Kalıcı Oje Nedir ve Nasıl Uygulanır?
Kalıcı oje, bilinen diğer ojelerden daha farklı bir formüle ve uygulama yöntemine sahip olan yaklaşık 15 ila 20 dakika süren bir işlemdir. Bu uygulama özellikle kırılmaya ve çatlamaya karşı dayanıklı, çok daha uzun süre kalıcı tırnak tasarımlarına sahip olmak isteyen bireyler tarafından tercih edilir.
Kalıcı oje uygulandıktan sonra ojenin kuruyabilmesi ve sertleşmesi için ultraviyole ışık yayan bir cihaz kullanılır. Bu cihaz sayesinde tırnaklara uygulanan ojeler birkaç saniye içerisinde tamamen kurur. Kalıcı ojelerin aseton gibi ürünlerle çıkarılmasıysa mümkün değildir. Bu ojeler, özel bir asetonsuz çıkarıcı yardımıyla işlemin uygulandığı merkezde çıkarılabilir.
Pek çok kalıcı tırnak cilası, tırnakların hasar almasına engel olan ve kırılmalara karşı koruyan bir yapıya sahiptir. Sunduğu renk çeşitliliğiyle bireylerin yaratıcı fikirlerini tırnaklarına yansıtmalarını sağlayan bu ürünler, tırnakların genel görünümünü iyileştirebilir. Bunların yanı sıra bazı oje türleri tırnakların sağlıklı bir şekilde uzamasına ve daha güçlü olmasına yardımcı olan vitaminlerle ve minerallerle de formüle edilmiştir.
Jel cila olarak da bilinen kalıcı oje uygulamasının tercih edilmesinin diğer nedenleri de şu şekilde sıralanabilir:
- Kırılgan tırnakların korunması,
- Anında kuruyabilme özelliği,
- Tırnakların doğal olarak uzamasına yardımcı olabilmesi,
- Tırnakların her zaman parlak görünmesi.
Kalıcı oje uygulamasının adımlarını da şu şekilde sıralayabiliriz:
- Uygulama işleminde tırnak plaklarının kütikülsüz olması gerektiğinden ilk önce manikür işlemi yapılır.
- Jel tırnağın daha iyi tutunabilmesi için parlak dorsal tabakanın kesilmesi ve tırnağın bir astarla yağdan arındırılması gerekir.
- Tabanın ilk katmanı görünür kusurlar olmayacak şekilde kaplanır.
- Ardından bireyin seçtiği renkte bir oje iki kat olacak şekilde tırnaklara uygulanır.
- Üzerine üst adı verilen son kat uygulanır.
İşlem sırasında jel ojenin tırnak derisine sızmasını ve jel ojenin çizilmesini önlemek için her katmanın dikkatli şekilde uygulanması ve kurutulması gerekir. Bu oje uygulaması yaklaşık 3 ila 4 hafta boyunca kullanabilir. Ancak ojelerin aşınma süresi kaplamanın kalitesine ve bireyin kullanımına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Kalıcı Oje Tırnak Sağlığını Nasıl Etkiler?
Kalıcı oje uygulamaları her ne kadar tırnakların daha bakımlı görünmesini sağlasa da cilt kanserine ve cildin erken yaşlanmasına neden olabilir. Ultraviyole ışınlarına tekrar tekrar maruz kalınması, geçici cilt ve tırnak hasarları kalıcı ojenin zararları arasındadır.
Kalıcı ojelerin tırnak sağlığına etkilerini şu şekilde detaylandırabiliriz:
Tırnak Güçsüzleşmesi ve İncelme
Jel cila, tırnağın en üst katmanının soyulmasına neden olup tırnağın güçsüzleşmesine, incelmesine, ayrılmasına (onikoskizi) ve beyazlamasına (psödoleukoniki) yol açabilir. Bunların yanı sıra jel cila tırnaklarda uzunlamasına sırtlar (trakiyonişi) ve sedef hastalığıyla karıştırılabilen tırnak çukurlaşmaları gibi tırnak sağlığını olumsuz etkileyen durumlara da zemin hazırlayabilir.
