Rahim ağzı kanseri ve diğer genital kanserlere dikkat!
Pek çok kadın hayatının erken ya da ileriki dönemlerinde karşılaştığı genital kanserler konusunda fazla bilgiye sahip değil. Ancak son yıllarda meme kanserinde kazanılan bilinçlenmenin genital kanserlerde de yaşanması önem taşıyor. Genital kanserler arasında en çok rahim, rahim ağzı ve yumurtalık kanserlerinin görülür. İşte bu genital kanserler hakkında bilmeniz gerekenler.
Rahim ağzı kanseri belirtileri
Rahim ağzı kanseri, dünyada meme kanserinden sonra ikinci, Türkiye’de ise sekizinci kanser türü olarak biliniyor. Erken dönemde çok az belirti veren rahim ağzı kanserinde, ilişkiden sonra kanama, bol kanlı akıntı ve adet dışı kanama görülüyor. İleri aşamalarda ise yoğunlaşmış akıntı, kasık ağrısı, bacağa vuran zonklayıcı ağrı ve kanlı idrar yapma gibi belirtiler bulunuyor. HPV denilen virüs rahim ağzı kanserinin temel sebebini oluşturuyor. Ancak her HPV iltihabı geçiren kadında kanser olmuyor. HPV dışında, çok eşli ilişki, çok çocuk doğurma, sigara tüketimi, uzun süreli steroid hormonu kullanımı, eşlik eden bazı kadın genital yolları iltihapları ve bazı genetik nedenler ilave etkenler olarak sayılabiliyor. Kadınların yüzde 80’i hayatlarının herhangi bir döneminde HPV ile karşılaşıyor ve iltihap geçiriyor. Bunların ancak yüzde 1 ila 3’ü kanserle sonuçlanıyor. Yine de rahim ağzı kanseri, oluşmadan önce önlenebilir bir kanser türü olarak biliniyor. Düzenli kontrollerle kanser gelişmeden kanser öncesi değişiklikler tespit edilerek tedavi uygulanabiliyor. En etkin korunma yöntemleri arasında HPV aşıları ile düzgün HPV ve smear taramaları yer alıyor.
Yumurtalık kanseri belirtileri
Erken dönemde belirti vermeyen kanser türlerinden biri olan yumurtalık kanseri, her yıl 100 bin kadından 7’sinde görülüyor. Yumurtalık kanserine yakalanmış pek çok kadın tarafından ileri aşamada fark edilen türde, karında şişlik ve ele gelen kitle ile yayıldığı organlara göre; kabızlık, sık idrara çıkma, nefes darlığı görülebiliyor. Yüzde 80 oranında nedeni bilinmeyen yumurtalık kanserinin sadece yüzde 20’si genetik faktörlerden kaynaklanıyor. Özellikle erken adet görüp geç menopoza giren, çocuk sahibi olmayan ileri yaştaki kadınlar risk grubunda yer alıyor. Birden fazla çocuk sahibi olma, çocuk emzirme, doğum kontrol hapı kullanılmasının yumurtalık kanseri riskini azalttığı biliniyor.
Rahim kanseri belirtileri
Rahim kanseri en çok kanama ile belirti veriyor. Adet kanamaları düzensiz ve aşırı şekilde gerçekleşiyor. Özellikle menopoz döneminden sonra risk daha da artıyor. Bu nedenle menopoz sonrasında en küçük bir kanama görüldüğünde mutlaka uzmana görünmek gerekiyor. En erken belirti veren ve en erken safhada yakalanabilen rahim kanserinde en büyük riski ise aşırı kilo oluşturuyor. Öyle ki; obez kadınlarda rahim kanseri riski 3 kat daha fazla oluyor. Kontrol altına alınmamış diyabet hastalığı, çocuk yapmamış olmak, karşılanmamış östrojenli hormon tedavisi, yumurtlamayı engelleyen hastalıklar da diğer risk unsurlarını oluşturuyor. Rahim kanserinden korunmak için ise aşırı kilolardan kurtulmak, çocuk doğurmak ve emzirmek, östrojen alırken rahim yerindeyse progesteron da almak riski ciddi ölçüde düşürüyor. Yağlı diyet alışkanlığından da uzak durulması gerekiyor.