Yazı İçeriği

Kalp kapak hastalıklarının nedenleri

Kalp kapak hastalıklarının tedavisi

Çarpıntı ve halsizliğe dikkat

Kalp kapak hastalıklarının nedenleri

Kalp kapak hastalıkları doğumsal nedenlere bağlı olabileceği gibi, çocuklukta geçirilen ateşli romatizma nedeniyle veya yaşlılığa bağlı kireçlenmeler sonucunda da gelişebilir yani kalp kapakları yeterli kapanamaz veya yeterli açılamazsa ya da her ikisi birden olursa kapak hastalıkları meydana gelir. Ayrıca kalpenfeksiyon, kapağın gevşek yapıda olması nedeniyle geçirilen kalp krizi sonucunda, kalp yetersizliklerinde ve bazı hastalıklarda ortaya çıkabilir.


Kalp kapak hastalıklarının tedavisi

Kalp kapak hastalıklarının tanısı semptomlar başlamadan önce, hasta herhangi bir nedenle doktora gittiğinde kalbi dinlenirken üfürüm duyulmasıyla tamamen rastlantısal olarak konabileceği gibi, yakınmalar geliştiğinde bazı özel tanı yöntemleriyle de ortaya çıkarılabilir. Hafif kapak hastalıklarının çoğunda sadece düzenli doktor kontrolleri yeterli olur. Şikayeti olanlara, yakınmalarına ve kapak hastalığının cinsine göre bazı ilaçlar önerilir. Ayrıca tedavi yöntemleri arasında girişimsel yöntemlere de başvurabilir.

Çarpıntı ve halsizliğe dikkat

Kapak hastalıklarında şikayetler, hangi kapakta sorun olduğuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Hastalığın erken dönemlerinde kişinin şikayetleri olmayabilir ve bazen yıllarca bu şekilde yaşayabilir. Kapak rahatsızlığı arttıkça, kişide bulgular ortaya çıkmaya başlar. Bunlar genel olarak çabuk yorulma, halsizlik, çarpıntı, tıkanma hissi, nefes darlığı ve vücutta sıvı toplanmasının bir göstergesi olan ayaklarda şişlik ile kendini belli eder. Bazı kapak hastalıklarında ise baş dönmesi, göğüs ağrısı, hatta bayılma da görülebilir.