Yazı İçeriği

Kalp sağlığı için öneriler

1. Mutlu olmak

2. Spor yapmak

3. Sağlıklı beslenmek

Kalp sağlığı için öneriler

İnsan kalbi her şeyden etkilenir. Örneğin heyecanlanınca, korkunca, sevinince hızlanır. Aynı zamanda koşunca da hızlanır. Küçükken geçirdiği başka hastalıklardan da etkilenir, anne babasının kalp damar tıkanıklıklarından da... Ayrıca kalbin bir kısmı etkilenirse, diğer kısımları da bundan nasibini alabilir. Örneğin, damar tıkanıklığı olursa, ritim bozukluğu gelişebilir. Kapakta kaçak varsa, ritim bozukluğu oluşabilir. Özetle kalp hassas bir organdır. Böylesine hassas ve yaşamsal bir organa da çok iyi bakmak gerekir. Kalbi korumanın 3 basit formülü…


1. Mutlu olmak

Mutluluk aslında kalbe en iyi gelen ilaç. Mutluluk ne kadar fazla sürerse, kalbe o kadar iyi gelir. Yani bir günlük değil, bir ömür boyu mutluluk kalbi korur. Yapılan çalışmalarda; mutlu olan insanlarda daha az damar tıkanıklığı ve daha az ritim bozukluğu olduğu ortaya konmuş. Örneğin, Amerika’da yapılan bir araştırmada, mutlu olmanın kalp damar tıkanıklığı riskini yüze 20 azalttığı gösterilmiş. Bunun nedeni ise mutlu olan insanlarda damar tıkanıklığı ve ritim bozukluğu riskini artıran adrenalin ile kortizol gibi stres hormonlarının daha az salgılanması. Ayrıca yapılan çalışmalarda, mutlu olan insanların kalp için risk faktörü olan sigarayı daha az içtikleri ve daha çok spor yaptıkları gösterilmiş.

2. Spor yapmak

Spor yapmanın kalp damar tıkanıklığı, kalp kapak hastalığı ve ritim bozukluğuna iyi geldiğini gösteren çalışmalar var. Ancak doğru spor türleri tercih edildiğinde ve düzenli yapıldığında kalbe iyi gelir. Spor; oksijenli ve oksijensiz olmak üzere iki gruba ayrılır. Oksijenli sporlar; koşma, yüzme ve futbol gibi spor esnasında nefes nefese kalınan, hızlı hareketler ve çok tekrarlarla yapılan spor türlerini oluşturur. Bu sporları yaparken kalp çok hızlanır, solunum da buna paralel olarak hızını artırır. Solunum hızlanınca kan daha hızlı oksijenlenir. Bu durum, kalp damarlarındaki kanın da daha fazla oksijenlenmesi anlamına gelir. Kalbin oksijen desteğinin artması kalbi rahatlatır, bu da kalp krizlerini önler.

Düzenli yapmak şart 
Oksijenli spor düzenli olarak yapıldığında vücut günlük olarak daha fazla kalori yakmaya başlar. Fazla kalori yakmak da kandaki kolesterol miktarını düşürür. Bunun yanında zayıflama, tansiyon ve kan şekerinde iyileşmeyi sağlayarak kalp üzerine olumlu etki yapar. Ancak spor yaparken hızlı hareket etmek de çok önemli. Örneğin, 10 kilometre yürümektense 10 dakika koşmak kalbe çok daha iyi gelir. Uzmanlar bu nedenle mümkünse her gün, değilse haftada 3 kez, 15 dakikalık koşu veya yüzmeyi önerirler. Yürümek de elbette kalbi korur. Ancak vitrin gezer gibi yürümenin kalbe pek bir faydası yok. Sanki bir yere yetişmeye çalışıyormuş gibi hızlı yürümek gerekir.

3. Sağlıklı beslenmek

Kalp damar tıkanıklığı riskini önlemek için en iyi yiyecekleri sebzeler oluşturur. Çünkü posası çok, kalorisi az ve yağsız olur. Etin de yağsız kısmının yenmesi gerekir. Kalp hastalıklarından korunmak için beyaz et, balık eti ve tavuğun göğüs eti önerilir. Sıvı yağlar, katı yağlara göre daha sağlıklıdır. Ancak yağ ne kadar az ise kalp o kadar fazla korunur. Katı yağlar, yani tereyağı, margarin ve kuyrukyağı, kalp damar tıkanıklığını artırır. Dolayısıyla bu tür yağlardan uzak durmak çok önemli.