Yazı İçeriği

Bağışıklık güçlendirici beslenme önerileri

Kış meyveleri C vitamini kaynağı

Yeterli sebze ve meyve tüketin

Yiyecek ve içeceklere limon ekleyin

1 avuç kuruyemiş tüketin

A vitamini bağışıklığı güçlendirir

Çorbanıza zerdeçal ekleyin

Yemekleriniz sarımsak ve soğansız olmasın

Su ve bitki çayı tüketin

Bağışıklık sistemini güçlendiren bitki çayları

Bağışıklık güçlendirici beslenme önerileri

Grip, soğuk algınlığı ve enfeksiyonlara karşı korunmada bağışıklık sisteminin kuvvetli olmasının önemi büyük. Ancak korunmanın yanı sıra iyileşme evresinde de bağışıklık sistemi önemli rol oynar. Sağlıklı ve hızlı bir şekilde iyileşebilmek için her zaman olduğu gibi bu dönemde da mutlaka sağlıklı beslenmek gerekir. Antioksidan özelliği olan A, E ve C vitamini içeren besinlerin iyileştirici etkisi bulunur. Bağışıklık sistemini güçlü tutacak sağlıklı beslenme önerileri…


Kış meyveleri C vitamini kaynağı

Portakal, mandalina ve greyfurt gibi kivi de çok iyi bir C vitamini kaynağı. Bir adet kivinin içerdiği C vitamini, bir adet portakaldan bile fazla. Özellikle hasta olduğunuz dönemde günde 1 adet kivi tüketin. Ayrıca nar da içerdiği bileşikler ve yüksek antioksidan kapasitesi ile bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkiye sahip. Günde 1 kase nar yiyerek C vitamini ihtiyacınızın büyük bir kısmını karşılayabilirsiniz.

Yeterli sebze ve meyve tüketin

Sebzelerden maydanoz, roka, yeşilbiber, tere, karnabahar, ıspanak iyi birer C vitamini kaynaklarıdır. Örneğin; maydanozun çiğ halde ve sapları ile birlikte 5-10 dal doğranmadan, koparılarak tüketilmesi günlük C vitamin ihtiyacımızın bir kısmını karşılar. Maydanoza limon da ekleyerek vitamin değerini artırabilirsiniz.

Yiyecek ve içeceklere limon ekleyin

Grip ve soğuk algınlığı tedavisi sırasında limon ilk akla gelen besinler arasında yer alır. Salata, çorba veya bitki çaylarınıza limon ekleyerek C vitamini alabilirsiniz. Besinlerdeki C vitamininden yeterinde yararlanabilmek ve besin kaybını önlemek için bu tip yiyeceklerin yenmeden hemen önce hazırlanması gerekir. Örneğin meyve suları sıkılınca hemen içilmeli, salataya eklenecek olan limon yenmeden hemen önce hazırlanmalı. Ayrıca meyvelerin bütün haliyle tüketilmesinin vitamin ve posa açısından daha yararlı olduğu da unutulmamalı.

1 avuç kuruyemiş tüketin

Bir diğer önemli antioksidan olan E vitamini ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlarda, sıvı yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller de yüksek miktarda bulunur. Hızlı bir şekilde iyileşebilmek için günde 1 avuç ceviz, fındık ve badem yiyebilirsiniz.

A vitamini bağışıklığı güçlendirir

Yumurta, süt, balık, ıspanak, portakal, havuç, yeşilbiber, domates, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyveler, A vitamininden zengin besinler arasında yer alır. Bu besinlerin yeterli miktarda tüketilmesi ile vücuttan zararlı maddelerin atılması sağlanır ve bağışıklık sistemi güçlenir.

Çorbanıza zerdeçal ekleyin

Hastayken her öğünde mutlaka yeterli miktarda sebze ve meyve yemeniz gerekir. Sebze tüketmek için yeterli iştahınız yoksa karışık sebze çorbası içebilirsiniz. Bu aynı zamanda sıvı tüketimine de destek olur. Sebze çorbalarında ve yemeklerde zerdeçal kullanmak yine iyileşmenizi destekler. Ancak zerdeçal kullanırken miktara dikkat edin. Çünkü fazlası mide problemlerine sebep olabilir. Günlük 1 tatlı kaşığını geçmeyin.

Yemekleriniz sarımsak ve soğansız olmasın

Soğan ve sarımsak doğal antibiyotik olarak adlandırdığımız yiyecekler. Bu dönemde sofralarınızdan eksik etmeyin. Fakat pişirirken dikkat edin. Pişirirken soğanın yanmamasına, sarımsağın ise çiğ tüketilmesi önemli. Sarımsak ve soğanın bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkilerinden ancak bu şekilde yararlanabilirsiniz.

Su ve bitki çayı tüketin

Hastalık sırasında sıvı tüketimi çok önemli. Özellikle yeterli miktarda su içmek gerekir. Sıvı tüketimini artırmak için ise siyah çay ve kahve gibi vücutta diüretik etkisi olan içecekler yerine bitki çayları tercih etmelisiniz. Özellikle ıhlamur, rezene, adaçayı, nane, zencefil, kuşburnu gibi gribe karşı destekleyici olan bitki çayları içebilirsiniz.

Bağışıklık sistemini güçlendiren bitki çayları

Ekinezya çayı: Soğuk algınlığını tedavi edici bir bitki çayıdır. Günde 2-4 fincan arası tüketimi etkilidir.

Ihlamur: Ihlamur bitkisinin iltihap giderici, ağrı kesici ve bağışıklık sistemini destekleyici özellikleri bulunur. Bu nedenle hastayken de içebilirsiniz.

Ada çayı: Antioksidanlardan oldukça zengin olan ada çayı, ağız ve boğaz enfeksiyonlarıyla, soğuk algınlığı tedavisinde oldukça faydalıdır.

Nane çayı: Soğuk algınlığı, grip ve öksürüğün tedavisine yardımcıdır. Limon eklenmesi yine C vitamini içeriğiyle destek verir.

Zencefil: Vitamin ve mineral içeriği oldukça zengin olan zencefil, B3, B6, C ve E vitaminleriyle, folik asit, demir, kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum, manganez, selenyum ve çinko içerir. Soğuk algınlığı ve grip için tedavi edici özelliği bulunur. Özellikle kış aylarında çay, baharat veya taze olarak düzenli kullanılması bağışıklık sistemini güçlendirir.

Kuşburnu çayı: C vitamini deposu ve antioksidan kapasitesi yüksek olan kuşburnu çayının soğuk algınlığı ve grip sırasında tüketilmesi önerilir.

Bitki çaylarının etkisini artırmak için...

Çayların vücudumuzda bu etkileri gösterip bağışıklığımızı güçlendirebilmesi için bitkilerin doğal yollarla kurutulmuş olması ve demleme sürelerinin doğru olması gerekir. Demleme sırasında içeriğindeki faydalı uçucu bileşenlerin kaybını engellemek için çay bardağı veya çaydanlığın ağzını kapatarak yaklaşık 5-7 dakika demleyin. Gün içerisinde 2-3 fincan bitki çayı tüketmeniz yeterli olur.