Tırnak Renginde Değişiklikler
Tırnak sararması akrilik tırnaklar, tırnak cilaları, sigara kullanımı veya mantar enfeksiyonu gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşabilen bir tırnak sorunudur. Koyu renkli ojeler kullanmak, ojenin bir haftadan daha uzun süre tırnakta tutmak ve akrilik tırnak takmak tırnakların lekelenmesine neden olup daha sarı görünmesine yol açabilir.
Mantar ve Enfeksiyon Riski
Kalıcı oje uygulamaları, tırnaklarda mantar enfeksiyonuna da yol açabilir. Bu enfeksiyon tırnaklardaki, tırnakların altındaki ve üzerindeki mantarların aşırı büyümesi sonucu oluşabilir. Mantar enfeksiyonu ayrıca tırnak kalınlaşması gibi problemlere de zemin hazırlayabilir.
Tırnak ekipmanlarının mantar enfeksiyonu olan bireylerle ortak kullanılması, mantarın başkalarına da bulaşmasına yol açabilir. Ancak jel tırnak uygulamasından önce kullanılacak ekipmanların hijyen kurallarına uygun bir şekilde sterilize edilmesi, mantar enfeksiyonu bulaşması riskini minimize edebilir.
Ayrıca kloronişi olarak da bilinen yeşil tırnak sendromu da tırnak mantarı enfeksiyonu nedeniyle oluşabilir. Tırnak yeşillenmesi hem el hem ayak parmaklarında görülebilir. Bu renk tırnak yatağındadır ve tırnak temizlense dahi görülmeye devam eder. Bu durum, piyosiyanin ve piyoverdin gibi pigmentler üreten Pseudomonas aeruginosa'nın neden olduğu bir bakteriyel enfeksiyon olarak bilinir.
Tırnak sağlığını koruyabilmek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Yüksek hijyen standartlarını koruyan ve uygun sanitasyon uygulamalarını takip eden güzellik merkezleri tercih edilmelidir.
- Tırnak yüzeyinin temizlenmesi, şekillendirilmesi ve törpülenmesi gibi işlemlerin doğru bir şekilde yapıldığından emin olunmalıdır.
- Nem, mantar enfeksiyonu riskinin artmasına neden olabilir. Bu nedenle tırnakları kuru tutmaya özen göstermek önemlidir.
- Kurumayı ve çatlamayı önlemek için hem tırnakları hem tırnak etlerini düzenli olarak nemlendirmek gerekir.
Kalıcı Oje Kullanımının Uzun Vadeli Zararları
Kalıcı oje kullanımının uzun süreli olması birtakım sorunlara yol açarak tırnak sağlığını olumsuz etkileyebilir. Özellikle 2 ila 5 yıl boyunca jel cila kullanımı, tırnağa ciddi anlamda zarar verme potansiyeline sahiptir. Uzun süreli jel tırnak kullanımıyla ilişkili bir durum olan pterjium inversum unguis, tırnakların tırnak ucunun altındaki deriye yapışması olarak bilinir. Bu durum zararsız gibi görünse de törpü işlemi sırasında veya tırnakları keserken ağrıya neden olabilir.
Kalıcı oje kullanımının uzun vadeli zararlarını şu şekilde detaylandırabiliriz:
Kimyasallara Bağlı Tırnak Hasarı
Jel ojeler, ellerde çeşitli problemlere neden olabilecek kimyasal maddeler içerebilir. Bu nedenle kalıcı oje işlemi nadiren de olsa kurdeşen (ürtiker) ve döküntüler (kronik dermatit) gibi cilt sağlığı problemlerine neden olabilir.
