanserin doğrudan kendisi veya tedavisinde kullanılan ilaçlar sinir hasarına neden olabiliyor. Bu ağrı tipi ise yanıcı, batıcı, karıncalanma hissi şeklinde oluyor.
Kanser ağrısı diğer ağrılara benzeyen ağrılardır. Birçok ağrı sendromu ile karışabiliyor çünkü hem doku hasarı hem organ tutulumu hem de sinir hasarı bir arada seyrediyor. Kanser hastaları en çok kemik ağrıları yakınması ile hekimlere başvuruyor. Çünkü özellikle iskelet sistemi kanserde en çok ağrıyla ilgili bölge olarak öne çıkıyor.
Kanser ağrısı nasıl tanımlanabilir?
Kanser ağrıları iyi lokalize, keskin veya lokalize edilemeyen yaygın kramp tarzında kemirici veya yanıcı, batıcı, karıncalanma hissi şeklinde olabilir
Kanser ağrılarının tedavisi
Medikal tedavi; yani ağrı kesiciler, kemoterapi gibi, sinir blokları, kateterli pompa sistemi ile ilaç tedavileri yapılıyor. Ayrıca fizik tedavi (ortez ve/veya protez ile fonksiyon kaybı ve buna bağlı ağrıyı azaltmak), ağrı pilleri, sinir yapısını bozan ilaçlar ile injeksiyonlar ve hipofizin çıkarılması gibi cerrahi tedaviler de uygulanıyor.
Kanser ağrılarına genellikle psikiyatrik hastalıklar eşlik edebilir. Bunlar kişinin kanserde savaşını olumsuz etkiler. Depresyon ve kaygı bozukluğu en sık görülenlerdir. Bu hastalarınduygu durumlarının iyileştirilmesine yönelik ilaç tedavileri ve hipnoz, gevşeme teknikleri gibi tedavilerin ağrı tedavisine olumlu etkileri vardır.
Omuz ağrısına neden olan kanserler
Toplumda sık görülen omuz ağrılarının en sık sebebi kas, kemik ve tendonlarda (kas kirişlerinde) incinme, travma öyküsü ve kırıklar ile omuz eklem hastalıklarıdır. Omuz ağrısına hareket kısıtlılığı eşlik edebilir. Kalp krizi de omuz ağrısına sebep olabilir. Omuz ağrısına neden olan kanser çeşitleri de vardır. Akciğer kanseri en çok omuz ağrısına neden olan kanser türüdür. Kadınlarda görülen meme kanserinin de ilk bulgusu omuz ağrısı olabilir. Yine kemik tutulumunun yaygın olduğu prostat kanseri omuz ağrısı yapabilir. Safra kesesi ve safra yollarını tutan kanser türleri de omuz ağrısı yapar.
Omuzda görülen kanser ağrısı bıçak saplanır gibi oluyor
Kanser hastalarında görülen omuz ağrıları genellikle tümörün kemiğe yayılması sonucu oluşan keskin, sınırları belli, şiddetli, bıçak saplanır tarzda ağrılar oluyor. Bu ağrılar medikal tedaviye iyi yanıt veriyor. Tümörü küçültmeye yönelik radyoterapi de ağrıda azalma sağlıyor.