Kalp ve damar sağlığınızı bu hatalar tehdit eder
Kalp ve damar sağlığınız için sağlıklı yaşamı ne kadar benimseyebildiniz? Sağlıklı ve dengeli beslenme, hareket, sigaradan uzak bir yaşam… Bunların ne kadarı hayatınızda? Kalp ve damar sağlığınız için öncelikleriniz belirli olmalı. Türkiye, hatta tüm dünyada ölüm nedenlerinin başında kalp ve damar hastalıkları gelir. Araştırmalara göre, sadece Avrupa’da yılda 4 milyon kişi kalp ve damar hastalıklarından yaşamını yitiriyor. Peki kalp ve damar hastalıklarının cinsiyeti var mı? 65 yaş önce kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümler erkeklerde daha sık görülse de, menopoz sonrası kadınlarda da kalpten ölümler hızla artar. Hatalı alışkanlıklar, kalp ve damar hastalıklarının yaygınlaşmasında başı çeker. Kalp ve damar hastalıklarının artmasında etkili olan hatalı alışkanlıklar ve bunlara karşılık öneriler…
1. Hipertansiyon tetikler
Kalp ve damar hastalıklarının en önemli tetikleyicisi olan hipertansiyon ülkemizde, dünya ortalamasının üzerinde her 3 yetişkinden birinde görülür. Üstelik her 10 kişiden 6’sı hipertansiyonu olduğunun farkında bile olmaz. Bu sinsi hastalık yanlış alışkanlıklar nedeniyle artık genç yaşlarda da kapıyı çalar.
2. Kolesterol ilacını sakın kesmeyin
Yüksek kolesterol seviyesi ve özellikle kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL’nin yüksek olması kalp ve damar hastalıkları açısından ciddi risk oluşturur. Yüksek kolesterol ile mücadelede diyet ve yaşam tarzı değişikliği çok önemli. Bununla birlikte kişiler kolesterol ilaçlarını doktorunun onayı olmadan kesinlikle sonlandırmamalı; aksi halde kolesterol ilacını gelişigüzel kesmek ciddi riskler doğurabilir.
3. Diyabetinizi kontrol altında tutun
Sağlıksız beslenmenin de etkisiyle diyabet ve insülin direnci son yıllarda yetişkinlerde hızla artarken aynı zamanda metobolik sendromların görülme oranı da çocuk yaşlara kadar indi. Bu durum özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerdeki nüfusun yüzde 25’ini etkisi altına alır. Diyabet ve insülin direncinin kalp ve damar hastalıkları için risk oluşturduğunu unutmayın.
4. Kilo kalbinize de yük olur
Dünyada hızla yaygınlaşan obezite ve yağlanma artık çocuklarda da sıkça görülür. Düşük ve orta gelirli ülkelerdeki çocukların ortalama yüzde 16’sında aşırı kilo ve obezite problemi görülür. Çağın bu yaygın hastalığı, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere pek çok ciddi hastalığa yol açar; hatta ömrü kısaltır. Bu yüzden sağlıklı beslenerek ideal kiloyu korumak gerekir.
5. Haftada 3 gün yürüyüş
Günümüzde hareketsiz yaşantı giderek artarken, bu durum kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlar. Fiziksel aktivitenin azalması ve koltuğa bağımlı yaşam tarzı, kalp ve damar hastalıkları açısından önemli bir risk faktörü. Kalbi korumak için mutlaka haftada en az 3 gün düzenli ve tempolu yürüyüş yapılmalı.
6. Mevsiminde bol meyve ve sebze yiyin
Yeterince meyve ve sebze tüketilmemesi vücudun kalp ve damar hastalıklarına karşı mücadelesini önemli ölçüde engeller. Hazır ve yüksek kalorili yağlı beslenme tipi, kalp damar sağlığını ciddi şekilde tehdit eder. Korunmak içinse mevsim sebzeleri ve meyvelerinden her gün yeterince tüketmek gerekir.
7. Nargileyi sigaradan ayırmayın
Sigara içindeki 4 binden fazla zararlı madde ile kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlayan en önemli etkenlerden biri. Son dönemde sadece ülkemizde değil, birçok ülkede kullanımı yaygınlaşan ve zararsız olduğu düşünülen nargile de en az sigara kadar zararlı. Bazı kişiler ön muayenede sigara içmediği bilgisini verir, ama neredeyse her gün nargile içerler. Kalp ve damar hastalıklarında nargile de en az sigara kadar riski artırır ve tedavi belirlenirken bu alışkanlığı mutlaka göz önünde bulundurmak gerekir.
8. Komşunuza değil, doktorunuza güvenin
Yanlış bilgilendirmeler ve bilimsel olmayan tedavi yöntemleri, tıbbi tedavilerin önüne geçilebilir. Özellikle de yüksek kolesterol ile ilgili bu söylemlere inananlar, doktor kontrolünden uzak ilaçlarını kesebilir ve kulaktan dolma bilgilerle yağlı beslenme gibi alışkanlıklara devam edebilir. Bu da hem kalp ve damar sağlığını olumsuz etkiler hem de asıl tedavinin gecikmesine neden olabilir.
Kalp damar hastalıklarında ameliyatsız tedavi
Günümüzde kalp ve damar hastalıklarındaki artışa rağmen tedavisinde önemli gelişmeler yaşanır. Son yıllarda ameliyatsız tedavisi yöntemleri kalp ve damar hastalıkları için de mümkün olabilir. Koroner stent teknolojisinde, bypass teknolojilerinde, pil tedavisinde, damardan girilerek kapak tamirleri yapılmasında ve kalpteki deliklerin ve daralmaların tedavisinde ameliyatsız yöntemler kullanılır. Bu yöntemler ameliyat sonrası komplikasyon riskini düşürürken kişilerin de çok daha kısa sürede normal hayatına dönmesini kolaylaştırır.