Kalıcı oje çıkartma işleminin dikkatli ve doğru bir şekilde yapılmamış olması da bireyin tırnaklarına geçici bir süreliğine de olsa zarar verebilir Bu işlem tırnakları daha kuru ve kırılgan hâle getirebilir. Bunların yanı sıra tırnak üzerinde beyaz noktalara, oluklara ve tırnak plağının zayıflaması gibi olumsuz sonuçlara da neden olabilir.
UV Lambaların Cilt ve Tırnak Sağlığına Etkileri
Kalıcı oje işleminde ojelerin sertleşmesi ve kurumasına yardımcı olmak için kullanılan UV lambaları da bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. UV ışığına maruz kalmak bazal hücreli karsinom ve skuamöz hücreli karsinom gibi cilt kanserlerine zemin hazırlayabilir. Cilt hasarı riskinin artması da UV lambalarının etkileri arasındadır.
Kalıcı Oje Uygulamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kalıcı oje uygulaması esnasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şu şekilde sıralanabilir:
- Jel cila uygulaması öncesinde çalışma alanının temiz ve düzenli olmasına dikkat edilmelidir.
- Tırnağı jel cila işlemine uygun olacak şekilde hazırlamak önemlidir.
- İşlem öncesinde tırnakların bir tırnak temizleyiciyle veya alkol solüsyonuyla kirden, yağlardan veya eski oje kalıntılarından arındırılması gerekir. Sonrasında jel ojenin tutunabilmesi için tırnak yüzeyi hafif bir şekilde törpülenerek pürüzsüz hâle getirilmelidir.
- Cilalamadan sonra kalan yağların ve nemin giderilmesi için tırnak plağı kurutulmalıdır.
- Doğal tırnakla jel tırnak arasında bir astar görevi görebilmesi için baz kat uygulanmalıdır.
- Ojelerin, hacimli veya düzensiz bir bitişten kaçınmak için ince ve eşit katmanlar hâlinde uygulanması önemlidir.
- UV veya LED lamba altında jel cila sertleştirilir. Ancak çok fazla ya da yetersiz kürleme işlemi tırnaklarda soyulmaya veya kırılmaya neden olabilir.
- Uygulama işleminin son adımında rengin sabitlenmesi ve parlak bir bitişle manikürün daha iyi görünmesi için üst kat uygulanmalıdır.
Kalıcı Ojenin Zararlarından Korunmak İçin Neler Yapılabilir?
Jel ojenin olası zararlarından korunmak için bu işlemi her iki ila üç haftada bir yaptırmak yerine yalnızca özel günlerde tercih etmek daha sağlıklı olabilir. Kalıcı ojenin zararlarından korunmak için yapılabilecekleri şu şekilde detaylandırabiliriz:
- Özellikle alerjik reaksiyonlara yatkın bireyler ve tekrarlayan tırnak sorunları yaşayanlar jel oje yerine geleneksel ojeleri tercih edebilirler.
- İşlem sırasında kullanılan aletlerin sterilize edildiğinden emin olmak olası enfeksiyonları önlemek açısından büyük önem taşır.
- Tırnak etleri tırnakları enfeksiyondan korumak adına bir tür doğal bariyer görevi görür. İşlem sırasında tırnak etinin kesilmesine veya ittirilmesine de izin verilmemelidir. Aksi takdirde iltihaba ve enfeksiyona yol açabilir.
- İşlem öncesinde en az SPF 30 olan, titanyum dioksit ve çinko oksit içeren bir güneş kremi uygulamak, UV ışınlarının zararlı etkilerinden korunmaya yardımcı olabilir. Ayrıca UV korumasına sahip parmaksız eldivenler kullanmak da benzer bir koruma sağlayabilir.
- Tırnak güçlendirme, ellerin ve tırnakların nemlendirilmesini sağlama amacıyla her gün düzenli olarak bir tırnak yağı kullanılabilir. Bu sayede jel oje altındaki tırnaklar güçlü kalabilir ve oje çıkarıldığında tırnakların soyulma riski azalabilir.
