Kalp damar hastalıkları doğuştan olabilir
Göğüs ağrısı, nefes darlığı, bayılma hissi gibi çoğu zaman kişiler tarafından fazla üzerinde durmadan geçiştirilen belirtiler, kalp damar hastalıklarının işareti olabilir. Bu belirtiler kimi zaman da müdahale etmeye fırsat kalmadan hayatı tehdit edecek noktalara ulaşabilir. Kalp damar hastalıklarının sadece hasta ve ileri yaşta olanları değil, her yaştaki insanı tehdit eder. Türkiye’de her yıl yaklaşık 80-100 bin kişi ani şekilde yaşamını yitiriyor. Sanılanın aksine, yaşamını kaybedenlerin büyük çoğunluğunu yaşlı ya da bilinen herhangi bir sağlık sorunu olan kişiler oluşturmaz. Bunun yanı sıra kalp damar hastalıkları nedeniyle aniden hayatını kaybetme erkeklerde kadınlara oranla 3 kat daha fazla görülür.
Sağlıklı beslenme ve egzersiz önemli
Ani şekilde yaşamın yitirilmesinin engellenmesi, koroner damar hastalıklarının engellenmesine bağlı. Bu da kalpte sorunlara neden olan risk faktörlerinin kontrol edilmesiyle mümkün olabilir. Bunun için sigaradan uzak durmak, kolesterol ve yüksek tansiyona dikkat etmek oldukça önem taşır. Düzenli olarak kalp kontrollerinin yaptırılması, sağlıklı beslenme ve egzersizin ihmal edilmemesi gerekir.
Doğuştan gelen kalp hastalıklarına dikkat!
Kalp damar hastalıkları nedeniyle aniden yaşamını yitirme eğer 35 yaşın altında görülürse, bu çoğunlukla doğuştan gelen kalp rahatsızlıkları, kalp dolaşım sistemi ile ilgili yapısal sorunlar ve kardiyak aritmilerden (kalp ritm bozukluğu) kaynaklanır. Bunlarla birlikte, doğuştan olan kalp damar anomalileri, beyin damarlarında oluşan anevrizmanın yırtılması ve kalp kası hastalıkları (kardiyomiyopatiler) da aynı sonuca yol açabilir. 35 yaş üstü kişilerde ise, genellikle kalp damarlarındaki ani tıkanma veya eski tıkanıklıkların oluşturduğu kalp kası bozuklukları aniden yaşamın yitirilmesine neden olabilir.
Özellikle koşucularda sık rastlanır
Kalp sorunlarından kaynaklanan ani şekilde yaşamın yitirilmesi, daha çok fiziksel eforun fazla olduğu sportif aktiviteler sırasında ortaya çıkar. En riskli grubu, doğal parkur koşucuları ile maraton koşucuları oluşturur. Genetik kökenli kalp hastalıklarının yanı sıra bazı kişilerde enerji içecekleri ve uyarıcı ilaç kullanımı da bu tabloya neden olabilir. Yarışmalı sporlara başlamak isteyen kişilerin mutlaka kardiyolojik muayeneden geçmesi önerilir.