Yazı İçeriği

Kalp hastalarında sporda görülebilecek belirtiler

Bilinçsiz spor kalp krizini tetikler

'Hamlıktan' deyip geçtiğiniz kalp yetmezliği olabilir

Bu belirtiler varsa…

Kişi hastalığını spor esnasında öğrenebilir

En uygun spor: Düz zeminde yürüyüş

Kendinizi hala genç zannedip…

Kalp hastalarında sporda görülebilecek belirtiler

Spor yaparken kalp zorlanır. Esas soru spor yaparken kalbin ne kadar zorlanabileceği ve zorlanamayacağı sorusudur. Bu sorunun 18 yaşında hiçbir sağlık problemi olmayan bir insan için cevabı farklı; 70 yaşında bir insan için farklı; tansiyonu, şekeri veya kalp hastalığı olan bir insan için farklıdır. Esas cevap şudur; spor yapmak isteyen bir kişi düzenli, ağır ya da profesyonel spor yapmadan önce kalp damar hastalıklarına müracaat ederek bir kardiyoloji doktoruyla görüşmelidir. “Ben şu şekilde spor yapmak istiyorum, benim sağlık durumum nedir, kalp damar durumum nedir, kalbim ve damarlarım hangi sporları ne kadar süreyle yapmaya müsaittir ya da değildir?” sorularının cevabını profesyonel bir kişiden almalıdır. Bu soru cevaplandığında kalbin de ne kadar dayanıklı olduğu sorusu cevaplanır.


Bilinçsiz spor kalp krizini tetikler

Bilinçsizce yapılan spor; kalp krizi, ani kalp yetersizliği, şiddetli tansiyon yükselmesine bağlı beyin kanaması ya da hayati tehlikeye sebep olabilecek anlık ritim bozukluklarına neden olabilir. Bu sonuçlarla karşılaşmamak için başlamadan önce mutlaka kardiyoloğa başvurmanız gerekir.

'Hamlıktan' deyip geçtiğiniz kalp yetmezliği olabilir

Egzersiz esnasında ya da sonrasında kalp hastalıklarının tetiklenmesi riski çok görülen bir durumdur. Bunların bir kısmı egzersiz sonrasında göğüste sıkışma, daralma, nefes kesilmesi, çabuk yorulma şeklinde ortaya çıkar. Fakat özellikle orta yaş ve ileri yaşlarda olan kişiler bunu kilo almaya, yaşının ilerlemesine, vücudun hamlamasına bağlar. Aslında bu işaretlerin bazılarının altında kalp damar yetersizliği yatar. Bu şikayet çok bariz bir hale gelip de kişi kontrole gittiğinde bu durumla karşı karşıya kalır.

Bu belirtiler varsa…

Spor yaparken göğüste sıkışma, baskı, yanma, çarpıntı, baş dönmesi gibi şeyler hissedilirse derhal istirahat edilmeli, şikayet geçmiyorsa derhal acil bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Spor merkezlerinde, halı sahalarda mutlaka bir sağlık görevlisi olmalıdır. Özellikle merkezler belli bir yaşa sahip üyelerinden uygunluk raporu istemeliler.

Kişi hastalığını spor esnasında öğrenebilir

Asıl önemli olan hasta, daha önce bir tetkik yaptırmadığı için egzersiz esnasında bilmediği bir hastalığıyla karşı karşıya kalabilir. Bu hastalık belli bir eşiği aşarsa kalp krizi, ani kalp yetersizliği, şiddetli tansiyon yükselmesine bağlı beyin kanaması ya da hayatını tehlike altına sokabilecek ritim bozukluklarıyla karşılaşabilir.

En uygun spor: Düz zeminde yürüyüş

Bir kalp hastasının bile haftada en az 4-5 kez spor yapması önerilir. En çok tavsiye edilen; düz bir zeminde hızlı yürüyüştür. Bu hızlı yürüyüş kişiden kişiye değişir. Bazı kişiler için yürüyüş her gün 10 dakika olabileceği gibi bazı kişiler için 40-50 dakika yürüyebilir. En ciddi kalp hastasının bile yapacağı bir spor vardır. Oturduğunuz yerden pedal çevirmek bile bir spordur.

Kendinizi hala genç zannedip…

Özellikle orta yaş üstü kişilerin yaptığı en büyük hatalardan biri; kendilerini hâlâ genç zannedip eskiden yaptıkları sporları yapmaya çalışmalarıdır. En büyük kazalar ve ani rahatsızlıklar bu şekilde ortaya çıkar. Vücudun hamlığını, eklemlerin yaşlanmasını, alınan kiloyu, dolaşımın, kalp kondisyonunun 20’li yaşlardaki gibi olmayacağının düşünülmemesi tehlikelidir. Bu yüzden spor yapmak isteyen herkes önce bir kardiyoloğa görünmelidir.