- Yaptırılan jel ojeleri doğru bir şekilde çıkarmak da son derece önemlidir. Jel ojeyi koparmamak veya çıkarabilmek amacıyla birtakım aletler kullanmamak gerekir. Çıkarma işleminin de kalıcı ojeyi uygulayan birey tarafından yapılması daha doğru olabilir.
- Birey oje çıkarma işlemini kendi yapmak istiyorsa tırnaktaki jel yüzeyi zımpara tahtasıyla pürüzsüz bir hâle getirebilir. Ardından asetona batırılmış pamuk toplarını doğrudan tırnak yatağına uygulanır. Ancak çok kurutucu ve tahriş edici bir işlem olduğundan pamuğun tırnak derisine değmemesine dikkat etmek önemlidir. Pamukların etrafı bir folyoyla sarılarak hem asetonun buharlaşmasının önüne geçilebilir hem pamuk toplarının yerinde durması sağlanabilir. Tırnaklar yaklaşık 10 ila 15 dakika sonra ek bir alet kullanılmasına gerek kalmadan ojeden arınmış olacaktır. Ancak bir alet kullanılması gerekiyorsa metal aletler yerine plastik bir tırnak itici kullanılabilir. Metal bir aletin kullanılması gerekirse de aletlerin sterilize edilmiş olmasına dikkat edilmesi önemlidir.
- Jel oje çıkarıldıktan sonra herhangi bir sorun görünmüyorsa tırnaklar nemlendirilebilir ve tırnak yağı kullanılabilir. Eğer işlem sonrasında tırnaklarda incelme, kuruluk, çatlama veya beyaz lekeler gibi problemler görülüyorsa tırnaklar kesilmeli ve tırnak bakımı yapılmalıdır. Böylece daha sağlıklı tırnakların büyümesi için uygun bir ortam oluşturulabilir.
Profesyonel Yardım Almanın Önemi
Bu konuda profesyonel yardım almak da daha iyi sonuçlara ulaşmaya yardımcı olabilir. Profesyonel tırnak bakım hizmetleri, düzenli manikür uygulamalarıyla tırnakların sağlığını ve görünümünü iyileştirmeye yardımcı olabilir. Pürüzsüz ve uzun süre kalıcı bir jel oje uygulaması için de gerekli cihazlara ve daha fazla bilgiye sahip bir profesyonel tırnak teknisyeni tercih edilebilir.
Güvenli Tırnak Kaldırma Yöntemleri
Tırnaklardaki jel ojeyi güvenli bir şekilde kaldırmak için uygulanması gereken yöntemlerse şu şekilde sıralanabilir:
- Cildi asetonun etkilerinden koruyabilmek için tırnaklardaki her bir kütiküle ve tırnakların etrafındaki deriye ince bir tabaka hâlinde vazelin sürülebilir.
- Pamuklar, tırnakların boyutuna uygun olacak şekilde kesilir ve hazırlanır.
- Kesilen pamuklar asetona batırılır.
- Asetonla ıslatılmış pamuklar tırnakların üzerine yerleştirilir ve plastik bir gıda ambalajıyla etrafı sarılarak yaklaşık 10 dakika kadar bekletilir.
- Ambalaj çıkarılır ve tırnakta kalan oje bir bez yardımıyla ılık suyun altında temizlenir.
- Eller suyla ve sabunla yıkanarak asetondan iyice arındırılır.
- Aseton nedeniyle oluşan tahrişin azalması için yaklaşık yedi gün boyunca tırnak etlerine ve tırnak etlerinin etrafında yer alan ince deriye vazelin sürülür.
Güvenli manikür teknikleri de şu şekilde sıralanabilir:
- Oje çıkarıcı ürünlerin pek çoğu tırnakların kurumasına neden olabilecek birtakım kimyasal maddeler içerir. Bu nedenle ojeleri çıkardıktan sonra tırnakları nemlendirmek için bir nemlendirici sürülebilir.
