Kalbinizi gözlemleyen cihazlar
Sağlıklı yaşamla kalbinizi korumanız mümkün. Kalp hastalığınız varsa da sağlıklı yaşamla kalbinizi korumaya almalısınız. Bu nedenle kalp hastalıklarında erken teşhisin hayat kurtardığını aklınızdan çıkarmayın. Üstelik kalp hastalıklarında son yıllarda cihazlar ile teşhis kolaylaşır. Peki kalp hastalıklarının teşhisinde kullanılan cihazlar nelerdir? İşte kalbinize göz kulak olan cihazlar…
Kalpten akciğere tarama
Flash CT, özellikle kalp ve damar hastalıklarının tespitinde kullanılır. 250 milisaniyede yani kalbin atış süresinin dörtte biri zamanda kalbi tarar. Başta kardiyak ve akciğer taraması olmak üzere vücudun hemen her alanında görüntü sağlayan Flash CT, radyasyonu en düşük tarama cihazı.
Kalp dokularınızı görüntüler
Yüksek risk taşıyorsanız ve bypass operasyonu olmak zorundaysanız endişe taşıyabilirsiniz. Özellikle de bypass operasyonundan fayda görüp görmeyeceğiniz konusunda şüpheleriniz olabilir. Pet CT bu alanda kullanılabilir. Bunun yanı sıra kalp kasınızın ve kalp dokularınızın ne derece canlı olduğunu, daha önce kalp krizi geçirdiyseniz kalbinizde hangi dokuların bu krizden ne kadar etkilendiğini de ortaya çıkarır. Yöntem çok düşük dozlarda radyoaktif maddeler kullanılarak uygulanır.
Kalbin detaylı görüntüsü
Çözünürlük ve görüntü kalitesi ileri bir tomografi cihazı olan “çok kesitli bilgisayarlı görüntü” ile kalpteki binlerce kesitten saniyeler içinde görüntü alınabilir. Birkaç dakikalık sürede ortaya kalbin damarları da dahil, kalp duvarları, kalp dışı dokular gibi çok detaylı fotoğrafı çıkar.
Kalp krizini önceden bilmek mümkün mü?
Kısaca EKG olarak bilinen elektrokardiyografi, kalbinizin çalışma grafiğini çıkarır. Özellikle acil şartlarda, hızlı değerlendirme gerektiren durumlarda sıkça kullanılır. EKG çekimi çok kolay elde edilebilir ve hızla yorumlanabilir. Ancak EKG’deki bozukluklar her zaman gerçek kliniği yansıtmayabildiğinden hekimin muayene bulguları, tahliller ve filmlerle birlikte değerlendirilmesi gerekir. Göğüs ağrısı olan durumlarda kalp krizi veya krize yakın durumların saptanmasında etkili olan EKG, kalp krizi anında çekildiği takdirde yüzde 70-80’e varan oranda fikir verir.
Kalpteki tümörler görülebilir mi?
Kardiyak MR özellikle kitlesel oluşumlarda ve doğumsal kalp hastalıklarının değerlendirilmesinde kullanılır. Klasik görüntüleme yöntemlerinden farklı olarak radyasyon ve ultrason dalgaları içermez. Kalp içi veya dışındaki kireç, pıhtı veya tümör gibi kitlelerin değerlendirilmesinde önemli kabul edilir. Doğumsal kalp hastalıklarından kalbe giren ve çıkan ana damar yapılarının detaylı değerlendirilmesine dek birçok alanda tercih edilir.
Sesle kalp yapısını inceler
Ekokardiyografi, ultrasondaki ses dalgalarını kullanarak kalbin yapısını inceler. Kalp kapak hastalıklarından kalbin kasılma ve gevşeme fonksiyonlarının değerlendirilmesine, kalp kası hastalıklarından doğumsal kalp ve damar hastalıklarının tespitine kadar pek çok hastalıkla ilgili sonuç verir. Uygulanması kolay ekokardiyografinin hasta açısından hiçbir yan etkisi bulunmaz. Cihazda, ekrana görüntüleri gönderen ve probe denen bir uç bulunur. Probe, kişinin göğsünde, kalbe denk gelen bölgede tutulur. Ardından kalbin iç yapısı ile fonksiyonları probe aracılığıyla ultrason ekranında görülür.
Kalp kasının durumunu belirler
Miyokard perfüzyon sintigrafisinin adı karmaşık olsa da faydası büyük. Kalp kasının durumu hakkında bilgi veren cihazla kişi hem stres altında hem de istirahat durumunda incelenir. Bu incelemeyi yapabilmek için kol toplardamarından kişiye radyoaktif madde verilir. Ardından göğsün etrafında dönen bir kamera ile kalbin görüntüleri alınır. Ciddi koroner arter hastalığının teşhisinin koyulabildiği cihazla, kişinin ölüm riski, kalp fonksiyonları ve ileri kalp yetersizliği hakkında da bilgi sağlanır.
Belirti vermeyen tıkanıklıklar tespit edilebilir
Eforlu EKG testi, günlük işlemler sırasında belirti vermeyen kalp damar tıkanıklıklarının teşhisinde kullanılır. Bu testle bir yandan koşu bandı üzerinde kalp yükünü giderek artıracak şekilde hızla egzersiz yapılır. EKG ile diğer yandan kan basıncı, göğse yapıştırılmış elektrotlar aracılığıyla sürekli takip edilir ve kayıt altına alınır. Eforlu EKG, koroner arter hastalığının erken teşhisinde en fazla başvurulan tetkiklerden. Kalp kapak hastalıklarında operasyon zamanının değerlendirilmesi konusunda da bilgi verir.