Yazı İçeriği

Kireçlenme nedir?

Kalça kireçlenmesi doğuştan mı olur?

Kalça kireçlenmesi böyle belirti verir

Tanı nasıl konur?

Kireçlenme nedir?

Kalça eklemi, leğen kemikleri (pelvis) ile uyluk kemiği (femur) arasında yer alır. Adının aksine eklem kireçlenmesinin kireç ile bir alakası yoktur. Pelvis ve femur kemikleri arasında eklem yapan yüzlerinde, diğer eklemlerde olduğu gibi, eklem kıkırdağı bulunur. Kireçlenme (osteoartrit) olarak nitelenen sorun başlangıçta kıkırdak dokunun hasarını, sonrasında ise bu dokunun altında yer alan kemiğin bu soruna eklenmesini ifade eder. Kalça kireçlenmesi olan kişilerin ilerleyen zamanlarda hareketlerinde kısıtlanmalar olabilir.


Kalça kireçlenmesi doğuştan mı olur?

Kireçlenme orta yaş grubundaki insanların en çok karşılaştıkları kas iskelet sistemi sorunlarındandır. Kireçlenmelerin altında ya eski travmalar ya da doğumsal sorunlar veya hastalıklar yatabilir. Geçirilen travmalar veya sahip olunan hastalıklar eklemlerin yük dağılımını olumsuz etkileyip, eklem mekaniğini bozabilir. Bunun dışında bazı insanlar genetik olarak bu soruna daha yatkın olabilirler. Yani genetik olarak kireçlenmeye yatkın olma gibi bir durum vardır.

Kalça kireçlenmesi böyle belirti verir

Problemli kalçaya ağırlık verildiğinde görülen ağrı kalça ekleminin kireçlenmesinin en net belirtisidir. Dolayısıyla kişi yürürken sorunlu ayağının üzerine basınca ağrısı artar ve sekebilir. Kişiler özellikle sabahları kalçalarında donukluk ve tutukluk hissedebilir. Dinlenmek ile ağrı nispeten azalsa da sorun ilerlerse ağrı dinlenmeyle geçmez hale gelebilir, hatta gece yatarken de hissedilebilir.

Tanı nasıl konur?

Kalça kireçlenmesinin tanısında detaylı muayene önemli olsa da kesinleşmesi için röntgen gereklidir. Ancak ayırıcı tanı için bazen kan tetkikleri ve ileri görüntüleme (bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, sintigrafi) gerekebilir. Kalça kireçlenmesinin tedavisi teşhisten sonra belirlenir.