- Sık sık manikür yaptıran bireylerin kendi setlerini almaları ve salonda da bu setleri kullanmaları faydalı olabilir.
- Tırnak enfeksiyonunu önlemek amacıyla tırnak etlerini kesmemek ve etleri geriye doğru ittirmemek gerekir. Ancak tırnak etlerinin geri itilmesi gerekiyorsa bu işlemi yalnızca duş veya banyo sonrası nazik bir şekilde yapmak önem taşır.
- Gidilen güzellik salonunun temizlik ve dezenfeksiyon kurallarına uygun olup olmadığına dikkat edilmelidir. Çalışanların gerekli deneyime sahip olmasına, istasyonların temizliğine, önceki müşteriden sonra ellerin yıkanıp yıkanmadığına, etrafta kirli aletlerin bulunup bulunmadığında dikkat etmek ve aletlerin nasıl temizlendiğini sormak faydalı olabilir.
- Parlak kırmızı gibi bir renkte oje uygulanması isteniyorsa fazladan bir baz uygulaması daha yaptırarak renk bozuklukları önlenebilir.
- Tırnak sorunlarını protez tırnak gibi yapay tırnaklarla kapatılmaya çalışılmamalıdır. Protez tırnak mantar enfeksiyonları gibi tırnak problemlerinin kötüleşmesine neden olabilir. Takma tırnaklar tırnak mantarı riski olanların ve kırılgan tırnaklara sahip bireylerin kullanımı için uygun değildir.
Sağlıklı Tırnaklar İçin Kalıcı Oje Sonrası Bakım Önerileri
Kalıcı oje sonrası sağlıklı tırnaklar için dermatologların önerdiği bazı bakım önerileri şu şekilde sıralanabilir:
- Kalıcı oje işleminden sonra yaklaşık bir ila iki hafta kadar oje sürmeye ara verilmesi faydalıdır. Bu sayede tırnaklar kendilerini onarabilir.
- Gün içinde birkaç kere tırnakları ve tırnak etlerini vazelin benzeri bir ürün uygulayarak nemlendirmek gerekir. Nemlendirmek tırnakların kırılmasını önlemeye ve kırılganlığı azaltmaya yardımcı olabilir.
Nemlendirme ve Besleyici Ürünler
Doğru ürünleri tercih etmek ve bu ürünleri düzenli bir şekilde kullanmak hem ellerin hem tırnakların bakımı için son derece önemlidir. Örneğin hızlı emilen el kremlerini kullanmak ellerde yağlı bir hisse yol açmaz. Bunun yanı sıra ellerin daha güzel görünmesine ve yumuşamasına da yardımcı olabilir.
El kremlerinin içeriğinde yer alan retinol cildin nemlenmesini sağlarken; B vitamini gibi temel bileşenler ve peptitler de ellerin pürüzsüz olmasına yardımcı olabilir. El kremlerinin içeriğindeki C vitamini ve glikolik asit gibi bileşenlerse yaşlılık lekelerinin, kırışıklıkların ve elastikiyet kaybının önlenmesine katkı sağlayabilir. Tırnaklarda da tıpkı cilt gibi nemin korunabilmesi önemlidir. Bu nedenle tırnak eti kremleri uygulamak tırnakların nemli kalmasına yardımcı olabilir.
Vitamin Takviyeleri ve Doğal Tırnak Güçlendiriciler
Tırnakların güçlenmesini sağlamak için vitamin takviyesi kullanımı, yaşam tarzı değişiklikleri, beslenme programında yapılan değişiklikler, su tüketimi ve biotin takviyesi alımı faydalı olabilir. Güçlü tırnaklar için tüketilebilecek besinler ve vitaminler şu şekilde sıralanabilir:
- Biyotin,
- B vitaminleri,
- Magnezyum,
- Demir,
- Omega 3 yağ asitleri,
- Protein,
- Çinko,
- C vitamini.