Göz kuruluğu belirtileri
Kış aylarında havaların soğumasıyla birlikte evlerimizi kalorifer veya klimalarla ısıtırız. Ancak klima ve kaloriferli ortamlarda uzun süre bulunmak göz kuruluğuna neden olabilir. Gözyaşı, göz yüzeyini koruyucu bir tabaka gibi kaplayarak göz sağlığına katkıda bulunur. Gözü ve yüzeyini ıslatarak rahatlatan ve net görmeye yardımcı olan gözyaşı, göz yüzeyini yıkayarak yabancı cisim, toz ve birikintileri de gözden uzaklaştırır. Ancak kimi zamanlarda gözyaşının miktar ve kalitesinde bozukluklar olabilir. Bu da göz kuruluğuna yol açar. Göz kuruluğu; gözlerde yanma, batma, bulanıklık, kaşıntı, ağrı, yorgunluk, ışık hassasiyeti, göz kapaklarında ağırlık gibi şikayetlere neden olur. Bu şikayetler de kişilerin günlük aktivitelerde kısıtlılığa yol açar, zaman içinde okuma, gece araba kullanma ve bilgisayar kullanımında zorlanmalar başlar.
Göz kuruluğu neden olur?
Göz kuruluğu genellikle ileri yaşta ve kadınlarda, kontak lens kullananlarda, göz ile ilgili cerrahi operasyon geçirenlerde, gözkapağının kapanmasına engel hastalıkları olan kişilerde daha çok görülür. Bunun yanı sıra Sjögren sendromu, romatizmal hastalıklar, diyabet, tiroit bozukluğu çeşitli sistemik sağlık sorunlarına sahip kişiler de risk grubuna girer. Çalışma ortamının kuru olması, kalorifer veya klima kullanımı, sigara kullanımı veya sigara içilen ortamlarda bulunulması, bilgisayar kullanırken uzun süreyle ekrana bakmak gibi faktörler de kuru göz şikayetlerini artırır.
Göz kuruluğu damlası: Suni gözyaşı
Göz kuruluğu tedavisinde suni gözyaşı damla ve jeller gözlerdeki batma ve kuruluk hislerini azaltır. Daha ileri evrelerde ise ‘topikal inflamasyonu’ baskılayıcı damlalar, gerekirse tıkaçlar kullanılabilir. Gerekli görülen durumlarda cerrahi ve varsa kapak hastalıklarının tedavisi de şikayetleri azaltır.
Göz kuruluğu nasıl önlenir?
Sağlıklı beslenme; bulunulan ortamın ısı ve nem derecesi; teknolojik cihazların doğru kullanımı ve sürekli kullanılan ilaçların dozunun belirlenmesi ile ilgili yapılabilecek değişiklikler göz kuruluğunu önlemeye yardımcı olabilir. Öncelikle bol su içmek, keten tohumu ve omega 3 zengini somon gibi balıklar tüketmek, omega 3 içeren vitamin haplarından kullanmak göz sağlığında önemli bir yere sahip. Bunun yanı sıra kalorifer veya klima kullanımı varsa bunlarla birlikte buharlı nemlendirici de kullanmak, bulunulan ortamda sigara içilmemesine özen göstermek de destek olur. Bilgisayar kullanımında ekranın göz seviyesinin altında olmasına dikkat etmek, arada bir gözleri dinlendirmek gerekir. Son olarak, yan etkileri arasında göz kuruluğu olan ve sürekli kullanılan ilaçların dozunda doktor kontrolünde değişiklik yapılması da şikayetlerin azalmasını sağlar.