Holter Nasıl Takılır?
Holter monitorizasyon (holter takibi), hastalarda kalp ritmini ya da tansiyonu takip etmek amacıyla yapılır. EKG kaydı ve tansiyon değerlerini ölçmek için cep telefonu büyüklüğünde ayrı cihazlar bulunur. Genellikle 24 saatlik veya daha uzun süreli cihazlar hastanın vücuduna yapıştırılır ve sürekli olarak hastanın kalp ritmini ya da tansiyonunu ölçer. Holter monitorizasyon genelde hastanın günlük hayatı sırasında kalp ritmini/tansiyonunu izlemek için kullanılır. Doktor bu testi, hastada anormal kalp ritminden şüphelendiğinde ya da tansiyon dengesizliği durumunda uygular.
Holter Cihazı Nasıl Çalışır?
Holter monitorizasyon cihazında, vücuda takılan renkli elektrotlar sayesinde kalbin elektriksel aktivitesi bir teyp kasetine kaydedilir. Genellikle bir veya birkaç günlük kayıt yapar. Hasta bu cihazları taşıdığı sürece normal hayatını sürdürüp işine devam edebilir. Hastaya, cihazı taşıdığı süre boyunca günlük aktivitelerini ve şikayetlerini kaydetmesi söylenir. Sürenin sonunda çıkarılan cihazın, bilgisayar ortamında uzman kardiyolog tarafından ritim/tansiyon bakımından analizi yapılır. Herhangi bir anormallik tespit edilirse kesin tanı için başka ek tetkik yapmak gerekebilir.
Transtelefonik Monitör Nedir?
Transtelefonik monitör ise başka bir kayıt cihazıdır. Hastaya aynı holter cihazında olduğu gibi kayıt yapabilen bir cihaz takılır ve kalp fonksiyonlarının izlenmesi sağlanır. Normalde holter cihazları hasta üzerinde 2-3 gün kalabilir. Ancak daha seyrek şikayetleri olan hastalarda, holter cihazının hasta üzerinde kaldığı sürede hastanın şikayeti olmayabilir. Bu gibi durumlarda transtelefonik çalışan telemedicine cihazı kullanılabilir. Bu cihaz sürekli kayıt yapmaz, hasta şikayeti olduğu zaman kaydedici düğmesine basarak önceden belirlenmiş zaman süresince kayıt aldırır. Şikayeti olduğunda kayıt aldığından, hastalığı tespit etme oranı daha yüksektir. Kayıtları göstermesi için, hasta telefonla değerlendirmeleri bir merkeze gönderir.